Fogós kérdés

Belegondolt már, hogy egy ajtófogantyút hányan érintenek meg nap mint nap? Egy forgalmas helyen lévő ajtó kinyitása olyan lehet, mint kezet rázni emberek ezreivel. Az új típusú koronavírus-fertőzés megjelenésével a higiénia nagyon nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, hiszen alapvetően a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehet sikeres a vírusfertőzés elleni védekezés. A legfontosabb a gyakori és alapos kézmosás, emellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy mihez érünk hozzá!

A közösségi oldalakon a COVID-19- cel kapcsolatos tartalmak között terjed egy hasznos, ugyanakkor nagyon vicces jelenség, a „kézmosáskihívás”, amely egyszerűen arról szól, hogy a rövid videó szereplője megmutatja, szerinte milyen az alapos és tudatos kézmosás folyamata. A legnézettebbek kétségkívül a humoristák, stand-up komikusok által készített videók: ezeknél a szereplő gyakran szembesül azzal a problémával, hogy a (nagy nehézségek árán) sikeresen elvégzett kéztisztás után hogyan tovább? Tiszta kézzel fogja meg újra azt a koszos fürdőszobaajtót, amit kézmosás előtt megérintett? Vicces, de elgondolkoztató!

A kilincs, mint a fertőzések ideális átadója, már korábban is felkeltette az ipar figyelmét. Megdöbbentő adat: tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt – nem vagyunk egyedül! A probléma nem a többségükkel van, hanem bizonyos fajtájukkal, melyek parazita együttműködést alakítanak ki más élőlénnyel. Ez a fertőzés létrejöhet érintkezéssel, táplálékkal, levegő vagy víz útján. Ezeknek a kórokozó baktériumoknak – a vírusok mellett – nagy szerepük van a betegségek, fertőzések kialakulásában.

Mit tehetünk ellenük, ha egy nyílászáró kilincséről van szó? Egyrészt tisztán tartjuk, rendszeresen fertőtlenítjük, fotocellás nyitószerkezettel szereljük fel… De van más lehetőség is: az oligodinamikus hatás.

Az oligodinamikus hatást (a görög oligos = kevés, illetve a dynamis = erő szavakból) a svájci Karl Wilhelm von Nägeli fedezte fel 1893-ban. Ez különböző fémionoknak az élő sejtekre gyakorolt toxikus hatását jelenti, például penészre, gombákra, vírusokra és egyéb mikroorganizmusokra. Ilyen hatással bírnak a higany-, ezüst-, réz-, vas-, cink-, ólom-, bizmut-, arany-, alumíniumés más fémionok.


Ez a HOPPE által gyártott polírozott rézkilincs igazán esztétikus és kopásálló bevonattal van ellátva, de a kínálatban hagyományos, felületkezelés nélküli rézkilincseket is találhatunk

Az említett oligodinamikus hatás leginkább a baktériumokon mérhető le. Sajnálatos módon a vírusok általában kevéssé érzékenyek erre, így a COVID-19-re sem ez lesz a megoldás. (A fémionok toxikussága leginkább az anyagcserefolyamatokra hat és a vírusok nem tekinthetőek aktív anyagcseréjű mikroorganizmusoknak.) Ettől még befolyásolhatják a vírusok működését, hiszen az őket körülvevő külső fehérjeburkot roncsolhatják, így megváltoztathatják a fertőzőképességet, de ez ügyben kevés pontos és hiteles információ áll rendelkezésre.

Néhány fém, mint az ezüst, a réz vagy a bronz mérgezőbbek a baktériumokra nézve, mint mások (rozsdamentes acél, alumínium). Ezt az antibakteriális tulajdonságot ki is használják az orvostudománytól az uszodatechnikáig. És igen, a hagyományos sárgaréz kilincsek is fertőtlenítő hatásúak. Erre a rozsdamentes acél és az alumíniumkilincs alapesetben nem képes. A művészeti és történeti értékük mellett e hatás is egy érv, ami miatt érdemes megőrizni a hagyományos rézkilincseket egy felújítás során, főleg, ha egészségügyi intézményről, vagy más nagy forgalmú középületről van szó.

Annak ellenére, hogy a divat másfelé tart (ma az inox és a fekete az aktuális kilincstrend), az egyik általam kérdezett forgalmazó, a Schachermayer például a mai napig több 100 fajta rézkilincset tart raktáron. Ezeknek egy része már polírozott és lakkozott (leginkább esztétikai okokból), másik része pedig speciális PDF-bevonatú, ami rendkívül strapabíróvá teszi a felületüket. Ezekben az esetekben nyilván a felhasználó nem ér közvetlenül a réz alapanyaghoz, így nem fog érvényesülni az antibakteriális tulajdonság. Azonban még mindig található nagy számban natúr rézkilincs is a kínálatban, nemcsak beltéri, de bejárati vagy ablakkilincs tekintetében is.


