8 meggyőző érv a passzívházak mellett

A szabály nemcsak az új épületekre, hanem az átfogó felújításokra is vonatkozik. A passzívház-technológia követelményei tökéletesen megfelelnek a leendő új szabályozás kritériumainak. Ez valóban egy rendkívül ésszerű döntés lenne a környezetvédelem szempontjából, ha a piac már most készen állna a váltásra. Kinek lesz pénze az új technológiákkal járó többletköltségeket kifizetni, és ki fogja az építőipari kivitelezőket részletesen felvilágosítani arról, hogy mik is a követelmények egy ilyen épület megépítésénél? Mert ez nemcsak a kőművesek munkájában jelent nagy változást, hanem az ácsoknak, az asztalosoknak, a csőszerelőknek stb. is számos álmatlan éjszakát fog okozni. Na, de ne kanyarodjunk el a témától, nézzük, mit érdemes tudnunk a jövő lakóházairól. Ha nem tudja, mit jelent a passzívház, akkor teljesen jó helyen jár. Ebben a cikkben megpróbálunk képet adni arról, hogy nagyvonalakban mit is jelent a fogalom, és miért jó nekünk, ha a jövőben ilyen házakban élhetünk.

MI AZ A PASSZÍVHÁZ?

Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, ez lenne az: "Különösen energiatakarékos, gyakorlatilag légmentesen zárt ház". A dolog azonban nem ilyen egyszerű. A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint a passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van. Az átlagos fűtési költségeknek akár a 90%-a is megtakarítható egy ilyen épület esetében.


Egy passzívház hőtérképe (fotó: Thermal Inspections Ltd.)

A nyílászárók U értéke nem haladja meg a 0,8 W/m2K értéket, az épület fűtésienergia-igénye nem nagyobb mint 15 kWh/m2/év, összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/m2/év és légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h (légtömörség: 1 óra alatt adott nyomáskülönbség hatására mekkora légcsere valósul meg – más szóval az épület teljes légtérfogata hányszor cserélődik ki – az épület tömítetlenségein keresztül). Továbbá alkalmazni kell a legkorszerűbb szigetelési technológiákat, háromrétegű üvegezést kell alkalmazni, kiegyensúlyozott szellőzést biztosítani, és minimálisra csökkenteni a hőhidak felületét és mennyiségét. A fűtéshez szükséges "passzív energiát" elsősorban a napenergia vagy más megújuló energia hasznosításával kell előállítani.


MIÉRT ÉRI MEG PASSZÍVHÁZAT ÉPÍTENI? NÉZZÜK AZ INDOKOKAT:

1. Globális érdek a széndioxid- kibocsátás csökkentése
Már régóta keresik a megoldást a szakemberek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére világszerte, de ez csak hatalmas nemzetközi összefogással működhet. A G8- ak 2009-es találkozóján megegyeztek abban, hogy 2050-re a jelenlegi érték 80%-ára csökkentik az éves károsanyag-kibocsátást a tagországokban. Az emberek többsége nem is gondolja, hogy nemcsak az autók és a gyárak ontják magukból a szén-dioxidot, hanem otthonaik is jelentősen hozzájárulnak az értékek növeléséhez. A Magyar Asztalos 2013/12. számának 82. oldalán olvashatunk erről egy érdekes cikket, mely szerint a CO2-kibocsátás egyharmadáért világszerte az épületek a felelősek.

2. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk az energiahatékony építkezésekre
Mit lehet tenni a fentebb említett 80%-os CO2-kibocsátási cél elérése érdekében? A közeljövőben logikus lépés lesz az országok vezetői részéről, hogy megváltoztatják az építési szabályzatokat, kényszerítik a változást. Biztos nagy vihart fog kavarni ez a lépés világszerte az építőiparban, de nem tehetünk semmit sem ellene. A gépezet már beindult, csak az maradhat versenyben, aki fel tudja venni a ritmust, és alkalmazkodik a változásokhoz.

