Megfelelő mennyiséget és minőséget!

2016 október elején egyre több médium adta közre a faipart sújtó munkaerőhiányról szóló híradást. Cselényi Krisztinától, a Bútorszövetség főtitkárától, és Wilheim Gábortól, Magyarország vezető bútorgyártójának ügyvezető igazgatójától, a szövetség elnökétől megtudhattuk, hogy több ezer emberre lenne szükség az ágazatban. Elfogyott a munkaerő, nagy igény volna asztalos és kárpitos szakmunkásokra. Hiányoznak a felső- vagy középfokú szakképesítéssel rendelkező mérnökök, technikusok is.

A hír ugyan sokak számára új lehetett, a szakmabelieknek azonban ez a robbanás várható volt. Nem túlzás azt mondani, hogy időszerű is, azonnali hatékony cselekvésre, beavatkozásra késztető. A faipar léte, szükségessége nem kérdéses, ezzel együtt a munkaerő-utánpótlást biztosító faipari szakoktatás és felsőoktatásé sem. „Sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez” – állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a EuroSkills magyar nyerteseit köszöntő rendezvényen, 2014. október 20-án.

A faipar sorsáért aggódó és tenni akaró szakemberek, a létszámában és minőségében egyaránt romló beiskolázási tendenciát látva, az elmúlt években megkezdték a válság elkerülésére irányuló munkát. A faipari képzés fellegvára, a tudományok, az innováció központja, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kara 2015 februárjában A Faipari szakemberképzés vertikális összehangolása címmel rendezett konferenciát. A rendezvény összefoglaló zárszavában, az előadások és a hozzászólások alapján megállapításra került,
hogy a faipari ágazatban és az azt támogató képzésekben azonnali beavatkozásra van szükség. Az összefogás és az együttműködés stratégiája, megvalósítása szükséges. A magyar faipar fejlődése csak és kizárólag akkor lehet hatékony és eredményes, ha az szakszerű és összehangolt együttműködésen alapszik.


A munkáltatók és a szakmai szervezetek képviselői

A konferencia óta eltelt másfél év alatt jó néhány közös program valósult meg. A beiskolázási és a pályaorientációs projektek óriási kihívást jelentenek. A jövő munkaerejének megszerzéséhez az oktatásba, képzésbe történő becserkészés stratégiája gyökeresen megváltozott. Másként kell az Y generációs szülőket, a Z generációs gyerekeket megszólítani. Új technikákkal, módszerekkel lehet megközelíteni őket.

A hagyományos beiskolá zási stratégiáktól eltérő módon szólította meg a pályaválasztás előtt álló tanulókat a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az iskola a „Nyitott kerekasztal" rendezvényével arra vállalkozott, hogy színteret biztosít a képzés és a munkaerőpótlás összehangolására, az életpályamodellek bemutatására. A megye 60 iskolájának diákjai, pedagógusai kaptak meghívást a rendezvényre, azzal a szándékkal, hogy még több információval rendelkezzenek a képzésekről, az elhelyezkedési lehetőségekről, a karrierépítésről és a munkáltatói elvárásokról. A rendezvényen a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban a terem zsúfolásig megtelt. A meghívott beszélgetőpartnerek a munkáltatók, a szakmai szervezetek és a képzők közül kerültek kiválasztásra.

A nyitott kerekasztal beszélgetőpartneri szerepét a munkáltatók, a szakmai szervezetek részéről Schmidt Katalin, a LIGNOMAT Kft. ügyvezetője és a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter elnöke, Árkossy Tamás, az Árkossy Bútor Kft. ügyvezetője, egyben az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség elnöke és Bene Tibor, az A. H. UNIVERSAL-BAU Faüzem, Faipari és Kereskedelmi Kft. oktatásvezetője vállalta.

A rendezvény moderátora dr. Szalai Péter, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum tagiskolájának, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskolájának igazgatója volt. A munkáltatók, szakmai szervezetek felé feltett kérdései: hogyan ítélik meg a gazdaságban betöltött szerepüket, hogyan látják jelenlegi helyzetüket és a jövőképüket? A jövőképükből eredően milyen rövid és hosszú távú munkaerő-szükséglete van az ágazatának számokban, ill. képzettségi eloszlásban? Milyen elvárásaik vannak a leendő munkavállalóikkal szemben, és „cserében” mit nyújtanak számukra a biztos megélhetés, a hazai jövőkép megteremtésében?


Pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik

A nyitott kerekasztal beszélgetőpartnerei a képzők részéről a felsőoktatásból a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar képviseletében dr. Alpár Tibor dékán, dr. Magoss Endre oktatási dékánhelyettes, dr. Fehér Sándor faipari mérnök BSc szakfelelős. A középfokú oktatás-képzés részéről Szentgyörgyvári Róbert a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója volt. A képzők felé feltett kérdések: a jelenlegi tanulólétszám alapján a faipari ágazatban tanulmányi szintenként (szakmunkás, technikus, mérnök) milyen munkaerő- utánpótlási veszély fenyegeti a munkáltatókat? Milyen képzési lehetőségeket kínál a középfokú oktatás – a szakközépiskola, a szakgimnázium – az általános iskolában tanuló diákoknak, a gimnáziumban érettségizett tanulóknak, ill. a felnőtteknek? Milyen végzettségű diákokat vár a faipari felsőoktatás, és milyen képzési lehetőséget kínál?

Meghívott vendégként Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és Fodor István KLIK-igazgató is megtisztelte a rendezvényen részt vevőket. A kérdésekre kapott válaszok színesek és sokrétűen megközelítettek voltak. A munkáltatók, szakmai szervezetek a faipari ágazat fejlődését a piaci kereslet növekedésében látják. Erre a tendenciára a faanyag, mint megújuló alapanyagkészlet, a fenntartható fejlődés alapja jótékony  hatással bír. A faiparbana haitec technológia előretörése biztos jövőképet vetít előre a fiatalok számára. Az ágazat fejlődéséhez az idegennyelv-tudással, számítástechnikai ismeretekkel és biztos szakmai tudással rendelkező szakemberekre van, lesz szükség. Szakmunkásokból, technikusokból és mérnökökből egyaránt hiányt szenved a faipar.

A szakma iránt érdeklődők szorgalmukkal, kitartásukkal, a kialakuló szakmai elkötelezettségükkel biztos jövőt építhetnek. Az elsődleges faiparnak, a kis-közép vállalkozásoknak, a nagyobb termelő cégeknek óriási szükségük van a jó szakemberekre. Az a szívóerő, ami az Európai Unióba csábítja a fiatalokat, csökkenőben van, a megoldás felé közeledik az iparág. A képzők sem középfokon, sem felsőfokon nem tudják kiszolgálni a cégek munkaerőigényét. Nincs annyi tanuló, hallgató, amennyire az iparnak szüksége lenne. A középfokú oktatásban az új szakképzési rendszer rugalmasabb, jobban szolgálja a változatos tanulási útvonalakat. Bárki számára elérhetővé teszi a szakma tanulást különböző szinteken, és minden életkorban. Lehetőség van asztalosnak, kárpitosnak, faipari technikusnak tanulni.

A z NYME SKK, mint a hazai faipari képzés egyetlen felsőoktatási intézménye, versenyképes diplomát biztosít a hallgatóknak. A specializáció lehetővé teszi a klasszikus faipari technológia, a faépítészet-technológia, valamint a logisztika és folyamatmérnök szakirányok választását. 

A faanyag a legősibb anyag, amely a XXI. század embere számára is különleges, fantasztikus anyag. Ismerni és szeretni kell. Rettenetes a szakemberhiány a faiparban, a szakmunkástól a technikuson keresztül a tervezőmérnökig, a kutató szakemberig. Megfelelő mennyiséget és minőséget! Ez annak a sikeres „Nyitott kerekasztal”rendezvénynek az üzenete, amelyet a munkáltatók, a szakmai szervezetek és a képzők összefogása, együttműködése eredményezett. A pályaválasztás előtt álló diákok és a szülők a leghitelesebb szakemberektől szereztek információkat a képzésekről, az elhelyezkedési lehetőségekről, a karrierépítésről és a munkáltatói elvárásokról.

Pagonyné Mezősi Marietta
ötletgazda, szervező munkatárs


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-november-11-13


Tetszett a cikk?