A FA A MI BÜSZKESÉGÜNK

Idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a tiroli székhelyű Felder, az osztrák gyártó születésnapi bulijára 1200 meghívót küldtek ki.

‘Made in Austria' – immáron 60 éve szerepel ez a felirat az osztrák Hall in Tirol városában található impozáns telephelyén fa- és asztalosipari gépeket gyártó cég termékein. Az 1956-ban alapított, a mai napig családi tulajdonban és irányítás alatt álló Felder grandiózus születésnapi bulit szervezett: az 1200 meghívott között ott voltak a munkavállalók mellett a tartományi politikai elit és a sajtó képviselői is. Ez utóbbiak számára egy sajtótájékoztatóval egybekötött gyárlátogatást is szervezett az immáron Tirol tartomány hivatalos címerével is kitüntetett vállalat.

Az exkluzív találkozón a cég vezetését ellátó két Felder-fi - vér (az alapító, Johann Felder gyermekei) nyíltan válaszolt az általános üzleti helyzetet firtató kérdések mellett az olyan komoly témákhoz kapcsolódó felvetések re is, mint az angliai választás kimenetele (mint ismeretes, a szavazók 52%-a  Angliának az Európai Unióból történő kilépése mellett foglalt állást – a szerk.). Megtudtuk: a döntés  árnyékot vet az amúgy nagyon pozitív növekedést mutató értékesítési eredményekre, azonban a  vezetőség bízik abban, hogy az érdekelt felek megfelelő döntések mentén segítik majd az üzleti  kapcsolatok megmaradását, erősödését. Az üzlet szempontjából a kellemetlen hír ellenére is fényes jövőbe vetett hitet mi sem bizonyítja jobban, mint a cég befektetési tervei. A nyereség teljes egészét új beruházásokra fordító gyártó június elején jelentette be azt a 60 millió euró értékű bővítést, melyet az elkövetkező 5 év során hajtanak végre: 105 további munkahely létrehozásával új gyártócsarnokot építenek és a termelési kapacitást növelő gépsorokat állítanak üzembe.

Az éves szinten 110 millió euró forgalmat bonyolító cég vezetői saját versenyelőnyüket a rugalmas,  egyedi igényeket kielégítő termékportfólióban, az ezt lehetővé tevő gyártási folyamatokban és az ügyfélközpontúságban látják. A gyártási folyamatok rugalmasságát igazoló, az ügyfelek által  egyénileg konfigurált gépek által teremtett piaci előnyt erősíti a folyamatos innováció is, melynek  legújabb hírnökei a forradalmi Silent-POWER spirálkéses gyalutengely technológiával szerelt termékek.

‘Einmal Felder – immer Felder’ – hangzik a kereskedelmi mottó, melynek megvalósításában a világ  250 pontján létesített Felder Innovációs Központok hivatottak közreműködni: a termékeit 95%-ban exportra termelő cég a sajtótájékoztató keretén belül számolt be 4 új iroda létesítéséről, melyek közül az egyik Berlin, Dél-Tirol és Lyon mellett Budapesten nyílik majd. (Az új központtal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról keretes írásunkban olvashat bővebben.) 

'MADE IN AUSTRIA'

A sajtóbeszélgetést követő gyárlátogatás során a '3. generáció' két képviselője tartott 'tárlatvezetést' a gyárban. A két unoka kérdésre válaszolva elmondta, hogy három kiegészítő termék kivételével  mindegyik itt készülő gép megfelel az osztrák és a nemzetközi előírásoknak, így bátran használják a  ‘Made in Austria’ megjelölést. A fényképezőgépek és kamerák elől szigorúan elzárt területen a Magyar Asztalos stábja bepillantást nyert a 150 különböző Felder-termék előállítási folyamataiba és  láthattuk, hogy miként hasznosítják az éves szinten 22 millió eurót kitevő kutatás-fejlesztés büdzsé jelentős részét.

A csodálatos tiroli hegyek közötti völgyben elterülő gyár bővítése a rendelkezésre álló hely szűkössége, valamint a telekárak szinte megfizethetetlen volta miatt erősen korlátozott. Ugyan a beharangozott építkezéssel a gyár némi lélegzethez jut, azonban még az ezen beruházással nyert plusz terület sem teszi lehetővé óriási készletek felhalmozását és raktározását, ezért a Felder a megrendelők igényeire szabott gépei gyártását Just-In-Time szervezés és készletgazdálkodás mentén végzi. A külső beszállítóktól vásárolt – elsősorban fém – alapanyagok mellett saját maga állítja elő az adott készülékhez éppen szükséges alkatrészt, végzi azok porfestését és egy csaknem teljesen automata rendszer segítségével összeszerelésüket. A folyamatok és a rendszerek állandó tökéletesítésével igyekeznek biztosítani, hogy egy-egy termék főbb komponensei legfeljebb egy napot töltsenek a gyártósoron. A Felder többek között ezzel juttatja magát előnyhöz a nagyfokú rugalmasságot követelő, komoly versenytársakkal telített piacon.

A FELDER A FAIPAR JÖVŐJÉÉRT

A fa tökéletes megmunkálásához tökéletes feltételek szükségesek – vallja az osztrák gyártó, és ezt tettekkel is bizonyítja: a gépeit ügyfelei visszajelzései alapján is fejlesztő cég világszerte támogatja az ipar-ág humán erőforrás utánpótlását is. Véleményük szerint a faiparban dolgozók sikere a jövőben a hozzáadott értéket képviselő teljesítményben rejlik. Ehhez egyéni innovációra, a szolgál - tatások széles spektrumára és az elvégzett munka, valamint az ehhez szükséges szakképzés magas minőségére van szükség. Ez utóbbi fejlesztését szolgálja a WorldSkills-rendezvények támogatása, az önállóan életre hívott és működtetett képzési program, valamint a különböző, elmaradott régiók felzárkózását segíteni hivatott gépadományozások is.

ÚJ FELDER KOMPETENCIAKÖZPONT ÉS BEMUTATÓMŰHELY

2016 augusztusában új Felder-kirendeltség nyitja meg kapuit Magyar-országon. A Budapesten, az M0 és M3-as utak csomópontjánál fekvő központról Király Róbert értékesítési és szervezeti vezetőt kérdeztük.

–  Mi áll az új központ megnyitásának a hátterében?

–  A Felder világszerte nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek minőségi kiszolgálására: 72 országban több mint 250 ilyen központunk van. Egy 95%-ban exportra termelő cég sikeres értékesítési tevékenységéhez ez elengedhetetlen.

–  Miért van szükség egy új Felder-kirendeltségre?

– A legfontosabb érvet az ügyfelek részéről érkező igények jelentik. A keleti országrészből is kényelmesen megközelíthető helyszín prémium kialakítása a cég presztízse szempontjából sem elhanyagolható.

–  Pontosan hol található majd az új értékesítési helyszín?

– Budapesten, a 15. kerületben található, a Fétis Központban. Cím: 1152 Budapest, Városkapu u. 3.

– Mekkora terület áll a Felder rendelkezésére meglévő és új ügyfelei fogadására?

– Az új kirendeltségben 550 m2 alapterületen fogadjuk az érdeklődőket és mutatjuk be termékeinket.

–  Mi a nyitás időpontja?

– Már 2016 augusztus elejétől lesznek gépeink az új helyen, de a hivatalos megnyitóra csak a sikeres „tesztüzem” után, szeptemberben kerül sor.

Baradits Szilárd


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-julius-13-15


Tetszett a cikk?