Elválaszt és összeköt

Bár gyakorta találkozhatunk küszöb nélküli nyílászárókkal, ami sokszor megrendelői igény is, de a küszöb számos pluszfunkciót ad egy ajtónak. Ráadásul ma már többféle megoldás közül lehet választani – a hőhídmentes alumínium változattól az automatán záródó rejtett küszöbig.


Igényes, tölgy bejárati ajtó, korszerű aluküszöbbel ellátva

Régebbi épületeknél, ahol palló- és gerébtokos nyílászárók szolgálnak, leggyakrabban keményfa küszöbbel készült ajtószerkezetekkel találkozhatunk. Ezeknek a keményfa küszöböknek nem csupán esztétikai szerepük van, hanem hő- és hangszigetelő funkciót is ellátnak, valamint – a teljes tokszerkezettel együttműködve – tartóelemként is szolgálnak. A küszöbre, mint az ajtótok alsó vízszintes összekötő elemére nagy szükség volt a beépítés során: az asztalosműhelyekben előre elkészítették a komplett ajtószerkezetet az ajtólappal együtt és egy egységként szállították a beépítés helyszínére.

Gyakran az ajtókat nem is asztalosok szerelték be, hanem kőművesek, akik a behelyezést követően körbefalazták azt. A küszöb, mint szerkezeti elem biztonságosan összetartotta az ajtótokot, ameddig az a végleges helyére nem került. A küszöb védelme céljából gyakran alkalmaztak úgynevezett vakküszöböt (vagy igényes esetben az egész szerkezet védelmére szolgáló komplett vaktokot), amelyre a későbbiek folyamán, a kőművesmunkálatok után helyezték rá a végleges és esztétikus keményfa küszöböt.


Fémborításos műanyag ajtó, hőhídmentes küszöbbel

Hagyományos faküszöbnek az alapanyaga csak jó minőségű tartós és kemény faanyag lehet. A tölgy és a kőris kiváló választás, de beltérben a bükk is megfelelhet. A keményfa küszöb több fajtája is ismert, lehet küszöbsín nélküli, a teljes küszöböt beborító és védő réz vagy rozsdamentes acél lemezborítású, valamint a küszöb két szélén küszöbsínnel szerelt. Már a gerébtokos bejárati ajtóknál is találkozhatunk fémküszöbökkel, ezek lehetnek egyszerű „L” acélok, alumíniumszerelvények, vagy profilok.

Az alacsony küszöbök átlagosan 2–2,5 cm, míg a magas küszöbök kb. 4,5–5 cm magassággal rendelkeznek. Nyilván érdemes a minél alacsonyabb küszöb használatára törekedni, sőt, beltérben akár a küszöb teljes elhagyása is szerencsés lehet, de a küszöb méretét elsősorban az adott körülmények: a burkolatok szintje határozza meg. Ez sok esetben problémákat vet fel, és kompromisszumra kényszeríti a tervezőt. A csapadék esetleges bejutását mindenképp meg kell gátolni, és a bejáratiajtó-szárny tömítő-, szigetelőgumijának is szükséges 6–8 mm-t rátakarni a küszöbre.

A korszerű ajtószerkezetek a korábban használt hagyományos megoldások örökösei, továbbfejlesztett változatai, melyektől több lényeges ponton eltérnek. Alapvető tulajdonságuk, hogy az ajtótok (általában) már a kész épületben, a kőművesmunkálatok után kerül beépítésre. Magát a beépítést ma már szinte kizárólag asztalos szakember végzi. Ezek a korszerű ajtószerkezetek nagyon gyakran már küszöb nélkül készülnek. A technológiai fejlődés pontosabb megmunkálást, jobb anyagokat, a tokozat és a szárny között biztosított rugalmas ütközést, és összességében a korábbi szerkezetekhez képest markánsan jobb épületfizikai jellemzőket hozott.


Alumínium, ajtólapba marható automata küszöb

Egy korszerű bejárati ajtónál már sokszor nem elégséges hagyományosan alkalmazott, egyszeres ütközés. A nyílászáró profiljához illő keményfa küszöb, vagy modern aluprofil esetén is kétszeres ütközéssel illik biztosítani a záródást, ahol ütközik a tömítőgumi és a szárnyperem is. Az aluküszöböt nagyobb igénybevételnek kitett helyeken mindenképp javasolt alkalmazni, de a fémszerelvény használata anyagilag is jellemzően kedvező a munkaigényesen gyártható keményfa küszöbhöz képest.

