HÁZIVÁSÁR - A Paliszander kft.-nél

A fekete péntek kifejezés Philadelphiából ered, és eredetileg a hatalmas dugókra, a belvárosi boltokhoz siető vásárlókkal tömött járdákra, azaz a sűrű forgalomra utalt kifejezés. Lényegében ezzel a nappal indul meg a karácsonyi bevásárló szezon. A média gyakran az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó napjaként említi ezt a november 23–29. közé eső jeles pénteket – még ha ez nem is mindig igaz.

A Paliszander Kft. házivásárán pozitív volt a hangulat, köszönhetően annak, hogy nemcsak az év végén, hanem az egész 2016-os esztendőben pezsgett a faipari gépek piaca. Ahogy az építőipar kicsit fellélegzett a sötét válságból, úgy húzta magával a kapcsolódó iparágakat. A kisebb-nagyobb faiparban tevékenykedő vállalatok eddig kényszerűségből sokat halogatott fejlesztései végre valósággá válhatnak, legyen az egy fiatal a sztalos első kombinált gépe vagy egy lapszabászat új táblafelosztója. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a 2016-os év volt a magyar faipar fekete péntekje – bízunk benne, hogy innen tényleg pár nap már csak a KARÁCSONY! A Paliszander budapesti központjában nemcsak pénteken, hanem csütörtökön és szombaton is, azaz összesen három napon át (november 24–25–26.) várták az érdeklődőket, akik jól tették, hogy szép számmal ellátogattak a rendezvényre, hiszen több mint 200-féle faipari gépet állítottak ki, és ezek közül legalább 30 db működés közben bemutatott és kipróbálható volt.

Az idei újdonságok voltak a rendezvény sztárjai, például a Paoloni CONCEPT 350 táblafelosztó, mely helytakarékos, precíz és rendkívül gazdaságos, így nem csoda, hogy a magyar piacon telitalálatnak bizonyult. Az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak a tömörfa-megmunkáló gépek, de most csak a Paoloni marógépeiből is egész sor, különböző teljesítményű darab került kiállításra – nehéz lett volna választani. A magyar műhelyekben igen elterjedt Robland alapgépekből és lapszabász-körfűrészekből is több tucat különböző változat volt megtekinthető. Ezeket a berendezéseket nagyon alaposan vizsgálták a látogatók, a finoman gördülő fűrészkocsikat és a fűrészlapok és ütközők beállításait próbálgatták… Mennyivel többet ér egy ilyen lehetőség, mint egy katalógus lapozgatása!

Természetesen a hagyományos faipari gépek mellett a modernebb technikának is szántak helyet, az üzem közben megtekinthető CNC felsőmaró mellett egy kisméretű asztali lézer gravírozó berendezés is fáradhatatlanul dolgozott, valamint annak nagytestvére, az RL1315 lézer vágó is látható volt. Az emeleti kisgépes és szerszámos részlegen is bőven volt nézni való és néző is. Ki lehetett próbálni a Virutex és a Comatic mobil élzáró berendezéseket. Utóbbi különlegessége, hogy a kompakt kivitele ellenére egyszerű és olcsó olvadékragasztógranulátummal üzemeltethető, ami így rendkívül gazdaságossá teszi. Az élzáró gépek mellett a Virutex kézi zárhelymarója is kiemelt figyelmet kapott. A magyar piacra nemrég bevezetett Triton márka szinte teljes faipari kisgép kínálata is ki volt állítva. A méltán elismert, csúcsminőséget képviselő Mafell gépek közül pedig a márka páros tiplizőjét véleményem szerint minden résztvevő a kezébe vette – a minőségi anyagokból gyártott, finoman működő berendezés nagyon meggyőző volt.

Természetesen éhen és szomjan sem maradt senki, de aki plusz információkra is éhezett, az most „ lecsaphatott ” az olyan szakemberekre, akiknek a gépek beüzemelése és hosszú távú karbantartása a napi feladatot jelenti.

A rendezvény sikerét a pénztárnál kígyózó sor is egyértelműen bizonyította.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-december-24-25


Tetszett a cikk?