Faház: hőt szigetel, lélegzik és klimatizál

„Energiatakarékosság és környezettudatosság”, ezzel a két szóval is lehetne jellemezni az Ubrankovics Kft. tevékenységét, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy házaikat kizárólag természetes anyagokból építsék fel, ne tartalmazzanak olyan anyagokat, melyek közvetlenül vagy közvetve károsak az emberi egészségre, szennyezik környezetünket. Házaik energiatakarékosak, az A+ -tól a passzívházig terjed az energiaosztályba sorolásuk. Energetikai mellékletünkben méltán kaptak helyet.


 

Az Ubrankovics Kft. családi vállalkozás, melyet 1990-ben alapítottak. Telephelyük Ágfalván található, Sopron közvetlen szomszédságában. Közel másfél évtizedig a faiparhoz kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet folytattak (fűrészipari gépek forgalmazása és telepítése), melynek során széles körű szakmai tapasztalatokat szereztek a Nyugat-Európában használatos korszerű fafeldolgozásról is.

2004-ben kereskedelmi tevékenységüket kiegészítették termelő- és szolgáltató tevékenységgel. Magyarországon elsők között állítottak üzembe egy – akkor csúcstechnológiát képviselő – ácsipari megmunkáló központot, a svájci Krüsi AG Krüsimatik G1 típusú megmunkáló gépet, amely CNC-technológiával dolgozott. A megnövekedett kereslet miatt 2015 végén lecserélték egy jóval nagyobb teljesítményű Hundegger K2i famegmunkáló központra. A piacon szinte egyedüliként kínálnak természetes falszerkezetű és fokozottan energiatakarékos készházakat.


Rétegragasztott és hossztoldott csaphornyos gerenda

Ubrankovics Pál, a cég alapítója és egyben vezetője is erdőmérnökként kötelezte el magát a faipar mellett, elmondása szerint három meghatározó tevékenységük: a hagyományos boronafalas gerendaházak gyártása, a nagypaneles technológiával gyártott energiatakarékos készházak és a szabadtéri faépítészet.

Készházaik nagypaneles előszerelését a német Weinmann GmbH ácsmester asztala segíti. Számítógépes gyártásterveik a Ditrich’s szoftver támogatásával készülnek. 2011-ben a hazai gyártók közül elsőként kapták meg az Európai Műszaki Engedélyt (ETA – 11/0279) a Holzforschung Ausztriától, az EU egyik legismertebb minősítő intézetétől, mely számukra szakmai elismerés, megrendelőik számára pedig bizalomerősítő garancia. Termékeikben a hagyományok tisztelete ötvöződik a mai kor technológiája adta lehetőségekkel és elvárásaival. Kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatos, természetes alapanyagokat használó, hagyományos értékrendet képviselő faépítészeti megoldásokra.


Tirolikötés


Boronakötés

További projektjük is megvalósulást, ez egy új, 1100 m2 készházgyártó csarnok, ahol még jobb körülmények között, nyugat-európai minőségben tudják gyártani házaikat.

Gerendaházaik alapanyagai kizárólag minősített, Európai Műszaki Engedélyekkel harmonizáló faanyagok. A boronafalakat műszárított, rétegragasztott és hossztoldott csaphornyos gerendák alkotják, melyek Ausztria alpesi régiójából származó luc-, borovi- vagy vörösfenyőből készülnek. Beszállító partnerük több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkezik, alapanyagaik származási igazolással vannak ellátva, a gerendaelemek a legszigorúbb osztrák és német minősítéssel készülnek.

Gerendaházaik falszerkezetét minden esetben az épület funkciójának, a megrendelő igényeinek és a hőtechnikai előírásoknak megfelelően alakítják ki. Az alkalmazott szigetelés befúvásos cellulóz vagy cellulóz alapanyagú táblás szigetelés.

Falszerkezeteik közös jellemzője:
– páradiffúzió szempontjából nyitott rendszerek (a fal „lélegzik”, a vízpára akadálytalanul el tud távozni),
– műanyag fóliákat, polisztirol termékeket, üveg- és ásványgyapotot, párazáró építőlemezeket (pl. OSB) a határoló falakba NEM építenek be.

