Hobbiasztalos

Új rovatunkkal azoknak az amatőr asztalosoknak szeretnénk segíteni, akik szabadidejükben szívesen barkácsolnak szeretteiknek, vagy saját kedvtelésükre. Alkalmanként, szakemberek segítségével adunk könnyen megvalósítható ötleteket a vállalkozó szellemű, ügyes kezű, kreatív, hobbiasztalosoknak.

Íme az első, melynek megvalósítója Zöld Zoltán – akiről a későbbiekben hosszabban is olvashatnak –, a szakma egyik kiváló képviselője. Zoli a Pinterest oldalán találta a mérő cicát, amit ő csak „unokamérőnek” nevez. A kisgyerekek nagyon gyorsan cseperednek és maguk is szívesen kísérik figyelemmel növekedésük mértékét. Erre a célra kiváló a mérő cica, melyhez csupán néhány hozzávalóra van szükség: 6 mm-es MDF lap (kb. 50 cmx150 cm) az alaphoz, grafit ceruza, alkoholos filc, vonalzó, mérőszalag, 3,5 mm-es MDF lap a rátétekhez, 120-as csiszolópapír, dekopírfűrész, ragasztó (ha lehet, faipari), vizes bázisú gyerekbarát festék és lakk, festőhenger.

Először is a kép alapján méretarányos nagyítás – 5x5mm-ről 40x40 mm-re – szükséges, négyzetrácsos formában, grafitceruzával, vonalzó segítségével a 6 mm-es MDF lapra. Ezen készül a rajz méretarányosan. A fűrésszel a kontúrt körbe vágjuk és a széleit csiszolópapírral finoman megcsiszoljuk. Erős, fekete filccel a mintát áthúzzuk és a négyzetrácsot lecsiszoljuk róla. A festés előtt egy alaplakkot kapjon a felület. A száradás után kicsit csiszoljuk, majd jöhet rá az első réteg vizes bázisú festék hengereléssel vagy szórással. Ha szükséges, végezzünk köztescsiszolást 240-es finom csiszolópapírral. Száradása után újra áthúzzuk filccel a mintát, majd jöhet a második réteg festék, aztán egy újabb megerősítése a mintának a filccel. A rátéteket – nyakkendő, fül, száj, orr – a 3,5 mm-es MDF lapból kivágjuk és ugyanazt a festési eljárást alkalmazzuk. Aztán jöhet a ragasztás. A méretskálát ugyancsak a filccel rajzoljuk rá a centi vagy a vonalzó segítségével.

A végén lelakkozzuk az egészet, hogy a filc se kenődjön el. A záró réteget már nem csiszoljuk meg.   


Tetszett a cikk?