Amikor kell a hely!

A home office egyre népszerűbb tevékenységére jószerével egy kisebb iparág szakosodott. Az irodai és az otthoni környezetbe is jól beleillő, a bútorgyártáshoz szükséges vasalatok, valamint kiegészítők szép számmal jelentek meg a piacon.

Home office. Az angol kifejezés magyar megfelelője többet is üzen, mint két szó: olyan, otthon is elvégezhető – jellemzően – irodai munkát, ami az internet segítségével a munkahelyi környezettől távol is képes teljes értékűvé válni. Az előnyös feltételek melletti munkavégzés vonzó. Ezt ismerték fel azok a gyártók, akik a témában számos jó ötlettel bíró vasalati megoldást öntöttek formába. Sőt, ha kicsi a lakás, ám a megrendelőnek sokfunkciós bútorra van szüksége, ismét csak ezek a térkímélő megoldások jönnek szóba.

TEREK LEVÁLASZTÁSA

Irodai kellékek, nyomtató, irattárolók stb. Ha valaki otthoni környezetben szeretne irodai munkakörülményeket kialakítani, akkor ott számos jó pontot jelent egy olyan megoldás, ami pár mozdulattal hozzáférhetővé teszi a teljes munkakörnyezetet. Ha pedig nincs rá szükség, ugyanolyan gyorsan el is rejti azt. Több gyakorlati válasz is létezik erre.

Vannak vasalatok, ahol az ajtólapok (legfeljebb négy) párban harmonikaszerűen összecsukódva csúsznak szét az oldalsó korpuszig. A Hettich cég esetében ez a csukló-csúszó vasalat legfeljebb 242 cm szélességű és ugyanakkora magasságú teret képes nyitni/csukni.


Forgó-toló ajtóvasalat

Ennek a típusnak a hátránya, hogy a kinyitott ajtók – a korpusz mélységéhez hozzáadódva – belógnak a térbe. Előnye lehet viszont a viszonylag olcsó termékár.

Ügyesebb megoldás az, amikor a – sarkainál befordítva – kinyitott ajtófront(ok) be is tolható(k) a korpuszba. Sőt, olyan is létezik, ahol az előbb említett két módszert ötvözik egy vasalatba, így a két frontelemet harmonikaszerűen összecsukva vezethetjük be a korpuszba – felszabadítva a helyet és nyitottabbá téve a teret. Ilyen rendszert dolgozott ki a Hawa, aki a saját vasalataihoz egy online alapú kalkulációs oldalt is létrehozott. Külön számítási vázlata van a közézáró és ráütődő ajtónak, az egy nyílásból szimmetrikusan két irányba kihúzható ajtóknak, illetve a falfülkéből kihúzható ajtónak.

A kettő, három vagy négy osztatú frontajtók segítségével akár 280 cm széles teret tudunk megnyitni vagy éppen bezárni. Belmagasságban 285 cm-es (harmonikaajtók esetében 260 cm) ajtókkal számolhatunk – alsó vezetők telepítése nélkül. A padlótól plafonig tartó teret akár korpusz nélkül, csak az ajtókkal is elhatárolhatjuk. Előnye tehát a nagyon széles alkalmazhatóság. Hátránya főként az ára: akár az 
500 000 Ft-ot is elkérhetik a rendszer legkisebb tagjáért.

HELYSZŰKÉBEN AZ ÍRÓASZTAL…

A feladat a következő: úgy kell létrehozni egy normál méretű íróasztalnyi felületet, hogy ha ott másra kell a hely, akkor azt viszonylag könnyen el is lehessen távolítani. Mivel az ötletesség és a vasalati kínálat mezsgyéjén haladunk ebben az esetben is, több válasz is adódik. Létezik az a megoldás, ahol az asztallap felhajtható használat után. Olcsó, nem igényel komplikált szerkezeteket: elég egy lenyíló olló, esetleg a fékezhetőség érdekében egy gázrugós változat, pár pánt és kész. Cserébe viszont mindig el kell rakodni a felületről. Továbbfejlesztve, mindezt egy bútorba (pl. komódba) beleépítve is elkészíthetjük.


Íróasztal minimál felfogásban

Régi módszer az összecsukható láb, de itt is jól jöhet ez a megoldás. Ha nem önállóan álló asztalban gondolkodunk, egy párnafával + zsanérral a falra is rögzíthetjük az asztaltetőt, így elég csak a két lábat behajtani. A rakodást itt sem lehet megúszni.

Szintén egyszerű megoldás egy olyan asztallap (egy oldalán korpuszlábbal), amellyel az alatta lévő szekrény tetejére szerelt tv forgótányér segítségével fordítható ki.

…ÉS AZ ÁGY

Nappal íróasztal, este ágy. Ez a vasalatos elgondolás már összetettebb választ ad, mint a fent említettek: a napközben teljes értékű íróasztalként használható terület este egy mozdulattal átfordítva ággyá alakítható át. Másnap reggel az ágyat behajtva az ágyneműk eltűnnek a bútor mögött, és ismét előtérbe kerül az irodai környezet. A két felület közötti tér kellően magas ahhoz, hogy elférjen rajta monitor, irattároló – így anélkül mozgatható, hogy bármit is el kellene rakni az asztalról.


Kis térben egy ágy helyére is szükség van

Továbbá megoldást jelenthet egy ismét csak régi, ám jól bevált ötlet: az ágy legyen összecsukható, pontosabban felcsukható – méghozzá egy szekrénysor korpuszába. Sok jó vasalati megoldás van a piacon, viszont az árak tekintetében érdemes körülnézni. Elérhető magyar forgalmazókon is keresztül (SCH, Haefele, Hettich stb.), vagy közvetlenül a gyártóval is érdemes lehet tárgyalni (pl. Murphy beds).

Bizonyos felhajtható ágyvasalatok még tovább bővíthetők. Felcsukás után, és függőleges sík mentén 180º-ban átfordítva egy új felállás: ajtófrontos, polcos korpusz tárul elénk – nappali, irodai környezetet teremtve.


Kis térben egy ágy helyére is szükség van

Összefoglalva: egy ötlet, számtalan megvalósítási forma. Többségében hálásak lesznek a megrendelők és a vásárlók, ha a széles körű tájékoztatás igyekezetét is megkapják a gyártási munka mellé. 

Képek forrása:
zspmed.com
hu.pinterest.com
invisiblebed.com
greenvirals.com
theradmommy.com

A cikk a Magyar Asztalos 2018. szeptemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


amikor-kell-a-hely


Tetszett a cikk?