Népszerű volt a Kutatók Éjszakája

Szeptember utolsó péntekén ismét kitárták kapuikat a Nyugat-magyarországi Egyetem épületei, laboratóriumai és a Ligneum Látogatóközpontja a Kutatók Éjszakáján, összesen közel 50 különböző program várta az érdeklődőket.

Együtt ünnepeltek Európa kutatói a kutatás iránt érdeklődő közönséggel: az idei már a tizenegyedik alkalom volt, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatta szórakoztató oldalát. A látogatók bepillanthattak a különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerkedhettek a kutatókkal és a folyamatokkal, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden" titkait megfejtik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben kapcsolódott be először a rendezvénysorozatba, idén 10. alkalommal tárultak fel a csodák az egyetem korszerű laboratóriumaiban, a botanikus kertben, és a Ligneum Látogatóközpontban. Prof. dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes a megnyitón elmondta: a Kutatók Éjszakája fontos küldetése, hogymegismertesse a fiatalokkal a kutatói  pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, és megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

A Ligneumban közel 1300 fő ismerkedhetett meg a tudomány titokzatos világával, a látogatókat többek között Leonar3Do háromdimenziós bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat és erőpróba, természetfotó kiállítás, a kicsiket arcfestés és játszóház várta. Esti tárlatvezetésre hívott mindenkit az ország legrégebbi gerinces állattani gyűjteménye, munkába állt a minigatter, akusztikai bemutatón is részt vehettek az érdeklődők. Megszólalt a fában élő zene a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek a segítségével.

A Simonyi Károly Kar idén 10 programmal várta a kis kutatókat az egyetem több épületében. Óriási érdeklődés övezte a lézerfényes akadálypályát és a lézervágót, ahol a nagyobbak készíthettek névre szóló ajándéktárgyat, valamint a terméktervezés nélkülözhetetlen eszközének számító 3D nyomtatót is, amelynél az elkészült apró modellekért nagy volt a tülekedés. A mikrovilágba kalauzolt a pásztázó elektronmikroszkópos bemutató, a faanyagtudományok  népszerűsítését szolgálta a töréstesztek és a módosított faanyagok ismertetése. Az ülés kényelmét
testtömegeloszlást mérő rendszerrel szemléltették, a bútorok szilárdságát szabványos terheléssel tesztelték.

A soproniak lelkes kíváncsisága alátámasztja a program hasznosságát, illetve bizonyítja a kutatói, termékfejlesztői tevékenységek iránti fokozott figyelmet. A Kutatók Éjszakája kari programjainak osztatlan sikeréhez hozzájárultak az oktatók – Antal Mária Réka, Agoston Gabriela,
Bencsik Balázs, Börcsök Zoltán, Dénes Levente, Horváth Norbert, Horváth Péter György – és a hallgatók – Boós Veronika, Csák Vince, Kopacz Gyöngyvér, Németh Hajnalka – egyaránt. Önzetlen és lelkes munkájukat nagyon köszönjük!

Írta:
Iszak Noémi, Dénes Levente


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-november-63-66


Tetszett a cikk?