Balti országok lesznek a Design Hét vendégei

Észtország, Lettország és Litvánia díszvendégségével rendezik meg október 4. és 13. között a 16. Design Hét Budapest fesztivált.

A Design Hét Budapest Magyarország legnagyobb designeseménye, amelynek fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

A fesztivál több gazdaságélénkítést célzó programmal is várja majd az érdeklődőket. Egy többnapos, kifejezetten a kreatívipari kis- és középvállalkozások igényei szerint összeállított előadás-sorozat keretében például szakértők adnak majd választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

FŐ TÉMA: A FLOW

A vállalati döntéshozókat célozza meg az a jó gyakorlatokat bemutató előadás-sorozat, amelynek során sikeres hazai vállalkozások avatják be az érdeklődőket a design stratégiai alkalmazásának előnyeibe, idén is megrendezik továbbá a stratégiai tervezés és a design kapcsolatát példákkal szemléltető Service Design Day programot.

A Design Hét idei fő témája a flow lesz: egy olyan állapot elérése, amelyben designerek és vállalkozók szoros együttműködésben dolgoznak a nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében.

A flow témájához kapcsolódó programok célja, hogy megkönnyítsék a gazdasági döntéshozók és designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegítsék a designerek integrálódását a vállalkozói közegbe, másfelől szeretnék megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása az életet gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény.

Ennek érdekében számos közösségépítő eseményre kerül sor a Design Héten: lesznek workshopok, gyermekprogramok, társadalmi felelősségvállalásról szóló események, networking programok, kerekasztal-beszélgetések és designjóga is.

Visszatérnek a Design Hét Budapest állandó programelemei is: a designerek műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók, a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák, az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik -, valamint ez alkalommal is megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a Hova tovább? iskolabörzét.

Bővül a vidéki partnervárosok köre is: a korábbi években csatlakozott Debrecen, Győr, Pécs és Sopron városa mellé új belépőként Eger is társul.

A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.


Tetszett a cikk?