Jön a tél, kell egy szánkó!

A Magyar Formatervezési Tanács különdíját egy rétegeltlemezből készült szánkó kapta az idén.

A szánkót Miklósi Ádám tervezte, és mint már beszámoltunk róla,a Red Dot Award: Design Concept verseny legmagasabb, „Best of the Best” díját nyerte el 2019-ben.

A Slē nevet viselő alkotást a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet inspirálta, aminek köszönhetően funkciójában hagyományos, esztétikájában azonban innovatív termék született.

“A tervezés során szerettem volna egy olyan szánkót elkészíteni, amely egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára. Játékos, ugyanakkor letisztult formavilágot álmodtam meg, amely egy skandináv bútorhoz hasonlóan minimalista és minőségi megjelenést kölcsönöz felhasználója számára” – meséli Ádám a szánkóról.

„A SLÉ anyagában és megjelenésében is szakít a tradicionális téli szabadidős eszközökről alkotott képpel. Az inspirációt a rétegelt lemez hajlíthatósága adta, amely a bútoriparban már jó ideje az egyik leginkább elterjedt technológia. Az ötletből hosszas kísérletezés eredményeként született meg a szánkó végleges változata, amely formavilágában rokon a skandináv dizájnra olyannyira jellemző letisztult, funkción alapuló, elegáns és minőségi megjelenéssel. A rétegelt lemez rugalmassága, kiváló kopásállósága, nedvességgel szembeni kivételes ellenálló képessége mind-mind lényeges tulajdonságok egy téli sporteszköz esetében. Az extravagáns szánkó könnyű és kiválóan irányítható, visszafelé döntött ülőlapjának köszönhetően felnőttek és gyerekek egyaránt kényelmesen és biztonsággal használhatják. Az íves szerkezet pedig azon túlmenően, hogy látványos megoldás, az oldal- és keresztirányban fellépő erők csökkentését is szolgáló stabil és áramvonalas szerkezetet alkot, fokozva a lejtőn suhanó sporteszköz gyorsaságát is.

Bírálóbizottsági indoklás
A tervező a szánkózás élményét, hagyományát menti át egy adott technológián keresztül, újragondolva és felhasználva az anyag adta új szerkezetépítés lehetőségét. A két áttörésekkel kikönnyített rétegelt lemez héjszerkezet vonalszerű összefonódása hozza létre a fémmel védett siklófelületet, valamint biztosítja a szerkezet merevségét, az igénybevételnek megfelelően. A héjszerkezetek egymáshoz simulásával, majd egymástól való elválásával, az alkalmazott anyag rugalmassá gát kihasználva születik meg az ergonómiailag kifogástalan, formailag jól átgondolt szánkó.
A formaképzés és anyaghasználat szerves egységként egymást erősítve jelennek meg. A hajlított palástok élei nagy rádiusszal lekerekítettek, a belső kivágások is ívesen záródnak, ami döntően meghatározza a sporteszköz plasztikai megjelenését, egyben a szánkózás közbeni esetleges sérülések nagy részét kiküszöböli. A SLÉ téli sporteszköz kiváló példája annak, hogy hagyományos tárgyaink új anyagok alkalmazásával hogyan születhetnek újjá, megtartva és fokozva a tárgyhoz kötődő emlékeinket, új élményeket is adva annak használata közben. Tanulságos az anyaghasználat kínálta lehetőségek funkcióra való tökéletes ráhangolása.” - olvashatjuk a bíráló bizottság közleményében.

Miklósi Ádám formatervező

„A tavalyi Red Dot Díj után elérkezettnek láttam az időt, hogy folytassam a munkát. Számos árajánlatot kértem be gyártásra, de sajnos egy ekkora eszköz esetén a szerszámgyártás elég költséges, és még nem éreztem a formatervet elég kiforrottnak ahhoz, hogy ebbe invesztáljak. Ezért úgy döntöttem, magam készítem el az első hajlított prototípust” – mondta el a designer.

Ádám a budapesti FabLabbal közöse készítette el a prototípust.

 „Remek közösség, és ráadásul a szomszéd utcában lakom, szóval adott volt, hogy őket válasszam. Itt minden eszköz és szaktudás rendelkezésre állt a prototípus elkészítéséhez. A szánkó terítéke és az úgynevezett kerf bemarását CNC-maróval végeztük. Ezt követően kezdtem el adott sablonra hajlítani a rétegelt lemezt. Az első két sikertelen próbálkozás és eltört darabok után végül egy gőzborotva segítségével sikerült ezt kiviteleznem” – jegyezte meg Ádám.

A kerf technológia lényege, hogy a hajlítandó anyagból adott szélességű, mélységű és sűrűségű hornyokat marunk, majd ezeket feltöltjük ragasztóval és a kívánt formára hajlítjuk. Nagy előnye, hogy nem igényel speciális eszközöket és elég költséghatékony, hátránya viszont, hogy jelentősen gyengíti az anyagot.

A prototípus elkészítése öt hetet vett igénybe. A tervező egyéb elfoglaltságai mellett heti egy-két napot dolgozott a szánkón. Hamarosan elindulhat a tesztelés. Ehhez lankás lejtőket és sok havat kívánunk!

Forrás:
vous.hu
roadster.hu
hypeandhyper.com
designhet.hu
adammiklosi.com


Tetszett a cikk?