Hőtechnikai szempontból a hőhídmentesnek nevezett küszöbök használata javasolt. „Hőhídnak” nevezzük a határoló szerkezetek minden olyan részét, ahol többdimenziós hőáramlás és hőmérséklet-eloszlás alakul ki. Teljesen hőhídmentes szerkezet nincs, de a hatásait enyhíteni lehet megfelelő kialakítással. A hőhídmentesnek nevezett aluküszöbök általában köztes műanyag elemmel vagy elemekkel készülnek, így a gyártók nagyrészt ki tudják küszöbölni a fém magas hőátbocsátási tényezőjéből fakadó hátrányt.

Korábban az ilyen korszerű küszöbprofilok csak a tok munkaigényes alsó profilozásával voltak felhelyezhetők. Szerencsére a gyártók ma már kínálnak olyan alternatívát, ami az egyenesre vágott tok állóra is felcsavarozható. Ezt egy műanyag adapter teszi lehetővé, mely a tok egyenesen vágott függőleges alkatrészének az aljára csavarozandó, és tökéletesen illeszkedik az aluküszöb profiljába. Több gyártó kínál olyan megoldást, amikor az ajtó beépítésekor csak vakküszöb kerül felszerelésre.


Beltéri ajtók, hagyományos küszöb nélkül

A sínküszöb vagy borítás a padlóburkolat lerakása után kerül „bepattintásra”, így az az építési munkák befejeztéig garantáltan nem sérül. Ez nem csak esztétikai szempontból előnyös: a küszöbprofil elvesztheti a hőszigetelési funkcióját, ha súlyosabban deformálódik. A szerteágazó kínálatban megtalálhatók a felújításhoz ajánlott utólag és egyszerűen felszerelhető alacsony profilú küszöbtípusok, és az új építésnél hasznos változatok egyaránt, melyekhez magasító profilok is rendelkezésre állnak. Utóbbiakra a „nyers aljzatszintig” meglévő szintkülönbségek kiegyenlítésénél lehet szükség.

Ha a helyiségek között nincsenek szintkülönbségek, úgy a beltéri küszöbök akár el is hagyhatók, ez a mai gyakorlatban jellemző is. Ha különböző jellegű burkolatok padló-burkolatváltóval csatlakoznak, akkor már esztétikai szempontból sincs szükség hagyományos küszöbökre. Mégis előfordulhat, hogy igény van a különböző helyiségek között a hő- és hangszigetelés fokozására. Például fűtetlen és fűtött (spejz-konyha) helyiségek között, de a különböző funkciójú szobák (dolgozó-, gyerek-, hálószobák) között is szükség lehet némi hanggátlásra.


Hőhídmentes aluküszöb a Gutmanntól

Az automata küszöböket pont ilyen esetben javasolt használni! A hagyományos küszöbökkel szembeni nagy előnyük, hogy a közlekedést egyáltalán nem akadályozzák, és szinte nem is észrevehetőek. Működési elve, hogy az ajtó becsukásával az ajtólap alsó élébe, nútba ültetett gumitömítés lezár a padlóra. Tulajdonképpen az ajtó működési hézagát takarja le.

Az egyszerűbb automata küszöbök már pár ezer forinttól elérhetőek. A kevésbé esztétikus utólag szerelhető (rászegezős) változatok könnyedén, „házilag” is felszerelhetőek. A nútba szerelhető változat is beépíthető utólag, szinte minden szokásos beltéri ajtóba. Ez némi szaktudással, megfelelő szerszámmal és egy felsőmarógéppel akár a helyszínen is megoldható.

Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy ha a helyiségek légzárását tökéletesítjük, légcserehiány állhat fenn, amit meg kell akadályozni. Ennek érdekében a szorosan zárt nyílászáróknál gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről is! 

Felhasznált források:
belteri-ajto.eu
g-u.com/HU
korall-ablak.hu
Molnárné Porsch Paula (szerk.) Faipari kézikönyv II., 2002.
miotthonunk.hu/epites-felujitas/epitesi-tanacsok/6246-kuszobok
szeplakikft.hu
wikipedia.org/wiki/Hőhíd

Képek:
gstarconstruction.com
rakamazablak.hu
schachermayer.com
freera.org
cancerco.fi

A cikk a Magyar Asztalos 2018. decemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


elvalaszt-es-osszekot


Tetszett a cikk?