Belül (is) tágasabb!

Az építészeti trend sokat változott az elmúlt évtizedekben. Évekkel ezelőtt még a szériaméretűnek nevezett ablakok és erkélyajtók uralták a szortimentet, manapság az egyedi méretre gyártás vette át a szerepet, mivel a tulajdonos szereti eldönteni milyen típusú, formájú és méretű legyen a nyílászárója. Fontos szempont lett a világos, művi világítástól mentes környezet, az energiatakarékosság, a biztonság és számos esetben a dizájn is előtérbe kerül. Ezúttal a teraszajtó-szerkezetek kínálatát vesszük górcső alá.

Nem egyszerű dolog manapság minden feltételnek maradéktalanul megfelelni, mivel nem ritka eset, hogy nagy, olykor extrém méretű falnyílásokba kell tervezni hosszú távon is működőképes nyílászáró-szerkezetet – figyelembe véve az épületfizikai tényezőket, a könnyű használhatóságot, az energiatakarékosságot és a gazdaságos gyárthatóságot. Mivel általában ezeknek a szerkezeteknek nemcsak a mérete, de a tömege sem átlagos, ezért a kész szerkezetnek nagy teherbírásúnak kell lennie. Ugyan a bukó-nyíló vasalatok teherbírása is egyre nagyobb, azonban az ilyen esetekben ehelyett valamilyen tolószerkezet kerül beépítésre.

Számos tolórendszer található a piacon, az aktuális érdeklődő választhat a bukó-toló, az emelő-toló, a harmonika és a legújabb, a merőleges záródású tolószerkezet közül.

MERŐLEGES ZÁRÓDÁSÚ TOLÓAJTÓK

A név még kicsit fura, szokatlan és az is előfordulhat, hogy az évek során még változni is fog, mire szakmai körökben konszenzus alakul ki a nevét illetően. Ezt a vasalattípust elsőként a Roto mutatta be Patio Inowa néven a 2018-as Fensterbau nagyközönségének. A szerkezet igazi előnye a mozgó szárny emelés nélküli eltolhatósága, valamint a körbefutó tömítési síkok és az innovatív, tokra merőleges záródási mozgásból eredő, különösen magas szorítónyomás. A kilincs által vezérelt, már alapkivitel esetén is körkörösen elhelyezkedő záródási pontok kényelmes és nagy erőkifejtéstől mentes zárást biztosítanak. További rögzítési pontok beépítésével nagyobb szigetelés és magasabb biztonság érhető el, melyek a kívánt mennyiségben és a kívánt helyekre helyezhetőek el. A kiváló gördülési tulajdonsággal rendelkező futóművek az akár 200 kg tömegű szárnyak szinte erőkifejtéstől mentes, halk és súrlódásmentes nyitását, tolását és zárását teszik lehetővé. Emellett a mozgó szárny horonyszélességének, ill. magasságának maximális mérete 2000, ill. 2500 mm lehet. A rejtett vasalattechnikának köszönhetően teljes belmagasságú üvegfelületek alakíthatók ki a világos belső terekhez és az átlátszó homlokzatokhoz.

A vasalat egy, illetve két mozgatható szárnnyal rendelkező tolószerkezetekhez alkalmazható. A toló- és a fix szárnyak számos sémavariációban rendezhetők el. Az innovatív tolószerkezet letisztult dizájnnal és hatalmas üvegfelülettel rendelkezik, míg az alacsony kialakítású komfortküszöb kényelmes közlekedést tesz lehetővé.


A Roto Patio Inowa egyedülálló megoldása az innovatív tokra merőleges záródási mozgást kínál

A szerkezetben rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, mint hogy rövid idő alatt három meghatározó műanyagprofil-gyártó is – Aluplast, Gealan, Rehau – egyedi rendszert tervezett hozzá, így már nem csak alumínium- és faszerkezetekhez alkalmazható.

HARMONIKAAJTÓ – BIFOLD DOOR; FOLD & SLIDE SYSTEM

A harmonikaajtó nagy előnye, hogy akadálymentesített, közel hatméternyi szabad nyitási méretet tesz lehetővé. Nem olcsó, viszont a többi szerkezettel ellentétben a teljes szerkezet felülete nyitható, a szárny viszont benyílik a beltérbe, és méretében, súlyában korlátozottabb, mint a társai.


A harmonikaajtó nagy előnye, hogy a teljes szerkezet felülete nyitható

A piacon szereplő vasalatkínálatok jellemzően 100 kg körüli szárnyankénti teherbírással rendelkeznek, 2800 mm szárnyhoronymagasság, továbbá 900 mm (harmonikaszárny), illetve 1200 mm (bukó-nyíló szárny) szárnyhoronyszélesség mellett. Az utóbbi években a vásárlói igények láthatóan elmozdultak a nagyobb szárnyméretek és szárnysúlyok felé, amit a 3 rétegű üvegezés és a vastag keretprofilok felhasználása jellemez.

Már korábban látható volt, hogy gyakori az igény az átmenő küszöbös kialakítás iránt, a küszöb jó hőszigetelése és vízzárása mellett. A vezető gyártók tartották a 20 mmnél kisebb átlépő magasságot, azaz a szerkezet átmenő küszöbösnek minősül, így akadálymentesített komfortot kínál. Emellett az alsó részbe beépíthetők a bukó-nyíló rendszerből származó zárfogadók is, extraként pedig nyitásérzékelővel is felszerelhetők.

