Zöldellő ikertornyok

Az Il Bosco Verticale egy ikertoronyház Milánó északi, modern területén, tulajdonképpen a „betondzsungelben”. Hogy mégis jó itt lakni, arról a 20 ezer négyzetméternyi telepített erdő gondoskodik: 480 nagyobb és 300 kisebb fa él itt szimbiózisban az emberekkel.

Napjainkban létszükségletté vált a környezettudatos gondolkodás, és szerencsére egyre jobban átérzik és a magukévá teszik ezt a fajta hozzáállást a települések szintjén is a döntéshozók. Az ökológiai rendszert kevésbé károsító, a természeti környezetet valamennyire megőrizni akaró várostervezés kettős feladat elé állítja az építészeket: megfelelő lakókörnyezetet kell biztosítaniuk minél több ember számára, ugyanakkor ennek a lakókörnyezetnek lehetőleg „természethez közelinek” is kell maradnia.

Remekül ötvözték és valósították meg a tervezők és kivitelezők ezt a kettősséget a milánói „Függőleges Erdő” megalkotásával.

Biológiai élőhelyek
A vertikális paradicsom nemcsak kellemes látvány, hanem hasznos is, a 11.000 tő évelő és talajtakaró növény, valamint az 5000 cserje madarak és rovarok lakóhelye is, mindez 1500 négyzetméter városi felszín felett. Spontán tényezőként vesz így részt a sokak által a világ legszebb toronyházainak titulált épületegyüttes a város növény- és állatvilágának fenntartásában, az ökológiai egyensúly helyreállításában és megőrzésében.

Ökológiai egyensúly
A „Függőleges Erdő” két épülete egy 80 és egy 110 méteres toronyház, melyek sajátos mikroklíma kialakításával járulnak hozzá a környezetszennyezés csökkentéséhez: a növényzetből álló sűrű függöny nemcsak a napfényt szűri, elviselhetővé téve ezzel a nyári forróságot, hanem a városi környezetben jelen lévő szállóport is. A növények elnyelik a szén-dioxidot, növelik a levegő páratartalmát, oxigént termelnek, és nem elhanyagolhatóan védelmet nyújtanak a zajterhelés ellen is, hogy csak néhányat emeljünk ki kedvező hatásaik közül.

Növények színgazdagsága hagyományos építőanyagok helyett
A „Függőleges Erdő” építészei lecserélték, illetve kiegészítették a városi környezet hagyományos anyagait a természet színpompájával, mely évszakonként más-más arcával örvendezteti meg az itt lakókat és a toronyház látogatóit. A két zöld torony 2014 ősze óta teszi változatosabbá Milánó városképét, és igazi turistalátványossággá nőtte ki magát az azóta eltelt időszakban. Nem csoda, hisz vonzzák a tekintetet szépségükkel és különlegességükkel egyaránt!

Ez világszerte az első toronyház, mely ilyen mennyiségű növénnyel teszi barátságosabbá, emberibbé a várost. Büszke vagyok arra, hogy épületünk Milánó és Olaszország hírnevét öregbíti – nyilatkozta az egyik tervező, Stefano Boeri.

A milánói kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket minden tekintetben, így világszerte egyre több hozzá hasonló „ökoház” épül. Már nálunk is találunk olyan társasházakat, vidéken is, amelyek balkonjain és tetőteraszain különböző növények és fák szépítik és óvják a környezetet.

Forrás: sokszinuvidek.hu


Tetszett a cikk?