IXCONNECT

A természetes fából vagy fahelyettesítő anyagokból készített bútortestek összeépítésének módja örök vita a szakmában. Ez teljesen érthető, hiszen az asztalos infrastruktúrája és szakmai tapasztalata nagyban befolyásolja ezt.

Sok esetben hallani, hogy a korpuszokat elegendő forgácslapcsavarral összeépíteni. Bizonyos tekintetben ez a konstrukció is megállja a helyét. Szegény ember vízzel főz és ez bizonyos esetekben célravezető is lehet. Nem mindegy viszont, hogy egy magas minőségű termékben milyen apró részleteket alkalmazunk. Hiszen a lényeg a részletekben rejlik. Léteznek korszerű, gyorsnak mondható technológiák, amelyek alkalmazásával nyugodtan alhatunk és még piaci pozíciónkat is erősíthetjük.

Sok esetben van szükség olyan szerkezet készítésére, ami könnyen szétbontható és össze is szerelhető. Mindezt akár többször is az idők folyamán. Persze mindezt egyszerűen, gyorsan, nagy biztonsággal kell produkálni.

A Häfele 1983-ban „dobta” piacra a Minifixet, amely azóta az egész világon elterjedt gyors „szárazkötést” biztosító korpuszrögzítővé vált. A Minifixet ma már sokan IKEA rögzítőként emlegetik, pedig az eredeti fémtermék Häfele-gyártásban jelent meg először.

Korpuszösszehúzóknál a legutóbbi fejlesztése a Hafelének az IxConnect család, melyet a 2019-es Interzum kiállításon mutattak be.

Ez egy 8-as furatba helyezhető (tipli helyett használható) korpuszrögzítő. Az SC 8/25 típusú „terpeszös - szekötő” (cikkszám: 262.11.111) nem oldható, az összeütés után a korpusz sérülés nélkül nem bontható vissza. Ez a típus kisebb bútoroknál és fiókoknál használható eredményesen.

A nagyobb változat SC 8/60 (cikkszám: 262.11.117) már egy oldható egyrészes korpuszösszehúzó változat, mely már nagyobb bútoroknál is alkalmazható. Az eszközt egy 8-as furatba kell elhelyezni.

Ezután ráilleszteni a kapcsolódó korpuszalkatrészt, majd az ös - szekötőt 3-as imbuszkulcs 180°- os elfordításával összehúzatni. Ezzel el is készítettük az oldható kötésünket. Beépített állapotban csak az összehúzó rögzítésére szolgáló 6 mm-es furat látható. Ezt a korpusz színével azonos műanyag dugóval tudjuk esztétikusabbá tenni. A korábbi megoldásoknál ennél jóval nagyobb „csúfsággal” kellett kompromisszumot kötni. Technikai feltételek tekintetében sem kell elrugaszkodni. Elektromos, vagy akkumulátoros fúrógéppel és egy 8-as csigafúróval, a gyári sablon segítségével (cikkszám: 001.25.085) kisebb, vagy közepes feladatok elvégezhetőek. Amen - nyiben eddig köldökcsapos kötést alkalmaztunk és van sorozatfúrónk, arra is adaptálható az IxConnect. Ha lehetőségünk van CNC-felsőmaróval előkészíttetni a korpuszt, úgy természetesen azzal is könnyen kivitelezhető.

Tipp: Páros tipliző használatával az egyik furatba IxConnectet, a másikba esetlegesen köldökcsapot is helyezhetünk.

A kisebbik (nem oldható) változat nagyon jól alkalmazható fiókok gyors és erős kötésének biztosítására. Az SC 8/60-as változatnál, mivel oldható kötést ad, így alkalmas nagyobb szekrények helyszínen történő összeszerelésére. (Pl. ha egy kisebb lépcsőházba nem lehet bevinni a gardróbszekrényt, akkor a műhelyben történő előkészítés után „lapra szerelten” helyszínre szállítható a bútor, majd ott ös - szeépíthető.) A korábbi összehúzó vasalatokhoz képest ez a megoldás sokkal esztétikusabb is.

Az egész rendszer úgy lett megalkotva, hogy további pozicionálókötésekre már nincs szükség, ami további könnyedebb szerelést tesz lehetővé (természetesen a páros tipliző esetében az egyik furatot figyelmen kívül is hagyhatjuk).

A piacon található eddigi megoldások szinte mindegyike több átmérőjű fúrószárak használatát kívánta, illetve az excenter alkatrészek láthatósága zavaró lehetett (természetesen léteznek láthatatlan, illetve nagyon jól rejthető és egyetlen (igaz, költséges) géppel elkészíthető összehúzók). Ezt igyekszik kiküszöbölni a vásárdíjas termék, amely jól illeszthető a meglévő gépparkba és alkalmazása is egyszerű.

Forrás:
Jaffholz.hu
Häfele.de


Kapcsolódó dokumentum:


ixconnect


Tetszett a cikk?