Oltósy Pál, az értékteremtő és a meggyfa szipkák ura


Egy előkelő esztergomi úr a régi boldog békeidőkben Nápoly városában sétabotot kívánt vásárolni, amolyan hasznos szuvenírként. A kiválasztott olasz kereskedő igazi talján különlegességként adott el számára egy kiváló meggyfa sétapálcát. Ezek után az illető úr idehaza méltán kérkedett mások előtt az igényes külföldi szerzeményével. Egy ilyen alkalommal egy másik úr alaposan megvizsgálva a külföldi specialitást, az esztergomi Oltósy vállalat apró jelzését vélte felfedezni a bot anyagában... Ez a tanulságos történet ma is aktuális lehet, jó példa arra, hogy sokszor nem vagyunk tisztában azzal, milyen kincsekkel vagyunk körülvéve idehaza.

Oltósy Pál a hazai meggyfaipar alapító atyja volt, 1818-ban született Nagymartonban (németül Mattersburg, korábban Mattersdorf), ahol faesztergályos-szakmát tanult. Eredeti neve Lonnecker Pál volt, erről magyarosított 1882-ben.

Szentgyörgymezőn 1836-ban, mint szegény, de elhivatott esztergályos telepedett le. Szentgyörgymező (németül Georgenfeld) jelenleg Esztergom városrésze. 1895-ig önálló Duna-parti mezővárosként létezett az Esztergomi járásban. Lakói leginkább mezőgazdaságból éltek, sokan közülük bortermelők voltak – a 19. század végén a lakosok nyolcvan százaléka élt földművelésből ezen a területen. A településrész máig erősen őrzi falusias hangulatát, amolyan falu a városban (ez egyáltalán nem pejoratív értelemben értendő), az mindenesetre elmondható, hogy Oltósy idején ipari tevékenységnek nyoma sem volt ezen a helyen.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.