VIZSGAREMEK KIÁLLÍTÁS – TIZENHATODSZOR

A vizsgaremek tervezésének és készítésének nagy hagyománya van a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola faipari szakán.

Az asztalos- és faipari technikus tanulók a szakképzés utolsó évében terveznek egy olyan terméket,  amelyre nekik vagy a közvetlen környezetüknek szükségük van – és megfelelnek a vizsgaremek  feladat előírt követelményeinek, például az anyaga természetes fából, esetleg furnérozott  faforgácslapból legyen, tartalmazzon hagyományos fakötéseket, csapozásokat, fogazásokat. 2002  óta mindkét szakon a műszaki dokumentáció rajzi részét AutoCAD rajzolóprogrammal készítik a  diákok, a technikusjelölteknek pedig plusz előírás, hogy háromdimenziós látványtervet és valamelyik  alkatrész CNC-megmunkálásának a programját is elkészítsék.

Mozsdényi Attilától, a szakközépiskola gyakorlati oktatásvezetőjétől megtudtuk, a termékek tervezésénél arra törekednek, hogy ne csak a kereskedelemben is kapható szokványos bútorokat,  esetleg nyílászárókat készítsék a tanulók, arra ösztönzik őket, hogy engedjék el fantáziájukat,  találjanak ki valami újat.

A termékek színvonalát nagyban befolyásolja, hogy az iskolában az alapozó képzés mellett  lehetőségük van intarzia, fafaragás és faesztergályozás oktatására – előbbi két területen a  foglalkozásokat Hadnagy György, a város közismert iparművésze tartja.

Szerencsés helyzet, hogy Zala megye és egyben Zalaegerszeg is a faipar fellegvára, így a tanulók  olyan faipari cégeknél kapják a gyakorlati képzést, ahol több évtizedes gyakorlattal rendelkező  szakemberektől leshetik el a szakma csínját-bínját. Végzős tanulóik 15 különböző faipari  vállalkozásnál töltötték gyakorlatukat, ahol minden segítséget megkaptak a vizsgaremek  elkészítéséhez. A cégek lehetőségeikhez mérten állták a termékek anyagát, biztosították a szükséges technológiai feltételeket és a szakmai segítséget.

Idén 11 asztalos és 11 faipari technikus jelölt munkáiból rendeztek kiállítást az iskola tornatermében  – s most is, mint minden alkalommal, díjazták tanulóik remekeit. A bútorok anyagválasztéka az  előző évekhez hasonlóan változatos: fenyő, éger, bükk és tölgy fűrészáru, furnérozott faforgácslap. A  termékek között biedermeier írókomód, üveges vitrin, szekrénysor, dohányzóasztal, íróasztal,  gyerekágy, átalakítható kerti bútor is megtalálható, ám ebben az évben is a franciaágy volt a sláger. A díszítések között most is találhatunk fafaragást és intarziát.

A 21 vizsgaremek alkotói közül 15 tanulót díjaztak – 16 cég, szervezet és magánszemély 29 értékes ajándékával.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-16-17


Tetszett a cikk?