Tömör gerendafal
Az épület és a fal funkciójától függően 8–10–1215–18 cm. A tömör gerendafal a hagyományos boronafalas gerendaházak mai megfelelője, amely a faépítmények legstabilabb szerkezetét adja. A tömör gerendafal „lélegző” képessége és rossz hővezető, illetve hőtároló tulajdonsága biztosítja a tömör gerendafalas ház semmilyen más lakótérrel össze nem hasonlítható belső klímáját. 18 cm falvastagsággal, minőségi, 3 rétegű nyílászárókkal, gondos aljzat és födém/tetőszigeteléssel teljesíthetőek a mai követelmények (u=0,24 W/m2K).

Szigetelt gerendafal
A statikailag stabil szerkezetet alkotó 12 cm vagy 15 cm-es gerendaházat belülről szigeteléssel látják el. A szigetelőanyag cellulóz alapú, befúvásos vagy préselt táblákból áll. A belső oldal a gerendaprofilnak megfelelő falburkolatot, vagy igény esetén gipszkarton, illetve egyéb falburkolatot kap. A szigetelőréteg vastagsága az elérni kívánt hőszigetelő képességtől függően változhat. Standard szerkezetnél, 12 cm-es gerenda, 12 cm szigetelés, 3 cm légrés és 2 cm belső burkolat = 29 cm falvastagság esetében a hőátbocsátási tényező u= 0,21 W/m2K, amely alatta van a 2015. januártól életbe lépett u= 0,24 W/m2K értéknek.

Dupla gerendafal, közötte szigetelés
A két, általában vékonyabb, 8–12 cm vastag gerendafal között 14–20 cm cellulóz szigetelőanyag található. U=<0,1–0,15 W/m2K . Így akár passzívház falszerkezeteként is megépíthető. Standard szerkezet: 2x12 cm gerendafal, közte 15 cm cellulóz. u=0,16 W/m2K. A födémszerkezet látszó gerendákkal készül, nútféderes hajópadló borítás vagy eltolt deszkaborítás, ún. pórfödém kerülhet rá. A tetőszerkezet szelemenjei statikailag méretezett rétegelt-ragasztott gerendák. A ház szerkezetének és a megrendelő igényeinek függvényében a tetőszerkezet lehet látszó szarufás (külső szigetelésű), és szarufa közötti szigetelésű tetőszerkezet. A gerendaházak más épületekkel össze nem hasonlítható stabilitását döntően a sarokponti kötések biztosítják.

Boronakötés
Minden falvastagság és bonyolultabb alaprajz esetén is alkalmazható. A kilógás hossza általában azonos a gerenda vastagságával. Az eltolt lépcső a szélzárás miatt szükséges.

Tiroli kötés
Alkalmazása 12 cm vastag falszerkezet és egyszerű alaprajz esetén, 90°-os sarokkötéseknél. A belső íves fecskefarkú nút biztosítja a szélzárást. Lakóépületekbe 3 üvegrétegű, 92 mm profilvastagságú minőségi fa nyílászárókat építenek be, melyek változatos megjelenésűek és színűek lehetnek, kiegészíthetők professzionális zsalugáterekkel és szúnyoghálókkal. Természetes alapanyagokból álló olajlazúrt használnak a kültérrel érintkező felületek UV-védelmére és vízfelvételének csökkentésére. Alkalmazott termékük a svájci olajlazúr, mely széles színskálával rendelkezik.

A készházakba beépített anyagok tulajdonságai lehetővé teszik az úgynevezett „lélegző” rendszer kialakítását, ezáltal a fal-, födém- és tetőszerkezet teljes átszellőzését, ami a tartó faváz hosszú élettartamát garantálja. A Boróka Készházak falszerkezeti kialakítása kitűnő hőérzetet teremt a benne élők számára. Télen kiváló energia-megtakarítás érhető el a 28 cm vastag külső falaknak és a benne hőhídmentesen elhelyezett 22 cm vastag szigetelőanyagnak köszönhetően. A falszerkezet fajlagosan magas hőtároló képessége, és faborítású homlokzat esetén a burkolat alatt kialakított átszellőző légrés biztosítja, hogy a nyári időszakban se melegedjen túl az épület. Ezáltal az épület nem igényel külön mesterséges klimatizálást sem, és jelentős zajvédelemmel bír.

