Bútorfüggesztők - függesztett bútorok

Falra rögzített szekrényekkel, bútorelemekkel a lakások több pontján találkozhatunk, a leggyakoribb példa erre a konyhai felsőszekrény. Ezen bútorok rögzítése és beépítése számos problémát vet fel. Az adott körülmények nagyban megnehezíthetik ezt az elsőre egyszerűnek tűnő feladatot!

 

Alapvető kérdés, hogy a fogadó falazat szerkezetileg milyen jellegű! Tömör vagy üreges tégla, beton vagy gipszkarton? Sőt, még szokatlanabb anyagokkal is találkozhatunk, mint a csarnokpanel, vagy egy régi vályogfal! Tovább bonyolítja a kérdést, ha az adott falszakasz nem teljesen sík, hanem hullámos. A fal állapota, a vakolat állékonysága és vastagsága is döntő lehet a megfelelő rögzítési technika kiválasztásában. Nehezítő körülmény, hogy gyakran nem ismert a falban található elektromos és vízhálózat elhelyezkedése, illetve gipszkarton fal esetén a merevítők és párnafák helye sem.

Egy jó minőségű fémdetektoros készülék komoly károkat védhet ki, de a gipszkarton vázszerkezet „feltárásában” is segíthet. Párnafák esetén viszont csak a tapasztalatra és a „kopogtatásra” lehet hagyatkozni. Szerencsére a digitális kamerák és a fotózásra alkalmas mobilok már régen elterjedtek, amelyek hasznosak tudnak lenni a készülő falszerkezet megörökítésében. Már több ügyfelünk segítette munkánkat az ilyen rejtett, később elburkolt szerkezeti és hálózati elemek fotójával, amikor bútorrögzítésről volt szó.


Blau dübel

Érdemes példát venni róluk és kisebb-nagyobb otthoni (vagy műhelyi) épület-átalakításokat fotózni saját részre is! A digitális képek tárolása ma már nem jelenthet problémát, és a jövőben hálásak leszünk majd korábbi előrelátásunkért.

Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy biztosra nem mehetünk… és ezt ügyfelünkkel kötelességünk közölni és elfogadtatni! A vállalkozói szerződésben mindenképp ki kell térni a vezetékek elfúrásának, illetve a burkolat sérülésének lehetőségére. Tanulságos példa a problémára a panelházak bútorozása. Sokszor előfordul, hogy egy teljes lakásfelújításba csöppen az asztalos vállalkozó.

Ennek egyik legkevésbé szerencsés esete az, amikor a már felújított fürdőszoba falának túloldalára kell szekrényelemet szerelni. Súlyosbító körülmény lehet, de önmagában is problémás, ha vékony válaszfalról van szó. Ilyenkor „lelkiekben” és műszaki értelemben is jól fel kell készülni a folyamatra. Van-e tartalék csempe? Javítófesték? Maradék tapéta? Ezek a vékony betonfalak sok esetben csak 5 cm vastagok, így 3 – maximum 3,5 cm mélységig lehet fúrni.


SDS plus fúrószár négy vágóéllel

FÚRÁS

A fúráshoz csak vídiás fúrószárat érdemes használni, illetve ütve fúró gépet. Jó minőségű (leginkább pneumatikus rendszerű) gépet érdemes használni, kb. 1–1,5 J ütőerő bőven elég a feladatra – a nagyobb gépek nem ilyen finom munkákra valók. Ha nem áll rendelkezésre ilyen fúrógép, akkor érdemes bérelni. Fúrószárból is inkább egy márkás típust válasszunk a célra! Maximum 4–5 mm átmérőjű lyukat fúrjunk, ha nagyobb furatra van szükség, akkor egy-két lépcsőben fúrjuk ki.

Ha mindenre figyeltünk a fúrás során, sajnos akkor is történhet hiba! A betonban a vasalás mellett – mint rejtett „aknák” – folyami kavicsok is találhatóak. Ha egy ilyet „eltrafálunk”, akkor a falból kagylószerű, nagyobb darab törhet le. A kárt azzal enyhíthetjük, ha a fúrás során a fal túlsó feléhez egy nagyobb felületű anyagot, pl. deszkát szorítunk: így a leeső darabok nem okoznak sérülést. Elméletileg a falhoz szorított fa a fúrás során keletkező rezgéseket is tompítja – tehát ajánlott.


Ikea néven ismert bútorakasztó vasalat

Tipli tekintetében a rögzítő csavar jellegét az alkalmazott vasalat határozza meg. Sokrétű a kínálat az egyszerű nylontiplitől a speciális vegyi dübelekig. A hazai gyártású kék színű Blau dübel az ilyen extrém esetekben is jól bevált a saját vállalkozásunkban, de speciális fém- vagy műanyag dübelek is kaphatóak. A széles kínálatban érdekes újdonság a Fischer DUOPOWER nevű terméke.

