Nesting CNC hatékonyság növelése ALPHACAM szoftverrel

A Nesting CNC gépek elterjedésével egyre fontosabb a táblakiosztás funkció a faiparnak szánt CAM megoldásokban. A táblakiosztáson kívül még sok más, sokszor apróságnak tűnő funkció található meg az ALPHACAM szoftverben, amivel a Nesting CNC gépünk képeségeit hatékonyan kihasználhatjuk.

 

Az ALPHACAM szoftverben nagyhatékonyságú táblakiosztási algoritmus áll rendelkezésre, ami a korpuszgyártásban gyakran használt téglalap alakok mellett szabad formájú alkatrészek kiosztását is megoldja. A kiosztás lehet akár teljesen automatikus is, így a szükséges alkatrészek és tulajdonságaik (darabszám, forgathatóság stb..) beállítása után pár másodperc alatt elkészíthetünk több táblányi optimalizálást.
 


 

Az ALPHACAM felismeri, ha egy nagyobb kivágásba kisebb alkatrészek beilleszthetők, akkor oda is helyez el alkatrészeket, így megnövelve a táblánk kihasználtságát. Természetesen ez a funkció kikapcsolható.

További speciális beállítási lehetőség, hogy a táblákon kijelölhetünk „kis alkatrész”, illetve elkerülendő zónákat. Első területre a kisméretű alkatrészeket helyezi el automatikusan az ALPHACAM, akár a könnyebb alkatrész eltávolítás miatt, míg az utóbbi területre nem helyez alkatrészeket a kijelölt zónába, ezzel elkerülhető, hogy egyes tábla hibákra alkatrészek kerüljenek.

Alkatrészek kioszthatók úgy, hogy csak geometriákat tartalmaznak, vagy akár úgy, hogy már a szerszámpályákat (fúrások, marások, fűrészelések) is tartalmazzák. Ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy az alkatrészeket közös vágással helyezze el a táblán ezzel anyagot, és megmunkálási időt is spórolhatunk. Ha fűrészelési megmunkálások is vannak az alkatrészeken, egy kiosztási preferencia lehet az, hogy vonja össze a fűrészeléseket, így egy vágással több alkatrész megmunkálása elvégezhető, ezzel a vágások között mellékidők nagymértékben lecsökkenthetők. Természetesen a fűrészelések összevonása és a közösvágás funkció egyszerre is alkalmazható.
 


 

Speciális táblakiosztási lehetőség, az úgynevezett tekercsre optimalizálás, ahol nem fix tábla méreteket adhatunk meg, hanem minimális és maximális megmunkálási méreteket. Ezeken a méreteken belül az ALPHACAM tetszőlegesen választhat, így a kiosztásunk mindig optimális anyagméretre kerül rá. Ez a módszer nem is tipikusan a faipar, hanem a textil és kárpitos kivágások hatékony optimalizálásra nyújt megoldást.

Az ALPHACAM egyik legkedveltebb bővítménye az Automatizálás kezelő, ahol összeállíthatjuk az adott projektünkhöz szükséges alkatrészek listáját és tulajdonságait, majd utána egy gombnyomásra, pár perc alatt előre definiált megmunkálási stílusok alapján az automatikusa elvégzi a táblaoptimalizálást, szerszámpálya készítést, riportlapok generálását, valamint, ha szükséges akár a második megmunkálás (pl. oldal furatok) programját is. Ezzel a kiegészítővel akár teljes mértékben automatizálhatjuk a CNC programozásunkat, valamint rengeteg emberi tényezőből adódó hibát is kiküszöbölhetünk.
 


 

Ezekkel a hasznos opciókkal az ALPHACAM nagyban megtudja növelni a CNC gépe hatékonyságát, és mivel egy gép független CAD/CAM megoldásról beszélünk, ezek a funkciók szinte bármilyen gyártmányú CNC gépen kihasználhatók, legyen az tizenéves gép, vagy egy vadonatúj beszerzés.


Veres Tibor
ügyféltámogatási vezető
Enterprise Group – PLM üzletág


További információ:
www.enterprisegroup.hu


Tetszett a cikk?