Az üzemi előregyártás lehetővé teszi, hogy csak az ellenőrzésen átesett faanyagok kerülhetnek a helyszínen beépítésre. A külső és a belső falakban egyaránt alkalmazott farost alapú szigetelés a hőszigetelés mellett rendkívül jó hőtárolást és hangszigetelést eredményez. Az alkalmazott Isocell egy olyan papíralapú hőszigetelés, melyet környezetbarát módon, napilapok hulladékpapírjából újrahasznosítással állítanak elő.

Az Isocell befúvási technológiával a szigetelés hézag- és vágásmentes lesz. Alkalmazható új épületben, felújítás során, alacsony energiafelhasználású vagy passzívházaknál, ferde tetőben vagy zárófödémben.


Beépítve

Tulajdonságai:
kiváló hőszigetelési érték
Résmentes befújhatóságából adódóan egy hőhídmentes egységes szigetelőréteget képez, mely ezáltal hatékonyabban szigetel, mint a gyapot alapú szigetelések. A Coloradói Denver Egyetem kísérlete is igazolja: Két teljesen azonos, az előírásoknak megfelelő könnyűszerkezetes házat építtettek fel ugyanabban a környezetben. Az egyik épület homlokzatát és padlásterét befújt cellulózszigeteléssel, a másikat ásványi gyapottal szigetelték, melyeknek az U-értéke azonos volt. 3 hét folyamatos mérés után megállapították, hogy a befújt cellulóztechnológiával szigetelt ház 26,4%-kal kevesebb fűtési energiát használ fel, mint az ásványi gyapottal szigetelt épület.

páraszabályozás
A cellulózszigetelés képes nedvességet felvenni és leadni anélkül, hogy a szigetelőképessége romlana, így igen erősen fokozza a lakásban a komfortérzetet.

magas tűzállóság és hangszigetelés
A B-2 EN besorolással az egyik legmagasabb tűzállósági bizonyítvánnyal rendelkezik. A hangszigetelés 7 dB-lel jobb, mint az általános szigetelőanyagoké.

környezettudatosság
Régóta ismert, hogy jó szigeteléssel nemcsak fűtési energiát takarít meg, hanem a környezetet is kíméli. Már a gyártás maga is tekintettel van az ökológiai szempontokra. Az Isocell papírszigetelés előállításának energiaigénye a megszokott szigetelések előállításának a töredéke, a polisztirolénak hatoda, az üveggyapotnak harmada csupán.

A háromdimenziós számítógépes tervezésnek köszönhetően részletekbe menően átgondolható a szerkezet, amit a látványtervek alapján Ön is megtekinthet. Ezáltal már a tervezés folyamatában eldöntésre kerülnek azon kérdések, melyek az építés vagy akár jóval későbbi használat során jelentkeznének.


Isocell papíralapú hőszigetelő anyag

Készházaikkal szemben támasztott legfontosabb követelményeik:

– természetes – faalapú anyagokból egészséges lakókörnyezetet, otthont alkosson,
– fenntartása hosszú távon is gazdaságos legyen úgy a felhasznált energia, mint a várható karbantartások tekintetében,
– megépítése tervezhető költségű, gyors és pontos legyen.


 

A készházak Baumit Nanopor hőszigetelő vakolat rendszerrel készülnek. Ez egy prémium kategóriás, légáteresztő hőszigetelő rendszer. A nagy páraátbocsátású hőszigetelő rendszer a Baumit fejlesztése, kifejezetten az ilyen falszerkezetekhez. A páradiffúzió számára nyitott falszerkezet és az optimálisan összehangolt Baumit Nanopor vakolatrendszer kellemes klímát garantál a lakótérben. A fafelületek felületkezelése a gerendaházaknál is használatos olajlazúr a választott színben.

Referenciaépületeik egész Magyarország területén és Ausztriában is megtalálhatóak, honlapjukon 88 db, képekkel bőven illusztrált, megépített házukban gyönyörködhetünk. A házaikban lakók nagyon szeretik új otthonukat, véleményük szerint egy ilyen házban alapvetően melegebb, kellemesebb érzete van az embernek. Munkájuk eredményeképpen a kivágott fa velünk együtt tovább él és életünk részévé válik.


Tetszett a cikk?