Francia csapat győzött a házépítő versenyen

Ahogy arról már beszámoltunk, Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt tartottak Szentendrén. A 10 versenyző csapatnak 14 nap alatt az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházakat kellett létrehozni.


A győztes francia habiter2030 team elnevezésű csapat tagjai az általuk épített mintaház előtt a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny eredményhirdetéssel egybekötött záró ceremóniáján Szentendrén 2019. július 28-án (MTI)

A három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és csaknem 400 versenyző részvételével Szentendrén megtartott Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett.

Az egyetemistákból és tanáraikból álló csapatok közel nulla energiafelhasználású házakat építettek, amelyek a legmodernebb technológiákat ötvözik, környezetileg fenntarthatók. A verseny egy jó lehetőség a nemzetközi trendek átvételére és a legfrissebb fejlesztések megismerésére, amiből hosszú távon nem csak a szakma profitálhat. A magyar építők és az építtetők a versennyel létrejövő szentendrei mintaházparkban megismerhetik és megtanulhatják a legújabb megoldásokat.

A kéthetes verseny július 13-tól 28-ig tartott, amit kéthónapos meghosszabbított kiállítás követ. A létrejött látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában (Szentendre, Dózsa György út 26.) A házépítő innovációs verseny ingyenes időutazás a jövőbe: a nemzetközi és magyar résztvevők többek között biobetonnal, vályogrosttal, szolárcseréppel, mozgatható szobaegységekkel és szuperszigeteléssel álmodták meg Szentendrén a jövő fenntartható és energiahatékony lakóházait.


A győztes csapat háza másik szögből (MTI)

A magyarok is részesültek elismerésben: a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algíri Blidai Saad Dahlad Egyetem közös Hungarian Nest+ projektjét (ami egy hagyományos magyar kockaház újraértelmezésével született) négy díjjal is jutalmazta a zsűri. Építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést értek el. 

A hallgatókból és oktatókból álló nemzetközi csapat egy külső burokkal ("másodlagos bőrrel") vette körül az épületet, amelyen napkövető árnyékoló falak, mozgatható zsalutáblák és tolófalrendszer van. Ezzel újrarendezték a ház alaprajzát, tájolását, de a ház belső elosztása is szabadon kombinálható a különböző családméretekhez. Az átépítéshez természetes anyagokat, fát, papír szigetelést, viaszos vályogot használtak.


A hazai mintaépület

Számos újítás az energiahatékonyságot szolgálja. A déli oldalon kialakított mobil naptér például polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet. Külön elismerést kapott az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely képes felgyorsítani a légáramlást. Ez a megoldás lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását. Mindehhez jönnek az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, és az épületet vezérlő automatika, amely a környezeti hatásokra reagálva a tulajdonos szokásai alapján irányítja az épület működését. 

Az összesített versenyben a magyar csapat a 4. helyezést érte el. A viadalon a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat a versenyzők előremutató szemlélete és fenntarthatóságra való törekvése formálta teljesen újjá. A versenyben lévő 10 csapat 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézményét képviselte.

A meghosszabbított kiállítás nyitva tartása július 29. – augusztus 31. között:

  • Hétfő: zárva
  • Keddtől péntekig: 15:00-19:00 (kivétel augusztus 20., amikor zárva tart a kiállítás)
  • Szombatottól vasárnapig: 10:00-17:00

Forrás: MTI és Index


Tetszett a cikk?