Faszobrok másképp

A virginiai Mike Rea szokatlan technikával készíti el valósághű műtárgyait. Műalkotásai között találhatunk űrtechnikai eszközöket, vízi járműveket, hangszereket, különböző fegyvereket, harci járműveket és kézi elektromos szerszámokat megformáló tárgyakat is. A szobrokat nem a hagyományos értelemben véve faragja, hanem apró részletességgel építi meg azokat. Ehhez az asztalosiparban használatos fűrészt, gyalut, marót és csiszológépet használ. Az alkotásokat különböző nagyságú alkotóelemekből táblásítja, tömbösíti, majd ezután alakítja ki a végső formát, melynél különös figyelmet fordít a részletek kidolgozására.
Kedvenc alapanyagai közé tartoznak a különböző fenyőfélék, a természetes alapú kötelek, a vitorlavászon és a kemény habok.

A művész célja az, hogy minél olcsóbban, a közvetlen környezetében fellelhető alapanyagokból dolgozzon. Azonban egyes műtárgyainál nagyon kedvelt alapanyag a Fülöp szigeteken található Luan (Philippien Mahagony).
Egyedi színe, rajzolata miatt a művész nagyon kedveli különleges darabjai kialakításánál. Mike Rea első fatárgyai közé tartozik a 2004-ben készített kézi kisgép kollekció. Már az első munkáira is jellemző, hogy aprólékos gondossággal kidolgozta a részleteket, (pl. a kapcsoló, fűrészlap, vezeték, dugvilla stb.) úgy, hogy első pillantásra valós, működő gépeknek tűnnek. Szinte minden évben előrukkolt valami újdonsággal. Még 2004-ben készített egy zenekari felszerelést, 2005-ben egy élethű szaxofont. Legújabb munkái közé tartozik a 2007-ben megalkotott frigyláda, melyhez a nagyobb hatás kedvéért már beépített világítást is alkalmazott.
(P. L.)


www.mikerea.com
 


Tetszett a cikk?