V. Meghívásos Faipari Szakmai Verseny és Workshop a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara ötödik alkalommal rendezte meg a bázisiskolák meghívásos faipari szakmai versenyét. Az eseményt október 15-16-án tartották. Idén már workshoppal is kiegészült a program, melynek célja, hogy a középiskolák csapatai és az egyetem csapata is összemérje a szakmai tudását elméleti és gyakorlati szinten egyaránt.

A verseny ideje alatt a kar vezetése és a kísérő tanárok számára lehetőség nyíltmegvitatni a faipari ágazati szakképzés aktuális kérdéseit is.

Egy szakmai verseny mindig kiemelkedő esemény. A diákoknak nemcsak a tudásuk legjavát kell produkálniuk a feladatok elkészítésekor, de ismeretlen közegben, körülmények közöttegy olyan szituációban kell teljesíteniük, ahol a verseny végeztével egy rangsor is kialakul.Ilyen esetben jelen van a versenyzőkön egyfajta nyomás, ami alatt sokszor nem tudni, hogy az egyén hogyan teljesít. Valakik ugyanúgy, mint máskor, valakiket ez még jobban felpörget és van, aki leblokkol. Ezért is jó egy csapat, amely segíti, erősíti a tagokat, akik egy közös célért cselekszenek. Időt, energiát áldoznak a felkészülési időben a célért. És ne feledjük, hogy minden csapat, minden versenyző mögött áll egy iskola, egy, vagy több oktató, akik az egész csapatot trenírozzák, menedzselik.

Nagyon fontos - nem győzzük hangsúlyozni -, hogy minden megmérettetés lényege az út, a helytállás és a tapasztalatszerzés. Ezekből a helyzetekből lehet majdan profitálni, mivel a komfortzónán kívülre kerülve élünk meg olyan élményeket, szerezhetünk olyan tapasztalatokat, vagy köthetünk barátságokat, melyekkel többek leszünk.

A Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola egy lányokból álló csapatot is indított a versenyen, melynek tagjai profin álltak a feladathoz.

A bázisiskolák versenye nem csupán egy verseny. A helyszín maga is csodálatos miliőt ad a rendezvénynek. A Soproni Egyetem területe egy növényekkel, fákkal, szobrokkal gazdagon tarkított 14,5 hektáros ékszerdoboz. Itt találjuk a kisebb-nagyobb klasszikus oktatási épületeket és a verseny helyszínét biztosító modern SOE NRRC tanüzemet és Ligneumot is. Elsőre talán fura lehet a versenyzőknek a múlt és a jelen ilyen mérvű kontrasztja, de a Soproni Egyetem mindig is büszkén vállalta a hagyományait és kiválóan integrálta a jelen vívmányait, nyitott a jövő felé.

Nos, ebben a környezetben rendezik meg évről évre a bázisiskolák versenyét. Bízva abban a szervezők, hogy a látottak és hallottak alapján bővül a mérnökjelöltek száma a felvételik alkalmával. 

 Az idei versenyen nyolc iskola 11 csapata sorakozott fel a Ligneumban rendezett megnyitón. 

Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese megnyitójában elmondta: fontos, hogy a középiskolások a verseny keretében fedezzék fel az egyetemet és egy kicsit a várost is.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere a megnyitón elmondta, jó látni, hogy van a faipari szakmáknak utánpótlása. A polgármester bízik benne, hogy ezek a tehetséges diákok a Soproni Egyetemet választják, ha továbbtanuláskor dönteniük kell. Bátorította a versenyzőket, ismerkedjenek meg a város atmoszférájával is. Erre az első nap végén külön programot is beiktattak a szervezők.

Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára pedig annak a reményének is hangot adott, hogy a jövőben, mint kamarai tagokat üdvözölheti majd a versenyzőket.

Az elméleti, valamint a támogató cégek által összeállított feladatok után a verseny második napján már igazi gyakorlati próbatétel várt a résztvevőkre.

Egy furnérozott, intarziás sakkasztal elkészítése volt a feladat. A szervezők valamint a zsűri értékelése alapján az idei évi volt az utóbbi esztendők egyik legszínvonalasabb versenye, ritkaság, hogy ennyi remek munka készüljön el a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Így a helyezések sorsát inkább az elméleti fordulókban nyújtott teljesítmény döntötte el. A versenyt dr. Fehér Sándor, a Soproni Egyetem docense szervezőként, míg Tóth György, a Soproni Egyetem tanüzemének vezetője a zsűri elnökeként értékelte.

Gratulálunk a csapatoknak és a felkészítőknek!

A verseny eredménye: 

1.BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata - Budapest

2. BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata - Budapest

3. Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

 

 

Különdíjak:

 

Asztalos Szakma különdíja (LeitzHungária Szerszám Kft.):

BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképzőiskola II. csapata – Budapest

 

Vízer díj:

BMSZC Simonyi Károly Technikum és Szakképzőiskola Pécs

 

Kiváló gyakorlati munka:

BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképzőiskola I. csapata – Budapest

Támogatók:

JAF-HolzUngarn Kft.

Szolvegy Kft.

Leitz Hungária Szerszám Kft.

Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.

Lenkei Bútorszerelvény Kft.

 

A zsűri tagjai voltak:

 

A zsűri elnöke: Tóth György, a Faipari Tanüzem vezetője

A zsűri tagjai:

- Árkossy Tamás, az Árkossy Kft. tulajdonosa

- Csercsics Antal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosa

- Baranyai Pál asztalosmester

- Szili József asztalosmester

A program Európai Uniós támogatással, az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 projekt keretében valósult meg.


Tetszett a cikk?