Fajátékok

Az év végi ünnepek közeledtével aktuális téma az ajándékozás. S kik állnak az ajándékozás középpontjában, ha nem a gyerekek?

Manapság tömérdek fajta játék érhető el a piacon, nagy részük műanyagból készült. Ezek biztos rendelkeznek némi fejlesztő funkcióval, de korlátozottan, emiatt aztán évek során tengernyi játékot halmozunk fel. Ami nem kevés pénzbe kerül, s ha megunjuk, mennek a kukába. Ez pedig teljesen ellentétben áll a környezettudatos neveléssel.

Ezért összeszedtünk pár érvet, hogy miért is jobb fából készült játékokat ajándékozni a gyermekeinknek.

A fa időtálló, évekig képes megőrizni az állagát, mindig aktuális. Nagyszüleink idején nem is volt nagyon más. A fajátékok ma reneszánszukat élik, s az akkori játékok modern, továbbfejlesztett változatait lehet megvásárolni.

A fa tartós. Valljuk be őszintén, gyermekeink nem kímélik a játékokat. Szerencsére, a fából készült darabok ezt is túlélik, ha jó minőségű, tömör fából készülnek. Könnyű őket tisztítani is.

Ugyanaz a játék különböző korosztályok számára különböző nehézségű feladatot adhat. A kisebb gyerekek egy-egy elemmel játszanak, míg a nagyobbak több elemmel komplexebb tevékenységhez is tudják őket használni. Így fizikálisan és mentálisan is az életkoruknak megfelelő fejlesztést kínál.


Fa teherautó, a kerekei forognak

A fából készült játékok a képzelőerőt is fejlesztik. Kockák, rudak és boltívek a gyerekek számára, autót, házat vagy egyéb játékot jelentenek, s eközben geometriát, fizikát tanulnak. Fejlesztik a motorikus képességeiket. A tapintás, érzékelés is fejlődik.

Erősíti a társas kapcsolatokat is, mivel a fa játékok nem hangosak, nem világítanak vagy zenélnek, ezért a gyerekeknek találniuk kell valakit, aki eljátszik velük valamit, vagy aki jó társuk a kitalált történetükben.


Ügyességi játék

A fa természetes anyag, allergiamentes. Ha természetes olajokkal kezelt, akkor kisbabáknak is nyugodtan adható rágókának, csörgőnek. Ha több fafajtából készül a játék, akkor a színek, erezetek, illatok, keménységek és súlyok okozta különbségekkel további ismereteket szerezhetnek a játékról a gyerekek. Környezetbarát. Ha a kukába is kerül, károsanyag-kibocsátás nélkül lebomlik, vagy újrahasznosítható.


Baba rágóka


Erdei mesevilág fából

A fajátékok fejlesztik a logikát és a problémamegoldó képességet. Akár kivonás és összeadás problémáit is ábrázolhatjuk a fa építő elemekkel. Tornyok építése esetén lehet az a feladat, hogy ellenálljon bizonyos erőknek stb.


Építőkockák fából

 

Forrás:
jatekmanufaktura.hu


Tetszett a cikk?