A HOPPE már évekkel ezelőtt piacra dobta SecuSan védjegyű kilincseit, mely antibakteriális hatású

Az ezüst fertőtlenítő hatása is ismert, például sok hajón és repülőgépen a víztározó tartályok belülről ezüsttel vannak bevonva. Az ezüst összetevőit, mint az ezüst-szulfadiazint, sebkezelésre szokták használni. Az ezüst nanorészecskéi, amit egy ezüst-nitrát oldat elektron besugárzásával nyernek, nagyon hasznos baktériumölő szer. Az ezüst-nitrát bizonyítottan pozitív hatású a herpeszvírus 1-es típusú fertőzéses fázisában is.

A kilincsgyártásban a HOPPE komoly szereplő. Már évekkel ezelőtt piacra dobta SecuSan védjegyű kilincseit, ami egy speciális bevonatot jelent. A SecuSan ajtó- és ablakfogantyúkkal olyan megoldást fejlesztett ki a cég, amely aktív védelmet nyújt azokon a helyeken, ahol igazán szükség van rá. Erre a klinikák, iskolák, ipari vagy szabadidős létesítmények ideális példák. A speciális felületkezelés tartósan lassítja a baktériumok szaporodását, méghozzá teljesen karbantartásmentesen – hosszú távú használat mellett is. A SecuSan felületek ezüstionokat tartalmaznak, amelyeket üveg- és kerámiahordozó rétegbe ágyaznak. Ez az anyag aktívan megakadályozza a baktériumok és gombák növekedését, mert roncsolja azok sejtmembránját. Továbbá akadályozza azok anyagcseréjét és szaporodását is.

A ragályos betegségeket olyan kórokozók, idegen szóval patogének (vírusok, baktériumok, gombák) okozzák, amelyek elsősorban élősködő életmódot élnek. A „gazdán” (pl. az emberi szervezetben) megtelepedve, annak testén vagy testében élve és szaporodva betegséget okozhatnak. A vírus szubmikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak parazitaként az élőlények sejtjeiben képes szaporodni. A baktérium (Bacteria) pedig egysejtű, többnyire néhány mikrométeres sejtes mikroorganizmus. Földünk minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben – még a nukleáris hulladékokban is. Például egyetlen gramm talaj átlagosan kb. 40 millió baktériumsejtet tartalmaz. Ennek ellenére az élőlények, így az emberi szervezet is eredményesen tudja felvenni ellenük a küzdelmet az egészséges immunrendszer segítségével.

Hasonló megoldás Maestro kilincseknél is elérhető. (A Maestro márkanév több kisebb olasz kilincsgyártó termékeit foglalja egybe.) Az egyik ilyen gyártó a Reguitti S.p.a., amely 1975 óta készíti míves kilincseit. Az ő kilincseik is rendelhetőek antibakteriális bevonattal – AntiGERM néven. A Maestro AntiGERM a már említett ezüstionos megoldással akadályozza meg a baktériumok elterjedését. Az ezüstionok áthatolnak a sejtfalon, megtámadva a kórokozó DNS-ét, és megzavarva annak anyagcseréjét. Ez a folyamat néhány perc alatt fejti ki hatását. Az ezüstionok a felület fokozott használata, karcosodása esetén is hatásosak. Állandó védelmet nyújt a nap 24 órájában, a hét minden napján. A forgalmazó szerint az antibakteriális kilincseik ára sokkal megfizethetőbb lett az utóbbi időben, s ma már egyáltalán nem számítanak luxuscikknek.


A Maestro AntiGERM bevonatos termékei olyan antibakteriális lakkbevonatot kapnak, mely a rákerülő baktériumok 99,99%-át elpusztítja.

Ezek a speciális antibakteriális kilincsek hazánkban még kevésbé elterjedtek, de elérhetőek, bizonyos típusok ugyan mennyiségi minimum korlátozások mellett, de rendelhetőek. A technológia felárát bőven megéri az elérhető hatás és biztonság, hiszen legyengült immunrendszer esetén akár életmentő is lehet. Lépcsőházakban, kórházakban, orvosi rendelőkben, tanintézményekben vagy irodákban egyaránt ajánlott ez a megoldás. Sajnos az ilyen nagyobb beruházásoknál nehéz egy-egy drágább szerelvényt elfogadtatni, de ez lehet, hogy éppen a begyűrűző világjárvány miatt meg fog változni a következőkben. Érdemes az említett szempontokat, valamint a rendelkezésre álló technológiákat megismertetni és ajánlani az ügyfeleknek!


Érdemes megőrizni a jó állapotú, hagyományos rézkilincseket: antibakteriális hatásuk bizonyított

Felhasznált források:
antigerm.it
hoppe.com
kilincsek.eu (Szöllősy Tamás)
schachermayer.hu (Havasi Viktor)
reguitti.it
hu.wikipedia.org/wiki/COVID-19 hu.wikipedia.org/wiki/ Baktériumok
hu.wikipedia.org/wiki/Kórokozó
hu.wikipedia.org/wiki/ Oligodinamikus_hatás

Képek: www.pixnio.com

A cikk a Magyar Asztalos 2020. áprilisi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


fogos-kerdes


Tetszett a cikk?