Nemcsak a futósín hosszát (maximum 6 m) tekintve széles a harmonikaajtó, hanem az alkalmazható sémák számát nézve is széles körű választékot nyújt. A legelterjedtebb 3 szárnyas kiviteltől kezdve – ahol 2 harmonika- és 1 bukó-nyíló szárny van – egészen a 8 szárnyas kivitelig (7 harmonika és 1 bukó-nyíló) kedvünk szerint variálhatjuk a harmonikaszárnyak számát és a tolási irányukat; bukó-nyílóból azonban mindig csak egy lehet. Egyes gyártók igény szerint nyitásérzékelővel is elláthatják a szerkezetet. Arra azonban figyeljünk, hogy RC2 betörésvédelmi osztály szerinti vasalatot válasszunk!

EMELŐ-TOLÓ SZERKEZET – LIFT & SLIDE DOORS

Az emelő-toló teraszajtók régóta kedvelt termékek a nyílászárópiacon, igaz, van egy sajátos hátrányuk: a szárnyat a kilincs segítségével kell emelni és ehhez – különösen nagy méretek esetén – komoly kilincsműködtetési erőre van szükség.


A bukó-toló szerkezetek ára a legkedvezőbb a teraszajtó-vasalatok között

Az emelő-toló szerkezetek a legnagyobb mozgó szárnytömeggel és szárnymérettel gyárthatók. A jelenlegi vasalatkivitelek 400 kg mozgó szárnytömegig, 3235 mm szárnyszélességig és 2670 mm szárnymagasságig kínálnak megoldásokat, változatos mozgó szárny elrendezésben, míg a teljes szerkezet maximális szélessége 6,5 m lehet. A használók számára a legnagyobb előny az egyszerű működtetés és a teherbíró akadálymentes küszöb. Megemlítendő, hogy a Roto kínálatában megtalálható emelő-toló vasalat abban különbözik a piacon lévő ös - szes többitől, hogy a működtetése „emelésmentes”. Ez azt jelenti, hogy a tömítőelemek a kilincs által vezéreltek és az ajtót állandóan tömítik. Ennek előnye az egyszerű működtetés (mivel az ajtót a kireteszeléskor és nyitáskor nem kell megemelni), valamint az, hogy a kilincs elforgatásához szükséges erő független a szárnytömegtől. Továbbá ez a szerkezet rejtett résszellőztető funkcióval is rendelkezik, amely a kilincs 180°-os elfordításával érhető el. Ekkor visszahúzódik a tolószárny felső tömítése és lehetőség nyílik egy egyszerű, kívülről nem látható és biztonságos résszellőztetésre (ilyenkor a szárny teljeskörűen reteszelt állapotban van).

Gyártóként itt is kínálhatjuk az RC2 osztályba sorolt, illetve – igény szerint – a nyitásérzékelős vasalatokat.

BUKÓ-TOLÓ SZERKEZETEK – SLIDE & TILT

A bukó-toló szerkezetek már régóta léteznek és népszerűségük töretlen. Elég csak a statisztikát megnézni: ebből építik be a legtöbbet. A magyarázat egyszerű: olcsóbb, mint a harmonika vagy az emelő-toló, mivel egyszerű ablakprofilból gyártható és vasalatainak nagy része a bukó-nyíló vasalatelemekből épül fel. A kedvezőbb ár azonban nem mehet a biztonság rovására, hiszen ezek a vasalatok is jellemzően RC2-alkalmasak. Kialakítástól függetlenül szellőztethető, mivel a szárny bukik, mint egy ablak, és oldalra is eltolható. Hátránya, hogy az akadálymentes kialakítás nem megoldható – az alkalmazott ablakprofilok miatt. Az ára ennek a típusnak a legkedvezőbb. Végezetül a rendszerben való gondolkodás fontosságát érdemes még megemlíteni. Bizonyos gyártók arra is odafigyelnek, hogy a fogyasztó bármelyik párhuzamos toló kivitel választása esetén a már megszokott, bukó-nyíló ablakokéval megegyező teraszajtó-működtetést kapja (vízszintes kilincsállás: nyit; függőleges kilincsállás: bukik).


Az emelő-toló szerkezetek a legnagyobb szárnymérettel és akadálymentesen gyárthatók – Maco vasalat

Továbbá a rendszerszemlélethez kapcsolódik a különböző szerkezetek közötti alkatrészazonosság is. Nyílászáró-gyártói oldalról ugyanis a legfőbb előny a moduláris felépítés (univerzális központi zárás + univerzális kilincs + tolórendszer), melynek köszönhetően magas az „azonos alkatrészek” száma, így jelentősen csökkenthető a logisztikai és gyártási költség. Ezen kívül egy-két vasalatalkatrész cseréjével megoldható az átjárás az egyes kivitelek között, így egyszerűen és olcsón bővíthető a termékportfólió, amely a kiélezett piaci versenyben előnyt biztosíthat.

A szerző a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. szakembere.

Képek:
www.openliving.co.uk
https://openliving.co.uk/2019/02/understanding-sliding-patio-door-sizes/
www.ftt.roto-frank.com/hu
www.pinterest.com
www.maco.eu
alibaba.com
https://www.smartsystems.co.uk/our-products
www.architonic.com
https://www.architonic.com/en/product/sorpetaler-psk/1125965


Kapcsolódó dokumentum:


belul-is-tagasabb


Tetszett a cikk?