Erdélyi delegációt fogadott a PANFA Sopronban

Sopronban fogadta a Pannon Fa és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter 2016. szeptember 21–22- én a kolozsvári faipari klaszter, a Cluster Mobilier Transilvan delegációját.

A delegáció tagjai Románia piacvezető bútorgyártó cégeinek vezetői, bútoralkatrész-gyártók, valamint a kolozsvári Műszaki Egyetem és a klaszter menedzsment szervezet képviselői. Emellett a fogadáson részt vettek a PANFA mellett a társszervező Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a klasztertag: Nyugat-magyarországi Egyetem képviselői is.

Az első napi program keretében a delegáció ellátogatott a Ligneum Látogatóközpontba, ahol először meghallgathatták dr. Alpár Tibor dékán köszöntőjét. A dékán úr elmondta, hogy a Ligneum Látogatóközpontot a fa és az erdő dicsőítésére hozták létre. A látogatóközpont helyén korábban egy uszoda volt, ezért a központot egyetlen fa kivágása nélkül építhették fel. A látogatóközpont elsődlegesen a faipari fenntarthatóság bemutatását szolgálja. Az épület alsó szintjén Magyarország legnagyobb madártani gyűjteménye található, amelynek többségét Selmecbányáról menekítették a Soproni Egyetemre.

A második emeleten pedig egy interaktív teret alakítottak ki, ahol fából készült játékokat és hangszereket próbálhatnak ki az érdeklődők. A dékán úr ezek után beszélt  az egyetem történetéről és nevének a megváltozásáról. Az erdélyi delegáció megtudhatta, hogy a Simonyi Károly név felvételével az egyetem az európai hírű tudós-tanár előtt tiszteleg, akinek a tudományterületeken átívelő tudása híven tükrözi az egyetem sokrétűségét. A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi-karán ugyanis a formatervező, a faipari mérnök, a művészeti és a műszaki képzési területek, valamint az informatikusképzés is megtalálható.

Dr. Magoss Endre oktatási dékánhelyettes a duális képzés fontosságáról beszélt a delegációnak, és kiemelte, hogy az első évfolyam idén kezdhette meg duális formában a mechatronikai mérnök képzést. A duális képzés előnye, mint elmondta, hogy a hallgatók idegennyelv-tudást
szerezhetnek vállalati környezetben, és az egyetem elvégzését követően használható szakmai tapasztalattal fognak rendelkezni. A szabadidejük kevesebb, de az ösztöndíjuk mértéke a 7. félév végére eléri egy kezdő mérnök fizetését. A dékánhelyettes úr kitért arra is, hogy az egyetem és a cégek között szorosabb együttműködés alakult ki az utóbbi időben, mivel szeretnék növelni a képzések minőségét, hogy a mérnökképzés valóban a piaci igényeknek megfelelően alakuljon. Ezért a cégek képviselői is tartanak órákat hallgatóknak, hogy naprakész tudást biztosítsanak számukra.

A Ligneum Látogatóközpont megtekintése után a delegáció az NRRC-be is ellátogatott a külügyi és kutatási dékánhelyettes, dr. Dénes Levente kíséretében. A delegáció megtudhatta, hogy az épület uniós támogatásból épült, és hogy az új épület helyén eredetileg régi műhelyek voltak. Az új tanműhelyek a fa feldolgozásának széles skáláját vonultatják fel, kezdve a fa kiszárításától, egészen a 3D-s és 5D-s gépektől a lézernyomtatásig. A szerdai programot a felújított soproni Várkerület és a belváros megtekintése, valamint egy kötetlen hangulatú
közös borozás zárta.

Forrás: PANFA


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-november-63-66


Tetszett a cikk?