A cél: tudatosabb építés


Hőszigetelés a házon. Forrás: www.halkidikiproperties.com

2018 januárjától szigorúbb energetikai feltételeknek kell megfelelniük az építkezőknek és a lakásfelújítóknak. Mindezek többek között a nyílászáró gyártás, faházépítés területein tevékenykedő faiparosok számára is fontosak.

A 2017. december 31. után benyújtott új építési, vagy felújítási engedélyeknek meg kell felelniük az ún. költségoptimalizált energetikai követelményszintnek – tudtuk meg a hír kapcsán Szalai Gabriellától, A Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatójától.


Az epítőipari energiaszabványok szigorodnak

Az életbe lépő rendelet egy folyamat része
A szakember a Kossuth rádióban megemlítette, hogy mindez egy nagyszabású változás keretében történik. Ismeretes, hogy a fűtési rendszerek tekintetében már 2016 őszétől életbe léptek a változtatások, és bizonyos esetekben már csak kondenzációs kazánok beüzemelése engedélyezett az új építésű ingatlanok esetében.

Ennek a folyamatnak a része a mostani változtatás is. A tervezett energetikai szabályozási folyamat harmadik lépése az lesz, hogy 2021-től pedig az ún. közel nulla energetikai követelményszintet kell teljesíteni az új ingatlanok esetében, azaz legalább 25%-ban megújuló energiaforrásokat kell beépíteni az ingatlan energiaigényéhez.

A szabályozásnak véső soron az a célja, hogy egy adott komfortérzetet biztosító hőmérsékletet hogyan tudunk minél kevesebb energia felhasználásával, és minél kisebb káros anyag kibocsátás mellett elérni.


A nyílászáro mint komfortos térélmény. Forrás: www.janosik.cz


Konkrétan így néz ki az eljárás:
•      2017. december 31. után benyújtott minden újépítési-engedély vagy bejelentés, de már jelentős felújítás esetén is életbe lép a költségoptimalizált energetikai követelményszint (7/2006. TNM rendelet, 5. melléklet). Az előírások módosulása miatt a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Ha felújításról beszélünk, a szigetelésből legalább 5 centiméterrel vastagabb kell, mint eddig. Ablakokból pedig háromrétegű üvegezéssel ellátottat érdemes beépíteni. A fentiek csak a 2020. december 31. előtt használatba vett ingatlanokra érvényesek.
•      Amennyiben a 2017. december 31. után benyújtott újépítési-engedélyt, bejelentést, vagy felújítást követően az ingatlant 2020. december 31. után veszik használatba, akkor már a közel nulla energetikai követelményszintet kell teljesíteni.
Forrás: www.mehi.hu


Költség vagy befektetés?
Az ilyen szempontoknak megfelelő ingatlanok drágábbak lesznek a költségesebb építési eljárások miatt. Mindamellett az is igaz, hogy mindez jelentős rezsicsökkenést is eredményez a korszerűsített ingatlanok esetében – nemcsak a legjelentősebb fűtési, hanem az egyáltalán nem elhanyagolható hűtési költségek tekintetében is.

Az adott ingatlan teljes életciklusát tekintve tehát elmondható, hogy egy körülbelül 10 éves időtartamot tekintve nemcsak megtérül egy ilyen beruházás, hanem befektetésnek is tekinthető, hiszen árelőnyt jelent az ingatlan későbbi  eladásánál – tette hozzá Szalai Gabriella.

A hír margójára
Úgy vélem, a tudatosabb energiafelhasználás nemcsak mindannyiunk, az egész emberiség számára, hanem Földünk energiakészleteinek figyelembevételénél is fontos szempont kell legyen. Faipari gyártókként ügyfeleink figyelmét is erre kell felhívnunk. Hozzáteszem: a fa egy olyan csodálatos építőanyag, amely kiváló épületenergetikai tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul megújuló alapanyag.


Élhető élettér. Forrás: http://www.luxuryaccommodationsblog.com


Tetszett a cikk?