3. Már a meglévő házakat is igyekszünk passzívvá alakítani
Tény, hogy minél több ország igyekszik promotálni a passzívházak előnyeit és támogatja az építésüket, annál több ember alakítja át a már meglévő házát is, az energiatakarékosságra törekedve. Nézzük csak a közvetlen környezetünket: biztos Ön is tudna gondolkodás nélkül 2–3 ismerőst mondani, aki a közelmúltban pl. Dryvit-rendszerrel szigetelte lakóházát, vagy nyílászárókat cseréltetett. Ez mind azt mutatja, hogy az átlagember is tudat alatt már felkészült a változásra. Továbbá beláthatjuk azt is, hogy ha a jövőben mindenkinek passzívháza lesz, mi sem lóghatunk ki a sorból. Ki vásárolná meg eladó otthonunkat abban az esetben, ha az már nem felel meg az aktuális követelményeknek? Egyértelmű, hogy az energiatakarékosabb épületet fogják választani a vásárlók.

4. Az energiára fordított költségek közelítenek a nullához
A 90%-os energiamegtakarításba az is beletartozik, hogy a háztartási gépek többsége is működtethető napelemek vagy szélturbinák segítségével. Ismerjük el, ez mindenki számára vonzó szempont lehet. Komolyra fordítva a szót: a megújuló energiák használatával jelentős mértékben csökkenthetők a kőolajra, a földgázra és az egyéb fosszilis tüzelőanyagok beszerzésére vagy tűzifára fordított költségek.

5. Jelentős pénzmegtakarítás
Gondolkozzunk hosszú távon! Lehet, hogy az építési költségek magasabbak lesznek mint egy "átlagos" ház esetében, de a befektetett összeg idővel biztosan megtérül (építési költségek / havi megtakarítás = megtérüléshez szükséges idő). Mint a cikk elején olvasható, akár 90%-os megtakarítást is elérhetünk. Valahol olvastam, hogy egy passzívháztulajdonos 1500 $-ról 100 $-ra tudta csökkenteni az energiaszámlákra fordított kiadásokat. Ez azért elég vonzó szám, nem?

6. Jobb levegő
Amikor arról beszélünk, hogy a passzívházakban jelentősen csökkentett a levegő szivárgása, mindenki egyből arra gondol, hogy megfulladunk a lakásban. Ez nem igaz! Azt feltételezzük, A hőcserélős ventilátor működése bere:architects hogy a levegő minősége rosszabb mint a mostani megszokott lakásokban, holott ennek pontosan az ellenkezője igaz. Ezeknek az épületeknek olyan légcserélő rendszerrel kell rendelkezniük, melyek a beáramló levegőt szűrik és felmelegítik a kellő hőfokra, ezáltal tisztább és a ház páratartalmának megfelelő (30–60%) levegő jut a légtérbe. A légkeringést egy hővisszanyerő ventilátor biztosítja.


A hőcserélő ventilátor működése

7. Csend és megnövelt komfortérzet
A falakon található vastag szigetelésnek és a 3 rétegű, hőszigetelt üvegezésű korszerű nyílászáróknak köszönhetően a külső környezet zaját szinte teljes mértékben kizárhatjuk otthonunkból. Jó, ehhez nem feltétlen kell passzívház, de ez is hozzátartozik. A másik pozitív dolog az állandó egyenletes hőmérséklet, melynek köszönhetően sokkal jobban érezhetjük magunkat a lakásban.

8. Költségek
Míg egy átlagos lakóház építési költsége átlagosan 200–250 000 Ft, addig egy passzívház költségei nagyjából 250–320 000 Ft között mozognak, persze ez nagyban függ az alkalmazott technológiáktól. Ez a jövőben biztos csökkenni fog, ugyanis a tendenciák minden téren azt mutatják, hogy a verseny növekedésével a kivitelezők kénytelenek lesznek csökkenteni munkadíjukat.


Tetszett a cikk?