Új játék az óvodáknak – Ped-Ing-Toy projekt 2.

Ismét kézzelfogható eredménnyel zárult a Soproni Egyetem két karának karközi együttműködésen alapuló, innovatív játéktervező és készítő PedIng-Toy 2. projektje.

A második éve futó, 2021/2022-es tanév tavaszi félévben indult projekt célja volt, hogy az egyetemen eltérő tanulmányokat folytató óvodapedagógus és ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók, közös célért, közös projekt keretében együtt dolgozzanak.

A Ped-Ing-Toy Projekt 2.-ben a Benedek Elek Pedagógiai Kar I. éves G4S-SP csoport hallgatói 18 fővel, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karról a másodéves ipari termék- és formatervező mérnökhallgatók 6 fővel vettek részt.

A hallgatók a saját és közös kontaktórákat, folyamatos konzultációt biztosító kurzusai a BPK-n „A játék pedagógiai feltételei II. (oktató: Dr. Hartl Éva intézetigazgató, egyetemi docens), az FMK-n az Integrált terméktervezés 2. (oktató: Dr. habil. Horváth Péter György egyetemi docens) voltak.

A félév során a hallgatók négyfős csoportokban, három óvodapedagógus és egy mérnökhallgató munkálkodott együtt. A tartós játékszerek, játékegyüttesek elemeit az érzékelés (látás, hallás, tapintás) témában tervezték és alkották meg.

A szemeszter végére elkészült játékok, az óvodapedagógus hallgatók saját kézzel varrt süni figurái és a mérnökhallgatók által tervezett figurákhoz kapcsolódó játékelemek összeilleszthetők, azok csoportonként egy-egy témához illeszkedve egy egységet alkotnak.

A projekt zárásaként a kreatív, igényes játékok bemutatására 2022. szeptember 7-én a Benedek Elek Pedagógiai Kar kari tanácstermében került sor.

A záróeseményt követően a hallgatók és oktatóik személyesen adták át a gyerekeknek az elkészült játékokat, amelyek ismét az egyetem gyakorló óvodáinak játékkészletét bővítik majd a gyermekek nagy örömére.

 

Fotók: Bánszky Zsófia, Németh Tamás


Tetszett a cikk?