Siker Fehérváron

A rendezvényre várakozáson felüli számban jelentkeztek résztvevők, a programon közel negyven lelkes amatőr vett részt az ARKISZ Zrt. Berényi úti tanműhelyében. A kurzusra a rendezvény egyik lelkes támogatója, Papp Oszkár, a Holz & Metal Kft. ügyvezetője is ellátogatott, így a fogások gyakorlásán túl lehetőség nyílt a HolzMann termékek megismerésére. A cégvezető a katalógusban szereplő paraméterek mellett további információkkal is szolgálhatott az érdeklődőknek. A HolzMann cég nemcsak hazánkban tekinti szívügyének az esztergályozást. Az ausztriai székhelyű anyavállalat ügyvezetője, Erich Humer maga is lelkes amatőr faesztergályos és rendszeres támogatója a hasonló célú rendezvényeknek.

Szegmentált esztergálás

A szegmentált esztergálás a szakma egy olyan speciális területe, mely során a különböző színű faanyagok társításával mutatós, szép dolgokat lehet létrehozni. Nagy előnye az eljárásnak, hogy bármilyen kicsi „maradék” anyag felhasználható, sőt összeragasztásuknak köszönhetően a tárgyak mérete is tág határok között változhat. A felhasznált darabok lehetnek különböző méretű lécek, díszítéshez pedig a furnérok kitűnően használhatók. A kívánt mintázat a szegmensekből összeragasztott, úgynevezett szegmensgyűrűk egymásra rétegezett ragasztásából áll össze. A szegmensek méretének meghatározásával alakítható ki a készítendő tárgy elnagyolt alakja és mérete. Attól függően, hogy egy-egy szegmensgyűrű hány darabból áll össze, a szegmenseket olyan szögben kell kivágni. Például 18°-os szögbe levágott elemekből 20 db alkot egy teljes gyűrűt. Abban az esetben, ha körfűrésszel nincs lehetőségünk az elemek pontos vágására, akkor csiszolótárcsa és egy sablon segítségével megoldhatók a kellő fi nom utómunkálatok.
Egy-egy szegmensgyűrű kialakításakor érdemes arra ügyelni, hogy először csak két félkörívet ragasszunk össze a szegmensekből. Ezt követően a két félkör pontos összecsiszolásával már problémamentesen illeszthetjük teljes gyűrűvé az elemeket. Az egymásra helyezett, majd összeragasztott különböző átmérőjű szegmensgyűrűkkel anyagtakarékosan és rendkívül változatos mintázattal alakíthatók ki a különböző formájú vázák, kaspók, tányérok stb. A forma- és színvilágnak csak az alkotó kreativitása szabhat határt.

 

A székesfehérvári faesztergályosnap elsődleges célja a szegmentált esztergálás bemutatása, népszerűsítése volt. Ez egy olyan eljárást takar, amellyel kisebb méretű faanyagok összeragasztásával nyerhetők a különböző mintázatú esztergált tárgyak. A kurzuson részletes bemutatásra kerültek szegmentált tárgyak összeállításához, az alkotóelemek elkészítéséhez használatos szerszámok, és lehetőség nyílt a szakmai fogások, technikák gyakorlatban történő kipróbálására is.
A program alapvetően két részből, egy elméleti és egy gyakorlati oktatásból állt. Az elméleti oktatást Drótos Imre tartotta, míg a gyakorlati bemutatókból a házigazda, Köpf Jenő is jelentősen kivette a részét.
Az elméleti oktatás részletességét jól jellemzi, hogy a különböző méretű szegmensek alakjának megmunkálási technikáin túl a különböző összeragasztási, összeépítési fogásokat is bemutatták lépésről lépésre, felhívva a figyelmet olyan apró trükkökre, melyek jelentősen megkönnyítik a bonyolultabb mintázatok kialakítását. Az elméleti oktatást követő gyakorlati bemutatókon azok a speciális szerszámok is bemutatásra kerültek, melyek ma a legkorszerűbbnek számítanak.
Az Arkisz Zrt.-nél jelenleg 28 műbútorasztalos diák sajátíthatja el a szakma fortélyait, sőt legtöbbjük heti egy alkalommal külön faesztergályos-szakkörön vesz részt a tanműhelyben, melyen lehetőség nyílik a korszerű szerszámokkal való gyakorlásra is.
A szervezők reményei szerint a székesfehérvári rendezvényhez hasonló további nyílt napok egy olyan hagyományteremtő sorozat részei lehetnek, amelyek széles körben megismertethetik a faesztergálásban rejlő szépségeket, ápolva ezzel a hagyományokat és a résztvevők folyamatosan bővíthetik a különböző esztergálási technikákat.

(P. L.)

 


http://faesztergalas-portal.gyoriek.hu


Tetszett a cikk?