A tárolás a legjobb recept

A konyha ma a trendeknek megfelelően nem egy elszigetelt terület, hanem jellemzően a család fontos élettere, ahol nem csak főzni lehet. Egyáltalán nem meglepő a nappali sarkában, annak részeként kialakított konyhabútor sem. A szépség és a design mellett viszont nem feledkezhetünk meg a praktikumról, a kényelmes használhatóságról, valamint a rendelkezésre álló tér minél tökéletesebb kihasználásáról sem.


Sarokkialakítás egyszerű polcokkal (a szerző saját felvétele)

A legtöbb konyha „L” alapterületű, a kisebb garzonlakásokra is ez a jellemző, de nappalival összenyitott nagyobb tér esetén is általában csak két falfelület áll rendelkezésre a konyhaberendezés számára. Az ilyen elrendezésű konyhák sarokelemét ügyesen kihasználva, sok praktikus tárolóhelyet nyerhetünk – tárolóhelyből pedig sosem elég!

A sarokelem 100%-os kihasználását az egyszerű polc jelenti, ez egyben a legolcsóbb kivitel, de sajnos ez a legkevésbé áttekinthető, és a legnehezebben hozzáférhető megoldás is. Ha ennél maradunk, érdemes kétszárnyú, csukló ajtópárral szerelni, hogy legalább viszonylag nagyobb nyíláson keresztül legyen használható.


Blum SPACE CORNER fiók (schachermayer.com)

A vasalatgyártók kínálatában számos, kifejezetten a sarokelemekbe szánt, különböző működési elvű rendszer található. Kihúzható és kifordítható tálcák, kosarak, valamint speciális fiókok könnyítik meg a mindennapos használatot.

A Blum ravasz alternatívája a kérdéses problémára a SPACE CORNER fiókrendszer. A teljes kihúzású vasalat alkalmazásával a tárolt dolgok hajolás nélkül egy mozdulattal elérhetők. Ami igazán megnyerő benne, hogy lehetővé teszi a szokásos, standard előlapok alkalmazását, külön megmunkálás, speciális kialakítás nélkül.

Ugyanis nyitáskor a fiókelőlapok befelé billennek, azért, hogy a szomszédos ajtófrontokkal ne érjenek össze. Záródáskor az előlapok újra a kiindulási pozícióba mozognak.


Félkör alakú kosár (bestewood.com)

Természetesen a működés „kultúrája” és a minőség a gyártóra jellemzően magas színvonalú. Hátránya ennek a rendszernek a gyenge helykihasználás, hiszen a szekrény belső sarkai üresek maradnak, bár adott esetben a pultba építhető szerelvény (pl. kihúzható elosztó) elférhet az amúgy kihasználatlan helyen.

Látványos megoldás a félköríves, kifordítható kosár. A sarokszekrény ajtajait kinyitva kifordítható vasalatot a nem túl jó helykihasználás, de kényelmes használat jellemzi. Kapható fémrács helyett műanyag tálcás kivitelben is. Előbbinél jobban gazdálkodik a hellyel a háromnegyedes kifordítható kosár: teleszkópos tartórúddal sokféle méretű sarokelembe beépíthető, szerelése egyszerű, és szerencsére egy kedvező árú termékről van szó.


A Kesseböhmer LeMans sarokrendszere (kesseboehmer.com)

Előbbieknél izgalmasabb megoldás a Kesseböhmer márka LeMans sarokvasalat-rendszere. Ennek a „piskóta” alakú kiforduló tárolói remekül használhatóak, az előbb említett kifordítható kosarakhoz képest még jobb helykihasználással szolgálnak. A leghátsó részeken tárolt dolgok is könnyen elérhetőek az ajtó nyitásával látványosan kicsúszó, nagyméretű polcokon.

Elérhető nagyobb kapacitású, többemeletes változat is, magasabb szekrényekhez. A prémium kategóriás, német Kesseböhmer mellett olcsóbb, hasonló alternatívák is kaphatóak a piacon.


Kesseböhmer Magic Corner (kesseboehmer.com)

A Magic Corner vasalat eredetileg szintén a fenti német cég nevéhez fűződik, bár ebből is elérhető a kereskedők kínálatában több hasonló rendszerű gyártmány. A vasalat első része az ajtó kihúzásával csúszik ki a szekrényből, majd ha elfordítjuk a kihúzott ajtót, akkor gördül ki egy kocsi a hátsó részből, melyen további két tálca található.

Gördülékenyen és finoman működik a szerkezet még nehéz edényekkel telepakolva is. A rendelkezésre álló tér 90%-ban kihasználható segítségével. A jobb minőségű kivitelek ára viszonylag magas, de a kapacitását és praktikusságát ismerve, így is megéri. Ha egy konyhában minden a helyén van és azok kényelmesen hozzáférhetők is, azzal a mindennapokban sok időt és helyet takaríthat meg a háziasszony. A jól szervezett tárolás a legjobb recept!

 

A cikk a Magyar Asztalos 2018. márciusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

 

Források:
blum.com
foresteu.com
inout-home.hu
belsoepiteszet.fritzbutorok.hu
kesseboehmer.com


Kapcsolódó dokumentum:


a-tarolas-a-legjobb-recept


Tetszett a cikk?