Tömör vagy üreges tégla, beton, vagy éppen szerelt falszerkezetről van szó? Ez a Fischer tipli mindig a legoptimálisabb módon rögzül, így garantálja a remek teherbírást. Az univerzális felhasználhatóság nagy előny lehet, főleg, ha olyan helyszíni munka adódik, ahol előre nem ismertek a körülmények.


Excenteres bútorakasztó vasalat

VASALATOK

Bútorfüggesztésre számos jól bevált vasalattípus áll rendelkezésre. A legolcsóbb és legegyszerűbb az egyenes akasztófül, mely hosszabb és rövidebb kivitelben egyaránt rendelkezésre áll. Nagy hátránya, hogy gyakorlatilag nem állítható a kötés és kevésbé esztétikus, s bár ma már sokkal korszerűbb megoldások állnak rendelkezésre, mégis helye van a szerszámosládában, hiszen kisebb „barkács” feladatokra megfelel.

A nagyobb bútorelemek hagyományos függesztő vasalata az excenteres szekrényfüggesztő. Ezzel a horganyzott L acél szerelvénnyel leginkább a régi konyhák bontásánál találkozhatunk. Általában kiállja az idő próbáját, hátránya, hogy szerelése nehézkes, csupán felülről egy ponton (átmenő csavarral) rögzül a korpuszhoz. Csupán minimális vízszintbe állítást enged meg és a hullámos falnál adódó mélységproblémák is csak kis mértékben küszöbölhetőek ki vele.


Camar függesztővasalata biztonsági funkcióval

Kevésbé esztétikus mivolta miatt sem népszerű, ugyanakkor elfelejteni sem érdemes, hiszen például az indusztriális vagy loft stílusú berendezéshez jól passzolhat. (Az említett irányzat a gyárépületek, ipari létesítmények hangulatát idéző helyiségek és azok berendezési stílusa – a szerk.)

Általánosan elterjedt a hazánkban leginkább „ikeás akasztónak” hívott típus. Kedvező árú és egyszerűen szerelhető szekrényfüggesztő vasalat, melyet választható színű műanyag takaróburkolattal láthatunk el. Állítási lehetősége a csavarszorításnál kb. 10–10 mm jobbra–balra, valamint fel és le. Hullámos falaknál ez sem túl jó megoldás. Saját vállalkozásunkban mégis sokat használjuk, előnye, hogy egyszerűen gyártható falcolt/süllyesztett hátfalas szekrényelemekre probléma nélkül felszerelhető.

A konyhagyártók által kedvelt egyik korrekt megoldás a „Camar” rendszerű bútorfüggesztő. Ezeket a szekrény belsejében, az oldalfal belső felületére kell felcsavarozni. A szintezési korrekciót az állítócsavarokkal 4 irányban, mélységben és magasságban is kb. 20–25 mm-en belül lehet állítani. Falra az öntvénytestből kinyúló körmös tartóvassal csatlakoztatható, a már előzetesen felerősített fém függesztősínre. A sínes megoldás mellett alaplemezes típus is rendelkezésre áll, a falazat jellegétől függően ez a megoldás is jó.


Felnyíló frontoknál a dinamikus terhelésekkel is számolni kell

A szekrény belsejébe szerelt szerelvényt a beállítása után választható színű műanyag burkolattal lehet elrejteni. A függesztő teherbírása típustól függően 50 kg felett van. Az eredeti Camarhoz képest hasonló elven működő vasalatok jó és kevésbé jó minőségben is megtalálhatóak a piacon. A vasalatot nútolt, kb. 2 cm-t visszaálló hátfalas szekrényekhez lehet használni. A nehezebb szekrényekhez két sorban felszerelt függesztőelemet és sínt ajánlatos alkalmazni.

A bútor és annak tervezett terhe mellett a nyitásból adódó dinamikus igénybevétellel is számolni kell, tehát érdemes „túltervezni” a rögzítést. Erre leginkább a népszerű felnyíló vasalatoknál van szükség. Mindig ajánlott a vasalathoz kapcsolódó dokumentációt áttekinteni, mielőtt egyik vagy másik függesztőtípus mellett döntünk.

A bútor megfelelő rögzítése nem csak garanciális szempontok miatt fontos művelet. Számos szerencsétlen baleset történt már leszakadó szekrények miatt, legutóbb 2011-ben kis híján halálos esettel is találkozhattunk a hírekben. Nem kétséges, hogy komoly biztonsági és erkölcsi felelősséggel jár egy nagyobb szerkezet falazathoz történő rögzítése, így az gondos odafigyelést kíván a szakemberek részéről. 

Képek:
spiritcdl.com
tbayfast.com
xxlmeble.pl
www.magnet.co.uk
X-Meditor Kft.

A cikk a Magyar Asztalos 2019. januári számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


butorfuggesztok-fuggesztett-butorok


Tetszett a cikk?