Strongmax tejes kihúzású fiókrendszer a Demos-tól

A korszerű fiókvasalatok piacán egyre többféle konstrukció és kialakítás érhető el. Az elegáns, keskeny oldalfalú fiókokból azonban nincs túl sok, pedig a dizájnon kívül sok hozadékuk van. Az egyik ilyen, hogy a rendelkezésre álló hely maximalizálható. A másik az üvegbetéttel történő egyhangúság megtörése és a beltartalom még jobb vizuális megerősítése. Ez főleg bizonyos magasság felett válik fontossá. Egy ilyen fiókvasalattal történt „randevú” beszámolója következik. Itt is igaz a mondás: a külső megfog, a belső megtart.

ISMERKEDÉS

Találkoztam pár vasalatcsomagolással eddigi pályafutásom során, de a StrongMax kicsit más. A kartonban praktikusan helyezkednek el az alkatrészek. A fiókoldalak között habanyag gondoskodik a jobb és bal oldal örök ellentétének távoltartásáról, de diszkrét fóliacsomagolással is tetézi ezt a gyártó. A szerelési utasítás első ránézésre sincs túlbonyolítva, de látni fogjuk, nem is kell. A csomagolás egyébként alacsony, jól tárolható. Ami meglepett, hogy az előlap rögzítéséhez csavarokat is mellékeltek. A StrongMax üvegoldalas verzióját mutatom be, az üvegoldalak megmunkálási minősége kiváló. A porfestett lemezkávák rejtik a mechanikákat. Ezeket egyszerűen csak le kell húznunk. Így lehetőségünk lesz az előlaptartó kiszerelésére, ami a szerelés vonatkozásában válik kardinálissá.

UGORJUNK NEKI

A fiók alkatrészeinek vastagsága 16 mm. A leírás egyik táblázatából könnyen kideríthető a fiókfenék hossza. 500 mm-es fiók esetében ez 474 mm. A szélességhez a belméretből kell levonnunk 21 mm-t. Ez nem sok. A hátfal magassága is adott a szélesség meghatározásához: a belméretből kell 41 mm-t levonni. Ez egyébként a hasznos belvilág mérete is. Vagyis a korpusz belméretéből 41 mm-t veszítünk csupán. És ez nagyon jó érték!

STRONG FIÓKSÍN JELÖLŐSABLON
Ez lényegében egy multisablon. Nem csupán a Strong fiókokhoz használható, de a kivetőpántokhoz is. A sablon szimmetrikus, tehát alkalmas a korpusz bal és jobb oldalára is. Alkalmazható StrongMax, StrongBox, StrongRide fiókokhoz, golyós fióksínekhez – oldalsó panelekkel és anélkül. A frontnyílások a StrongRide hátsó tüske furatának helyzetét is jelzik. A sablon jól használható, egyértelmű jelölésekkel és erős kialakítással, nemesacélból.

KÁVA ÖSSZESZERELÉSE

A leszabott alkatrészeket csak be kell illesztenünk az oldalakba és összecsavarozni. Én a hátlappal kezdtem, mivel van felütközés. Jelölőfúróval előfúrtam, majd 3,5x16-os forgácslapcsavarral elvégeztem az összeszerelést.

A fiókfenék szerelése elől elhárult minden akadály. A hátlap felszerelése után kapunk egy ütköztetési pontot, így lesz a legpontosabb a szerelés. 3x2 csavart kell oldalanként behajtanunk. A front felőlivel érdemes kezdeni. Érdemes legalább 25 mm hosszú bitszárat alkalmazni a feladatra.

A korszerű fiókvasalatok piacán egyre többféle konstrukció és kialakítás érhető el. Az elegáns, keskeny oldalfalú fiókokból azonban nincs túl sok, pedig a dizájnon kívül sok hozadékuk van.


Előlap felőli mechanika. Bonyolultnak tűnik, de nem az.


Az előlap leszereléséhez a fekete rugó mögötti kereszthornyot kell elforgatni.


