Pixelek, forgácsok

Irodabútorok, innovatív igényekre választ adó lakótéri bútorzatok: bárhol is legyenek a világban ezek a berendezési tárgyak, a tervezőknek és a bútorgyártóknak ezen trendek teljes ismeretében kell lenniük, ha válaszokat szeretnének találni a megrendelői igényekre. Ezúttal a vasalatok szempontjából vizsgáljuk meg a témát.

A mai modern trendek egyik üzenete a testreszabott megoldások. Igaz ez a bútorok, épületszerkezeti elemek esetében is. Hol vannak már a katalógusból kiválasztható hatalmas szekrénysorok? Saját igényeit, egyedi ízlésvilágát szeretné viszontlátni a legtöbb vásárló. Sokszor elég egy ügyes kiegészítő, egy okos vasalat, és máris más szemmel néznek rá a modern fogyasztói igényeket követelők. Úgyhogy mindezekből válogattunk egy kicsit – a teljesség igénye nélkül.

KULCS NÉLKÜLI AJTÓZÁRAK

Kártyával működtethető zárak eddig is jelen voltak, főként a nagy forgalmú helyiségek (hotelszobák, közintézmények irodái stb.) esetében. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban ezek az eszközök mára nagyobb felhasználtsággal és elérhetőbb áron vannak jelen. Az ún. RFID-technológiának (Radio Frequency Identification, rádiófrekvenciás azonosítás) köszönhetően a zárak gyakorlatilag érintésmentesen működnek, így a készülék kevésbé lesz hajlamos a kulcskártya hibájára, és könnyebben karbantartható. 


A Häfele Dialock DT 700 és DT 710 ajtónyitó szerkezete

További lehetőségeket nyújt az a bluetooth-os továbbfejlesztett technológia (BLE, Bluetooth Low Energy vagy Bluetooth Smart, azaz egy kiemelkedően alacsony fogyasztású hálózati protokoll), amely a zárba építve lehetővé teszi használójának, hogy távolról nyissa/zárja az ajtót mobileszközének segítségével.

Jól kifejezi mindezek jelentőségét az olyan intézmény, ahol is úgy kell zárakkal ellátni a beltéri ajtókat, hogy azok szabad bejárást tudjanak biztosítani a különböző felhasználói csoportoknak (pl. munkavállalók, vendéglátogatók, portaszolgálat stb.), ám mindezt minden nyílászáró esetében személyre és napszakokra szabottan, valamint központilag irányítottan lehessen megtenni – akár offline üzemmódban is. Emellett persze lakóházak esetében felmerülő egyedi igényekre is megoldást adhat a megjelenésében is innovatív ajtózár.


Jól hasznosíthatók az okos zárak a közösségi terekben akár egyénre szabva is

INNOVATÍV ÍRÓASZTAL-MEGOLDÁS

Az íróasztalnál végzett – akár hosszú órákon át tartó – tevékenységek jelentősen igénybe veszik az embert – különös tekintettel az irodai munkát végzőkre. Ennek oka szinte minden esetben a számítógép használatából adódó helytelen vagy rossz testtartás. Hiába a szabványos 75 cm-es asztalmagasság, mi, emberek nem vagyunk szabványos méretűek. Ezen még az állítható magasságú gázliftes szék sem mindig segít. Az egyik megoldás lehet erre az állítható asztalmagasság.

A magasabban lévő asztaltető egyenesebb testtartásra sarkallhatja az asztalnál ülő nagyobb növésű embert; ez pedig csökkenti a nyak- és hátpanaszokat, javítja a vérkeringést. Az asztalmagasság egészen addig emelhető, amíg egy álló pozícióban lévő ember is kényelmesen el tud helyezkedni mellette.

Az emelés történhet tisztán mechanikusan, kézi erővel, illetve motoros hajtással. Ez utóbbi esetében az asztalnál ülve vagy állva, gombnyomással állíthatjuk be a kívánt magasságot, sőt, egyénileg hozzárendelt magasságméretek is elmenthetők az elektronika memóriájába. A mérettartományok hozzávetőlegesen 67–114 cm között mozognak. Kínál már ilyen megoldást a Häfele, a Kesseböhmer és a Hettich is – hogy csak párat említsek.


Az állítható magasságú íróasztalt korosztálytól függetlenül bárki ki tudja használni


Állítható asztalok egyik megoldása irodai környezetben

Az persze egy másik kérdés, hogy az asztalosipar számára szinte csak az asztaltető elkészítése marad egy ilyen teleszkópos elven működő, fém lábszerkezetű asztal esetében. Így a késztermék gyártási árának tetemes részét a vasalatos viszi el. De azért a dolog nem ennyire kétségbeejtő: ügyes tervezési és lakberendezési ötletekkel, egyedi alakzatokkal, színes laminált lapokkal vagy éppen egy masszív tömörfa-tetővel egyedivé lehet varázsolni egy ilyen modern íróasztalt is.

Sőt, egy olyan favázas asztalszerkezet, ami faborítással ellátott fémhengeres vagy négyszögletes teleszkópokat tartalmaz, egyenesen hiánypótló megoldás lenne!


QI-szabványos töltővel felértékelődik a bútorkiegészítő is

KAPCSOLATBAN MARADNI…

A mobileszközök térnyerése ma már nem képezheti vita tárgyát. A történet inkább arról szól, hogy a fejlesztők letölthető alkalmazásai milyen mértékben ragadják meg (vagy el) figyelmünket és válunk okostelefonunk vagy táblagépünk használójává (vagy rabjává). Eszközeink rendszeres használata pedig igényli a kéznél lévő töltési lehetőségeket. Az asztaltetőbe, bútorba beépített USB-töltő, ami elektromos csatlakozó dugaljakat is tartalmaz, minden megrendelőnek az ínyére válik.

A legtöbb ilyen szerelvény elrejthető, tehát a bútor felületébe simul, és megérintve vagy megnyomva emelkedik ki a használathoz. Íróasztal, éjjeliszekrény, konyhai munkapult, előszobai lerakóasztal? Valójában szinte minden helyiség minden bútora potenciálisan szóba jöhet – legyen az lakásban, irodában, hotelszobában, home office térben.
S ha már töltésről van szó: a bútortetőlapok síkjába beépített, ún. QI-szabványos telefontöltők vezetékmentes telefontöltést is lehetővé tesznek. Elég csak ráhelyezni a felületre a készüléket, és már meg is indul az indukciós elven működő töltés. (Igaz ugyan, hogy ehhez ilyen technológiával is tölthető készülékek jöhetnek csak szóba.) A 6–8000 Ft-os eszköz beépítve már jóval nagyobb hozzáadott értéket jelent egy bútornál, hisz óriási élményt tud teremteni használójának.


Beépíthető USB- és hálózati csatlakozók

Fokozható még ez az élmény? Persze! Munkafelületbe beépített hangszórók, konferenciaasztalokba süllyesztett monitorok, párásodásgátlóval és a telefonunkról változtatható színhőmérsékletű világítótestekkel ellátott fürdőszobai tükrök – hogy csak párat említsünk. Ha a vásárlói igény mellé pénz is párosul, az általunk gyártott bútor igazi élményközponttá válhat! 

Képek
www.hafele.com/us
www.hotelmanagement.net
www.steelcase.com
www.teknion.com
www.ebay.co.uk
www.pinterest.com

A cikk a Magyar Asztalos 2018. szeptemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


pixelek-forgacsok


Tetszett a cikk?