Ceiba (Ceiba pentandra)

A Ceiba fának több fajtája is létezik, jellemzően Közép-Amerikában, Mexikóban, Dél-Amerika északi részén és a Karib-térségben őshonos, míg a Ceiba pentandra var guineensis változatai Nyugat-Afrikában találhatóak meg. Egyes fajtái pedig Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonosak (pl. Bombax ceiba).

Ázsiából ered az angol nyelvterületen is elterjedt Kapok megnevezés, míg a spanyol ajkú területeken nevezik Ceibának.

A gyapotszerű magjáért keresett ezekben a térségekben, mely lignin és cellulóz keverékéből áll. Ezt szigetelésként, illetve ágyneműbe „töltelék anyagként” használják a helyiek.

Magja kezelés nélkül mérgező, de megfelelő kezeléssel ehető olaj nyerhető belőle, melyet főzésre használnak, vagy szappant készítenek belőle. Kutatók szerint potenciálisan bioüzemanyag gyártására is alkalmas lehet.


A kapok magja


A gyapot

Kérgéből vizelethajtó gyógyszert, afrodiziákumot, fejfájás csillapítót készítenek, valamint cukorbetegség kezelésére is alkalmazzák. Egyes törzsek pedig a szertartásaikhoz használt tudatmódosító ital alapanyagaként tartják számon.

A Trinidad és Tobagó-i legenda szerint egy asztalos egy hatalmas kapok fa törzsébe 7 szobát készített, melyek egymás felett helyezkedtek el. Ezután becsalta Bazilt, a halál démonát, aki azóta is a fában lakozik. Az ördög kastélyának is nevezik a ceiba fát. A Maya mitológiában is szent faként tartották számon.

Szimbolikus jelentése is nagyon szerteágazó: nemzeti emblémája Guatemalának, Puerto Ricónak és Egyenlítői-Guineának (itt a nemzeti zászlón is megjelenik). Sierra Leonéban a rabszolgák felszabadításának jelképe a gyapotfa.

Egy felnőtt fa átlagos magassága eléri a 73–77 métert is. Törzsének átmérője 3–6 méter között mozog. Tövisekkel teli támasztó gyökerekkel rendelkezik, melyek akár 12–15 méter magasságig láthatóak és a föld alatt további 50 méter mélyre nyúlnak le. A legnagyobb fák egyike a világon.


Támsztó gyökerek


Tövisek a támasztó gyökereken

 

A fűrészáru, a faanyag: A szijács és a geszt alig választható el egymástól. Fája szürke és sárgásfehér, néha azonban előfordul, hogy rózsasín és barnás árnyalatot kap. Az edények kis csoportokban, rendszertelenül helyezkednek el, szabad szemmel alig láthatóak. Néha előfordulhatnak gyantacsatornák is.

Felhasználási terület: Vakfurnérként és bútorlécként, valamint szigetelőanyagként használják.

Faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 330 (250–450) kg/m3

Könnyen megmunkálható fafaj, de vigyázni kell a gyalulásnál, mert a rostok kiszakadhatnak. Rosszul ragasztható, könnyen és jól szárítható, repedések és vetemedések ritkán fordulnak elő. Gyors feldolgozása ajánlott, mert hamar elszíneződik.

Egyéb megnevezés: Kapok, Bulele, Enia, Fuma, Fromager


Egyenlítői-Guinea zászlaja, benne a Ceiba fával

 

Forrás:
Woodholz.eu
Textileschool.com
Tropicaltimber.info


Tetszett a cikk?