Közkinccsé válik a munkája


Az épületasztalos mesterség csakúgy, mint a bútorasztalos, a hiányszakmák közé tartozik. Az más kérdés, hogy ezen az óriási problémán túl van egy nagyobb, amivel sokunk szembesül: ez pedig az asztalosszakmák gyenge elismertsége. Hol van az az időszak, amikor felvételivel lehetett egy-egy épület-, vagy bútorasztalos-képzésbe bejutni? Hogy ezekre a kérdésekre a válasz összetett, azt senki sem vitatja. A háttérben a demográfia, az oktatási rendszer kiszámíthatatlansága, az ipar és a piac változása is befolyásoló tényező. Számomra ezért is volt izgalmas Kajtár Lászlóval beszélgetni, belépni a műhelyébe, s ha ugyan rövid időre is, de bepillantani egy folyamatosan fejlődő vállalkozás mindennapjaiba és rálátni az ehhez vezető útra.

Az épületasztalos igazi jolly joker. Kis túlzással: ha nincs épületasztalos, addig a bútorasztalos tehetetlen. Senki sem szeretne parkettázatlan, nyílászárómentes nappaliban bútort szerelni, pláne, ha még lépcső sincs. Persze ezeket a munkákat ma már ki tudjuk váltani más szakemberek munkájával. A lépcsők zsaluzhatók, az ablakok készülhetnek műanyagból vagy alumíniumból, s a padlóburkolatra is van pár különböző megoldás. De abban egyetérthetünk, hogy a fa, fa marad és – bár elcsépelt a mondás, de – tovább él.

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fejlődésen áteső területe ezt a szakmát érintette és érinti a mai napig. A látszattal ellentétben, a homlokzati nyílászáróknak több funkciót is el kell látniuk. Mint épületszerkezeti elemnek, az épületfizikai tulajdonságok tekintetében kell teljesíteni a követelményeket. Ugyanakkor kívül és belül is meghatározó szerepe van az épület karakterének kialakításában. Ezt kevesen tudják, pedig egy jól kivitelezett ablak, vagy ajtó nagyban hozzájárul az adott épület esztétikájához.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.