Gardróbberendezések

Nincs mit felvennem! Hányszor hangzik el ez a mondat a teletömött ruhásszekrény előtt? Csak a divatjamúlt, nem szezonális darabok láthatók a vállfákon és a zsúfolt polcokon, oda nem való lomokkal változó arányban keverve… Természetesen a legnagyobb gondossággal tervezett, óriási méretű szekrényben is lehet káosz – ez nyilván a használó gondatlansága! Rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat és ezen csak hosszadalmas, gyakran könyörtelen szelektálással lehet úrrá lenni. Átgondolt kialakítással sokat segíthetünk, hogy a rendezett állapot fenntartása minél egyszerűbb legyen.


Stanley Infinity polcrendszer

Attól függetlenül, hogy egy gardróbszekrényről, vagy komplett gardróbszobáról beszélünk, a belső kialakítás nagyon sokféle lehet. Az egyszerű akasztórudak, polcok mellett, fiókok és számos kiegészítő beépítése is lehetséges. A szerkezeti kialakítást hagyományosan bútorlapból készült korpuszrendszer jelenti, de mind népszerűbbek a fém (leggyakrabban alumínium) vázrendszerek is. A kiegészítők terén elérhetőek nadrág-, nyakkendő- és cipőtartók, magas szekrények esetén a felső részek akár ruhaliftekkel is kihasználhatóak.

Alapvető kérdés, hogy hány főre tervezzük a gardróbot. Amennyiben több főre készül a bútor, mindenkinek külön részt kell biztosítani, az igényeknek megfelelően. „Ökölszabályként” a meglévő ruhaállomány 1,2-szeresével érdemes számolni – ennyi ruhának kell helyet találni. Gondolni kell a családbővülésre, illetve arra is, hogy egy kisebb gyermeknek a kamaszkort elérve nagyobb, önálló térre lesz szüksége.

Gyakran a gardrób ad otthont a ritkán, szezonálisan használt tárgyaknak, például bőröndöknek, táskáknak, és a téli vagy nyári sporteszközöknek is. Az évszakok változásához hasonlóan mindig más és más eszközökre van szükség. És ezen a ponton mutatkoznak meg igazán az egyszerűen átalakítható, moduláris rendszerű berendezések előnyei.


Ruhalift, használat közben

Rugalmasságának köszönhetően például a Loft Solo tárolórendszer ideális megoldás a gardróbberendezés problémájára. A padlóhoz, illetve a plafonhoz (vagy a hátfalhoz) rögzített vázra a következő modulok szerelhetőek: szekrényboxok, fiókos kialakítású boxok, fix és mobil polcok (akár üvegből is), nyakkendő- és nadrágtartók, kihúzható fémkosarak, cipőtartók, fogasok és ruhaliftek.

Ahogyan a Stanley Infinity típusú, rugalmas alumíniumvázas polcrendszere is ilyen rugalmas megoldás. Egyaránt alkalmas irodába, lakásba, szekrénybelsőnek és gardróbszobák belső kialakítására. Kétféle függőleges oszlopvariációval a vékonyabb Classic és a vastagabb Elit változatban is elérhető.

Ezek a fémrendszerek a praktikum mellett modern, letisztult formájukkal is hódítanak. A szerkezeti elemek többféle színben elérhetőek, könnyűek, mégis nagyon erősek, jól terhelhetőek, és mint látható, nagyon nagy választékban kaphatóak kompatibilis kiegészítők is. A tervezői szabadság adott, hiszen a választható vázrendszerek mellett a bútorlapból készített boxok és polcok számtalan színben és felületi minőségben készíthetőek el, ahogyan az üvegelemek is sokféle kivitelben gyárthatóak.

Természetesen ezek a kiforrott technológiájú tárolószerek az áruk tekintetében nem az alsó kategóriákba tartoznak: már egy közepes gardrób berendezését is könnyű kettőszázezer forint fölé tornászni. De azt is könnyű belátni, hogy a pár száz forintos fix mándlirudaknál és a „korpuszfehér” bútorlapból készült polcozásnál jóval többet is kap az ügyfél. Ezen rendszerek tervezése a rendelkezésre álló katalógusok és programok segítségével könnyű és gyors, ahogyan a szerelés is egyszerű. A variálhatóság pedig szinte már az első átrendezésnél megtérül!


Loft Solo gardróbrendszer

Ruhalift használata esetén, csupán a működtetéshez a szekrény előtt kb. 50–60 cm szabad hely kell, de tolóajtós frontokkal ellátott szekrény előtt a kényelmes használat érdekében amúgy is minimum egyméteres „közlekedő”, nyíló ajtókhoz pedig még nagyobb hely szükséges. A ruhalift magasságának meghatározásánál is érdemes ráhagyással számolni, hogy a lefelé történő mozgás közben a ruhák még véletlenül se érjenek hozzá az alatta lévő polchoz (hiszen az poros lehet).

A vasalatra vonatkozó előírásokat be kell tartani, de általánosságban elmondható, hogy egyméteres szélességig biztosan és megbízhatóan működnek ezek a szerkezetek. Ahogy a fiókok, úgy a ruhaliftek beépítésénél is ügyelni kell a tolóajtók átfedési méretére, rendkívül bosszantó és költségesen javítható hibákat előzhetünk meg egy kis odafigyeléssel.


Carrie Bradshaw híres gardróbja a Szex és New York sorozatból

Fontos a világítás kérdése is, hiszen a gardróbszoba gyakran ablak nélküli helyiség, és amúgy is a válogatáshoz, áttekintéshez szükség van megfelelő fényre. A rejtett, LED-szalagos, vagy éppen spot jellegű megvilágítás sokat emel a berendezés használati értékén, nyitásérzékelős kapcsolót beépítve pedig még nagyobb kényelmet kapunk – ráadásul egy ilyen kis figyelmesség a gardrób egészéhez képest filléres tétel. Szükség szerint gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről is, gardróbszoba esetén akár ventilátoros szellőztető kiépítése is indokolt lehet. Még a tervezés elején érdemes gondolni egész alakos tükör kialakítására, amire ideális hely például az egyik ajtószárny.

Egy jó gardróbszekrény kiszolgálja mindennapi igényeinket, leveszi vállunkról a körülményes tárolás terhét. A külcsín mindig kiemelt figyelmet kap, pedig a frontok színe, anyaga, kivitele és a választott nyitási mód mellett legalább akkora (ha nem nagyobb) jelentőségű a belbecs is! 


Hagyományos gardróbberendezés
 

Források:
alu-style.hu
mega-toloajto.hu
general-butor.eu
siedoor.hu
schachermayer.hu
stanley.hu


Kapcsolódó dokumentum:


gardrobberendezesek


Tetszett a cikk?