A modern design eszközei

Manapság már szinte minden, a modern jegyeket magán viselő konyhába terveznek legalább egyalumíniumkeretes ajtót. Irodák, üzletek, és természetesen nappalik és fürdőszobabútorok is elláthatók ilyen frontokkal. Stílusuk, elegáns megjelenésük miatt egyre népszerűbbek, a felhasználás pedig rendkívül sokrétű. Az alukeretek jól illenek a minimalista fogantyúprofilokhoz, vagy az elsősorban tolóajtóknál használatos fém toldó profilokhoz is. Az igényeknek megfelelően számos kivitel elérhető a piacon.

A filigrán, keskeny profilokat egyszerű négyzet keresztmetszet jellemzi, kb. 2x2 cm-es méretben. Kapható „éles”, azaz sarkos és lekerekített formában is. A méreteknek megfelelően ezeknél az ajtóknál a hagyományos kivetőpántok nem használhatóak. Speciális, marással kialakított  ánthelyekbe rögzített vasalatokkal lehet ezeket szerelni. Érdemes neves gyártó szerelvényeit választani. 

Fel- vagy lenyíló rendszerek esetén, a kétes eredetű gázrugók helyett a Blum Aventos, vagy a Häfele Free flap stb. bevált rendszerei biztosan nem fognak csalódást okozni. A pántok számának meghatározásakor a gyártók előírásait érdemes szem előtt tartani, valamint különös figyelmet érdemel a fel/lenyíló vasalatrendszerek méretezésénél az ajtólap súlya, méghozzá üveggel együtt.


Keskeny alukeret Blum Aventos HK-S vasalatrendszerrel szerelve

A keskeny profiloknak köszönhetően vitrinek is könnyen legyárthatók – esztétikus kivitelben. Nagy előnyük, hogy ráütődő pántos kivitel esetén az alukeret csak a korpusz élét fogja takarni, a majdan kiállított tárgy(ak)-ból szinte semmit! Ilyen keretek esetén probléma lehet a fogantyú kérdése, mert a vékony forma esztétikáját könnyen el lehet rontani egy nem oda illő szerelvénnyel.

Ráütődő pántos esetben az ajtólap az élénél megfogva is jól nyitható, így – ha az ügyfél is egyetért vele – érdemesebb inkább elhagyni a fogantyút, ha pedig így lehetséges a nyitás, bátran használjunk push open rendszert.


Alukeret Häfele Free Fold vasalatrendszerrelszerelve.

Más irányvonalat képviselnek a szélesebb kivitelű és a lépcsős profilú keretek. Ezek határozott stílust adnak a bútornak, nem mellesleg erősebbek is, így nagyobb ajtóméret esetén is stabilak, biztonsággal használhatóak lesznek. Előnyük továbbá, hogy hagyományos pántokkal, egyszerűen szerelhetőek. Az alukereteket legtöbbször üvegbetéttel látják el, de a lehetőségek határtalanok: tele lemez vagy perforált dekorlemez, tükör stb.

Szinte bármi beépíthető, ami az általában 4 mm vastag anyaghoz tervezett profilokba behelyezhető és méretileg is passzol! Maga az üveg is számos lehetőséget rejt magában: lehet színes, savmart, homokfúvott, fóliázott, illetve mintával, üzleti bútor esetén akár céglogóval is ellátható.


Alukeret, mely csak a korpusz élét tartja

Az alukeretek gyártását több cég is vállalja, és a legtöbb esetben nemcsak a keret összeállítását, a pánthelymarást és az üvegezést végzik el, hanem megfelelő vasalatrendszereket is forgalmaznak. Üvegezett kivitel esetén számolni kell a védőcsomagolás és a törékeny árukra vonatkozó borsosabb szállítási költségek felszámításával, ugyanakkor sok időt és energiát spórolhatunk meg ilyen kész kivitel rendelése esetén. Jó tudni, hogy már kisebb széria rendelésekor is kedvezőbb ajánlatot kaphatunk a szokásos egyedi árakhoz képest.

Amennyiben a kereteket magunk szeretnénk legyártani, a profilokat – igen gazdaságosan – szálban is beszerezhetjük számos cég kínálatából, pl. Forest, Mote stb. Ekkor az általában 3–4 méter hosszú profilhoz az esetek többségében megkapjuk az üveg beillesztéséhez szükséges tömítőcsíkot is, de az összeépítéshez szükséges sarokelemeket külön kell rendelni.


Széles profilú keret konyhai megoldásnál

A szálak gérben történő vágása és összeállítása szakember számára nem jelenthet problémát, a pánthelyek pontos megmunkálása már nagyobb kihívás. A profilok tartós, és könnyen tisztán tartható, eloxálással elért színe lehet matt alu, szálcsiszolt – inox, fényes króm, de kérésre festett (RAL-színskála szerinti) felület is elérhető a piacon. A gyártók és a forgalmazók általában naprakész, táblázatos formátumú árlistával, vagy online kalkulátorral állnak rendelkezésre, ezzel nagyban megkönnyítve az asztalosok árajánlat-készítő munkáját.

Források:
www.alumprofile.com
www.mote.hu
www.butor-vasalat.hu
www.foresteu.com
www.alu-style.hu
www.blum.com
www.haefele.de
www.autoofac.com

 


Kapcsolódó dokumentum:


a-modern-design-eszkoezei


Tetszett a cikk?