A fővárosi csapatok győztek

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata nyerte idén a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt.

Szerkesztőségünk nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, valamint a Soproni Egyetem együttműködésével lebonyolított, kétfordulós megmérettetésre 45 csapatban 134 tanuló nevezett. Ahogy azt az előző számunkban olvashatták, a diákok egy 20 feladatból álló írásbeli tesztet kaptak a budapesti első fordulóban. Az onnan továbbjutó 15 alakulat érkezett a verseny kétnapos gyakorlati döntőjére november 21-én a Soproni Egyetem tanműhelyébe.

A VERSENYRŐL

A háromfős csapatokat, kísérőiket és a zsűrit Tóth Norbert köszöntötte. A diákokhoz szólva elmondta, hogy ők már most megtettek egy nagy lépést a szakmai fejlődés felé azzal, hogy eljöttek egy ilyen szakmai versenyre – leküzdve ezzel félelmeiket, önmagukkal kapcsolatos bizonytalanságaikat. Ezután dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem SKK dékánja, egyetemi tanár szólt a jelenlévőkhöz. A diákokat ösztönözve arról beszélt, hogy a faipari szakma gyakorlatának alapos ismerete és a felsőfokú szakképzéssel kialakuló széleslátás képessége együtt még inkább hozzájárulhat egy eredményesebb szakmai életúthoz.

A FELADAT

Az idei gyakorlati feladat egy kis szekrény elkészítése volt, melyet Csicsics Gergő tervezett. A gőzölt bükkfából, valamint fenyőfából álló szekrény egy tolóajtóval, rejtett fiókkal és polcos-rakodós résszel is rendelkezik. A zen hangulatú bútor legyártása számos ponton megkívánta a vizsgázók felkészültségét, mint például a keményfa lécbetétes élkialakítás, a fasíneken közlekedő ajtó, a félig takart fecskefarkú fogazás, az egy darabból álló ívelt lábszerkezet. A teljes vizsgamunka elkészítésére – az olajos felületkezeléssel együtt – 11,5 óra állt rendelkezésre a háromfős csapatoknak.

TÁMOGATÓK, SEGÍTŐK

Minden támogatónk egy emberként állt hozzá a verseny és ezen belül a vizsgamunkák megvalósításához. Köszönet a szponzoroknak az anyagi támogatásért, az alapanyagok, segédanyagok, szerszámok felajánlásaiért. További köszönet a verseny színvonalas lebonyolításában való részvételben:

  • a Festool Kft.-nek a rendelkezésre bocsátott elektromos kéziszerszámokért, valamint személy szerint Győri Csabának és Tóth Jánosnak a gépek használata kapcsán nyújtott eligazításokért;
  • a soproni Roth Gyula és a Handler Nándor iskolának a hiányzó gyalupadok pótlásáért;
  • Fekete Zoltánnak, a Skills Hungary bútorasztalos-szakma felkészítő tanárának, valamint Simon Krisztiánnak és Fekete Martinnak, az idei WorldSkills-verseny aranyérmes és kiválósági érmes versenyzőinek a verseny ideje alatti inspiráló jelenlétükért, a diákoknak nyújtott szakmai eligazításokért, valamint, hogy rendelkezésre bocsátottak 4 db Festool asztali marógépet;
  • Molnár Péternek, Baranyai Pálnak és Szili Józsefnek az előkészületekben és a verseny ideje alatt nyújtott nagyfokú szakmai segítségéért;
  • Tóth Györgynek és csapatának, hogy a Soproni Egyetem tanműhelyében folyamatosan a rendelkezésünkre álltak.

A vizsgabútorok elkészítéséhez szükséges alapanyagokat a következő cégek biztosították:

  • Salix Lignum Kft.: táblásított borovifenyő
  • Csercsics Kft.: gőzölt bükk
  • Pannon Falap-Lemez Kft.: fenyő rétegelt lemez
  • Blum Hungária Kft.: fiókvasalat
  • Szolvegy Kft.: ragasztóanyag
  • Remmers Ungarn Kft.: felületkezelő anyag
  • Peza Csiszolóanyag Kft.: csiszolóanyag
  • Forest Hungary Kft.: kötőelemek.

A ZSŰRI

A háromfős teamek munkáját idén is szakértő zsűri vizsgálta és pontozta. A zsűri tagjai voltak: Árkossy Tamás, az Árkossy Bútor Kft. tulajdonosa és az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség elnöke, Kala Tibor, a Leitz üzletfejlesztési menedzsere, Molnár Péter, korábbi OAFSZ-elnök, Kálmán István, a Kálmán Bútoripari Kft. ügyvezetője és a BKIK Faipari tagozata Fa- és Építő Kisipari Osztályának elnöke, Tóth György mérnök-tanár, a Soproni Egyetem tanüzemvezetője, és Fekete Zoltán, a Skills Hungary bútorasztalos-szakma felkészítő tanára.

A verseny alatt a diákok csak egyszer konzultálhattak tanáraikkal 20 percnyi időtartamra, de a verseny teljes ideje alatt segítségért fordulhattak Baranyai Pál és Szili József asztalosmesterekhez.

SZPONZORI FELADATOK

Festool: Csapatonként egy versenyző a Domino DF500 segítségével oldható sarokkötést készített. Ez a precíz gép kiváló illesztést és erős kötést szavatol és egyre többen ismerik.

Forest Hungary Kft.: Egy dupla falú fém fiókoldal összeállítása volt a feladat, méretre vágott alkatrészek felhasználásával és a szerelési útmutató segítségével. A szponzor által hozott szekrénytestbe először egy fiókcsúszót kellett elhelyezni, majd a fiókfenék és fiókhát összeszerelése következett. Végül pedig a fiókelő felhelyezését kérték olyan pontossággal, hogy az esztétikai eredmény mellett tökéletes működést biztosítson a fióknak.

