Ügyvezető alelnök és kiszervezett ügyvezetés

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) az évi rendes közgyűlését a Ligno Novum kiállításhoz kapcsolódva, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén tartotta meg. A B pavilon médiatermében a négy napirendi pontot összességében ötven perc alatt tárgyalták meg és fogadták el.

Parposz Tamás levezető elnök a napirendi pontok ismertetése után mindjárt rá is tért az első témára, az OAFSZ tavalyi tevékenységéről, eredményeiről és gazdálkodásáról szóló beszámoló szóbeli kiegészítésére, melyben kiemelt szerepet kapott az X-Meditor Kft.-vel kötött új megállapodás, továbbá a szövetség önállósodási törekvése. Még mindig büszkén beszéltek az asztalosszakmában elért magyar világelsőségről, s nagy fontosságot tulajdonítva szóltak az ipar és az oktatás kapcsolatát szorosabbá fűző törekvéseikről, azon belül is az általános iskolá(so)k bevonásáról. A Felügyelő Bizottság részéről Szili József beszélt arról a márciusban lefolytatott éves felülvizsgálatról, mely többek között megállapította: a kifizetések második félévi zárolásának is köszönhetően – előzetes számításaik szerint – mintegy egymillió forintos eredménnyel zárták a tavalyi évet. Az elmúlt esztendőről szóló beszámolót a jelenlévők egyhangúlag elfogadták.

Második napirendi pontként az OAFSZ idei elképzelései, tervezett működése került teríték-re, azon belül is például a székhelyváltozás, továbbá az ügyvezetési feladatok kiszervezésének lehetősége. Árkossy Tamás elnök beszédét azonban nem a tervek felvázolásával, hanem rövid visszatekintéssel kezdte. Tette ezt azért, mert a társadalmi munkában történő tevékenységre szóló felhívást követően az elnökség és a tagság részéről egyaránt soha nem látott aktivitással találkozott, ami a jövőre vonatkoztatva mindenképpen pozitív üzenet. Ahogy az is, hogy az X-Meditor Kft.-vel kötött megállapodás értelmében bár a szövetség és a cég között az üzleti területen megszűnt az átfedés, egymás kölcsönös erősítése továbbra is mindkét fél érdekeit szolgálja. Örömteli hírként beszélt az OAFSZ új honlapjának (oafsz.hu) beindításáról, amely új koncepció szerint segíti a szövetség  kommunikációját. Célul tűzték ki a pártoló tagoktól befolyt támogatások növelését, illetve a szakképzés terén történt lépések folytatásaként az oktatásban minden szinten tovább hirdetni és  erősíteni a szakma szükségességét. Az önálló működés és pénzügyi stabilitás mellett a szövetség további fontos feladata több szakmai tagozat létrehozása: a tervek szerint még idén megalakulna egy  kárpitos, egy faajtó és -ablak, valamint egy export-projekt klub. Az egyre fejlődő, ám  utánpótlását tekintve elhanyagolt kárpitosszakma művelőit így szeretnék igazi kézműves módon  beépíteni a szövetségükbe, míg a másik kezdeményezés a fából készült ablakok és ajtók gyártóit  fogná össze – szabványokkal, találkozókkal, intézeti minősítések koordinálásával is segítve. Az idei  évre szóló cselekvési tervet a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Ugyancsak ellenszavazat és  tartózkodás nélkül mondott igent a közgyűlés az OAFSZ ideiglenes székhelyváltozására is, amely  Győr után Herend lett (levelezési cím: 8440 Herend, Hrsz. 010/44, Pf.: 26.). Egy tartózkodás mellett  fogadták el a szövetség képviseletének még jobb biztosítása érdekében az ügyvezető alelnöki pozíció létrehozását, s ezen tisztség betöltésére Parposz Tamás személyét.

A 2016-os költségvetés  sarokszámainak ismertetése, illetve a szövetség pénzügyi helyzetének  stabilizálása érdekében történő elképzelések ismertetése mellett elhangzott: az OAFSZ lépéseket  tesz az ügyvezetési feladatok kiszervezésére. Ezzel összefüggésben egy kérdésre válaszolva   Árkossy Tamás elmondta, hogy az ügyvezetés feladatai között a pályázati lehetőségek nyomon  követése, valamint a pályázatok lebonyolítása is szerepel. Az idei évre szóló költségvetést a  közgyűlés jelen lévő tagjai három tartózkodás mellett fogadták el.

B.F.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-35


Tetszett a cikk?