A hátlap csatlakozásán a mélyhúzás nagyobb merevséget biztosít a fióknak

FIÓKCSÚSZÓK FELSZERELÉSE

Érdemes sablonnal operálni. Egyébként a 32-es rasztert alkalmazza a rendszer, 37 mm-es visszaállással a korpusz élétől. A leírás megfelelő támpontokat ad a szerelésben a magassági pozíciókhoz. A káva a sínbe könnyedén behelyezhető, már-már túl könnyen is. A kávaszerkezet elülső felén található a rögzítő kuplung, amit könnyű megtalálni és oldani is.

ELŐLAP FELSZERELÉSE

Az előlaphoz nem kaptam sablont, de kis kiegészítővel a fent említett sablon jelölőpontjai használhatóak. A furatsor a korpusz belső élétől 14,5 mm-re van. Ebből az adatból könnyen kiszámítható, hogy 18-as korpuszvastagság esetén 3-as fugával a front belső oldalán 29,5 mm-t kell feljelölni. A front aljától az első furatpozíció kicsit izgalmasabb. A rajz a sín alsó élének a méretét adja támpontnak, ami standardnak tekinthető és 59,5 mm. A metodika ugyanaz, mint a függőleges irányban. Vagyis 74,5 mm-ről indulunk. A frontot egy magas előlaptartó fogadja. A furatok 32-es raszterban helyezkednek el. A sablont a vonalra helyezve kiválóan szolgáltatja a furatpozíciókat.


A sablon méreteit egy kihegyezett jelölőtüskével lehet átjelölni. A ceruzás módszer sem ördögtől való…


A csavarozáshoz kis átmérőjű bitfej, vagy hosszított bitfej szükséges.


Az első és hátsó csavarok behajtását követően jelölőfúróval végeztem pár jelölést.

BEÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGEK

A beállítások két térfeles támadási taktikát rejtenek. Nagyon kellemes és átlátható metodika. Főleg, hogy belső oldalról végezhetőek a műveletek.

Szélesebb fiókokhoz elő- és hátlapstabilizáló támasz is rendelhető, ahogy különböző osztók is. Ezek akár utólag is könnyen felszerelhetők.

Az állítási lehetőségek nagynak mondhatók és finoman kivitelezhetők. A dőlés állíthatósága 4 mm-t enged. Az előlap függőleges állítása +/- 2 mm, az oldalirányú +/- 1,5 mm-t tesz lehetővé. Az előlap dőlésének korrekciójához nem kell a burkolatot leszerelni. A burkolat a fotón csupán a szerkezeti kivitel illusztrálása miatt nincs rajta.


A kuplung vakon fellelhető.

ÖSSZEGZÉS

A fiók csomagolása példás, az előlaptartó csavarok tartozékként történő csomagolása kellemes meglepetés (D fejű csavarok). A szerelés gyors és a mechanika működése csendes, akadálymentes. A beszerelt edzett üveg is megkönnyíti a rendelést és a szerelést is. Persze dobálni nem ildomos a kávákat, de semmi hátrányát nem éreztem munka közben. A belső oldalról történő állítás jó konstrukció. Fal melletti elem esetében életmentő. Nincsenek takarósapkák, melyek elvesznek. Teherbírása egyébként 40 kg. A fióksín élettartama legalább 50 ezer ciklus. Elérhető színek: fehér, antracit és fekete. Szélesebb fiókokhoz elő- és hátlap-stabilizáló támasz is rendelhető, ahogy különböző osztók is. Ezek akár utólag is könnyen felszerelhetők. Az előlap rögzítése nagyon stabil, köszönhető a nagy felfekvési felületnek és a négy csavarnak.


Előlaptartó felszerelése a sablon segítségével és a mellékelt csavarokkal.


Függőleges előlapállítás.


Oldalirányú előlapállítás.


Előlap dőlésének állítása a hátlap felől.


Az elkészült fiók.

Egyetlen negatívumot tudok említeni a szerelés során. Ez a síneknél alkalmazott túlzott szilikonzsír jelenléte. Igaz, ez is kordában tartható, csak tudni kell, mit hol fogjunk meg. A bemutatóra a vasalatot a DEMOS Trade bocsátotta a rendelkezésünkre. Köszönjük a segítőkész együttműködést!


Kapcsolódó dokumentum:


strongmax-teljes-kihuzasu-fiokrendszer-a-demos-tol


Tetszett a cikk?