Leitz Kft.: A diákok néhány másodpercig megnézhettek egy fotót, ami alapján időre kellett összerakniuk egy ablaktokot szárnnyal együtt. A leggyorsabb diákok 2 perc alatt végeztek, de voltak, akiknek 8 perc kellett. Kala Tibor szerint a feladat nem volt olyan egyszerű, főleg azok számára, akik nem dolgoztak még ablakon.

Remmers Ungarn Kft.: A versenyzők kérdéseket kaptak a felületkezelési módokról, ebben színminták segítették őket. Utána meg kellett különböztetniük a beltéri pácolt mintadarabot a kültéri vékonylazúrozott darabtól, majd a nedves rétegvastagság-mérő felismerése és alkalmazásának részletezése volt a feladat. Ezt követte az airmix és airless szórástechnológiák ismertetése, végül pedig egy biztonságtechnikai kérdést kaptak az olajozásnál használt törlőrongyok kezeléséről és tárolásáról.

JAF Holz Ungarn Kft.: A JAF Holz asztalánál a versenyzőknek előbb furnérlapokat és fűrészárumintákat kellett felismerniük, majd a furnérteríték-képzési módokról kérdezték őket. Ezen kívül a diákok a többször késelt furnérok gyártási technológiájáról adták elő ismereteiket.

DÍJÁTADÓ

Az október 22-i ünnepélyes eredményhirdetés nyitásaként Tóth Norbert elmondta, hogy a versenyzőknek idén is sikerült a feladatot teljesíteniük, a bútort színvonalasan elkészíteniük. A Magyar Asztalos főszerkesztője szerint minden részt vevő diák győztesként tekinthet magára, hiszen 30 másik csapatot legyőzve jutottak a döntőbe, ezen kívül pedig a verseny során egy erős közösség érzését keltették, hiszen gond nélkül megosztoztak a korlátozott számú közös szerszámokon.

Árkossy Tamás zsűrielnök elmondta, hogy erős mezőnyben kellett pontozniuk a munkákat, különösen az első négy csapat között alakult ki rendkívül szoros küzdelem.

A DOBOGÓS ISKOLÁK

1. helyezett: Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Csapattagok: Kálóczi Márk, Szekeres Dániel, Telegdi Ádám Felkészítő tanár: Nemes Zoltán

2. helyezett: BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma
Csapattagok: Katona Kristóf, Oláh Péter, Papp Dávid Felkészítő tanár: Porcza Norbert, Katona József

3. helyezett: BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Csapattagok: Kajli Zsolt Attila, Kokas Gábor, Hasulyo Krisztián. Felkészítő tanár: Nemes Zoltán

AZ EREDMÉNYHIRDETÉSEN ÁTADOTT DÍJAK ÉS AJÁNDÉKOK

Az első helyezett diákok ajándékai:

  • fejenként egy Festool TXS Li 2,6-Plus akkus fúró-csavarbehajtó, valamint FALCO ajándékcsomag.

A második helyezett diákok ajándékai:

  • fejenként egy-egy Milesi ajándékcsomag, mely tartalmazott egy F-160 Plus S HPS festékszórót sűrített levegő gyorscsatlakozással és színminta-kollekciókat, valamint FALCO ajándékcsomag.

A harmadik helyezett diákok ajándékai:

  • egy-egy szerszámosláda, melyet a Zomkó Kereskedelmi Kft. ajánlott fel. Tartalma: asztalosvéső-készlet fanyéllel, PILANA illesztőfűrész, gérvágó láda, PILANA rókafark fűrész, valamint FALCO ajándékcsomag.

KÜLÖNDÍJAK

A legjobb felületkezelésért a Kálmán Bútoripari Kft. egy 10 literes, vizes bázisú, egykomponensű fedőlakkot hozott, melyet a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumának csapata érdemelt ki (Bessenyey Barnabás András, Galántai Maja, Vajkovics Márk Ferenc).

A BKIK nevében Kálmán István a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma másik csapatát díjazta 1–1 Bosch elektromos kéziszerszámmal (Katona Kristóf, Oláh Péter, Papp Dávid).

Az intarziakészítés címmel 1–1 könyvet a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata kapta (Gál Gergely, Maczkó Bence, Németh Zoltán).

A legjobb Leitz szponzori feladat megoldásáért a BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma kapott ajándékcsomagot Kala Tibortól (Katona Kristóf, Oláh Péter, Papp Dávid).

A Remmers különdíját Kiss János Győző adta át a náluk legjobban szereplő SzFSzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapatának (Zádori Levente, Bauer Dominik, Knauz Zoltán Kristóf).

A Jaf Holz Kft. szintén egy ajándékcsomaggal lepte meg az ő állomásán legjobban teljesítő gárdát. A fejenként 30 ezer Ft értékű vásárlási utalványt Vizsy Máté, Rátosi Tamás és Gobos Marcell vihette haza, akik a ZSZC Deák Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola színeiben versenyeztek.

Támogatóinknak köszönhetően a 15 versenyző csapat közül senki nem távozott üres kézzel. A döntőben részt vevő valamennyi diák megkapta a Magyar Asztalos szaklap 2020-as előfizetését online változatban.

A jó hangulatú, kétnapos soproni verseny részleteiről a decemberben megjelenő Magyar Asztalosban olvashat.

Addig böngéssze képgalériánkat:


Tetszett a cikk?