Ház vagy torony

A kilátást semmi sem zavarja, a panoráma több száz mérföldnyi horizont. Az épület elsősorban az elvonulás, az elmélkedés otthona, a terek és funkciók is ennek megfelelően lettek kialakítva.
A 3x3 m alapterületű épület inkább csak menedék. A ház maga egy kétszintes, kívülről bontott rézlemezekkel borított torony. Északi, keleti és nyugati oldalon ezek a rézlemezek csörlő segítségével felnyithatók. Ezzel mindjárt megoldottá vált a körbefutó terasz árnyékolása is. Leengedett állapotban az időjárás viszontagságaitól és az errefelé jellemző erdőtüzektől védi a házat.



A tetőről összegyűjtött vizet a déli oldalon található házi víztározóba gyűjtik. A belső térben szinte minden fafelület újrahasznosított ironbank (egy eucalyptus faj) fából készült. A fűtésről az őt megillető központi helyen egy lassú égésű, fatüzelésű kályha gondoskodik. Az alsó szinten található még a „konyha”, ami szintén az okos minimál iskolapéldája.
A többrétegű falak jól szigetelnek perzselő nyári hőségben és hideg szélben is. A hálógalériába egy létra vezet fel, ezzel véget is ért a belső terek felsorolása…
A WC egy kicsit távolabb van a háztól, szintén az épület kapcsán megismert anyagokból épült.

Forrás: circumpunktdesign.tumbrl.com


Tetszett a cikk?