Fából készült logikai játékok

Szabadalmi oltalom alatt áll a 6 elemes bababútor, amely összecsomagolható egyetlen apró hasábbá

Az elmúlt években a spatulákból, facsipeszekből,járművekből, építőidomokból készített játékok kiállítása után idén a logikai és ügyességi játékok adták a fő té mát. Több száz különféle fajáték sorakozott az asztalokon, köztük számoshagyományosnak számító, sokaknak a gyerekkorát felidéző játékkal, de akadtak köztük kevésbé ismert, illetve bonyolult logikai „szerkezetek” is, amelyeknek megértése, megoldása komoly ügyességet, gondolkodást igényel. A logikai játékok alapvető jellemzője, hogy megoldásuknak, összerakásuknak előre meghatározható lépései vannak, a véletlennek nincs szerepe a játékban, vagyis algoritmizálható. Mindig van valamilyen, a jó megoldáshoz vezető nyerő stratégia, a feladat, a játék megoldása kimondottan gondolkodást igényel, véletlenszerű próbálkozásokkal nem sok siker érhető el. Ezekből a tulajdonságokból adódóan kitartásra, fegyelmezettségre nevelnek, segítik, fejlesztik a gondolkodást. Nagyon népszerűek a logikai játékok között a „japán kristályok”, amelyek egész sora készült az elmúlt évek során, ezek mögött sokszor komoly variációs számítások is húzódnak. Az egyik bemutatott darab a bakonysárkányi ördöglakat-találkozón is nagy sikert aratott.

Az üvegen „átlőtt” nyíl egyetlen anyagból készült
Logikai játékok csoportosítása:

Összerakó játékok:
  • 2D összerakók: (tangramok–szabályos alakzatok szétválasztásával keletkező kombinatorikus kirakók, puzzle),
  • 3D összerakók: általában szabályos alakzatot kell kirakni (kocka, téglatest, lépcső, henger, térbeli puzzle),
  • térkitöltős összerakók
  • gyufafeladványok
Szétszedő játékok
  • trükkös dobozok, titkos rekeszes dobozok
Összekapcsolódó játékok
  • öntartóak, egymáson áthatoló elemek, fontos az összerakási sorrend, sok szimmetria (rabkeresztek, japán kristály, kígyókocka, állatot, figurát ábrázolók, 3D görbe felületűek, ezek kombinációi)
Szétválasztó játékok
  • valamit ki kell szabadítani zsinór levételével (pl. karikát, golyót, rudat)
Sorozatos mozgatásos játékok
  • szoliter jellegű, tologatós hasábok, forgatásos játékok, labirintusok
Egyéb logikai játékok
  • eltűnő elemek
  • lehetetlen tárgyak
  • ügyességi játékok

Új témaként kerültek fejlesztés alá a tantárgy keretein belül, a játszótéren elhelyezhető logikai játékok, amelyek masszívabb szerkezettel, vastagabb anyagokból, kötelek kombinációjával készülnek.
Amerikai irodalomból származik a nyíllal átszúrt üveg, amely speciális technológiával készült. A szilvafából készült lécet addig főzték, míg annyira megpuhult, hogy átment az apró lyukon. Száradás után visszanyerte eredeti alakját, így már nem távolítható el az üvegből.
A látogatók körében egyik legnagyobb sikert a „mérges ember” aratta. A játék lényege, hogy a korongokból álló bábu alól egy fakalapáccsal kell kiütni az éppen legalsó korongot, úgy, hogy a felső rész ne dőljön el.A „Fajátékgyártás” oktatása 12 éve folyik az egyetemen. A tantárgy keretében a hallgatók a fajátékkészítés történetével, a különböző korcsoportok játékszereivel, a játéktervezés alapjaival, a szükséges gépekkel és technológiával, valamint az Európai Unióban alkalmazott szabványokkal ismerkedhetnek meg. Minden félévben egy-egy híres játéktervező tart előadást valamely kiemelt témában. A félév végére egy játékot kell a hallgatóknak elkészíteni teljes tervdokumentációjával együtt. A tantárgy elindítása után eltelt néhány év alatt országos elismertségre tett szert, a hallgatók munkái bekerültek az „Internet Játékház”-ba, és a www.homoludens.hu honlapon több itt készült fajáték elkészítésének leírása található, alkatrészrajzokkal, fényképekkel illusztrálva.
2005 óta folyamatosan évente megrendezett kiállítás az év végén tovább folytatódik szerepjátékok eszközeivel (autók, babajátékok, mesterségek stb.). Sopron mellett a korábbi években Budapest, Pécs, Debrecen, Vác, Kőszeg, Győr, Zánka adott helyet a fajátékok bemutatásának.

Mózes Lajos

Az egyszerűbb rabkeresztek 6–9 elemből állnak, míg a népszerű „japán kristály” akár 124 alkatrészből is készülhetAz ún. „szétválasztó játékoknál a zsinór levétele nélkül (vagy levételével) kell a golyót, karikát vagy rudat eltávolítani. Ennek a játéktípusnak a szabadtéri alkalmazására láthattunk példát

 

Nehéz, gondolkodást igénylő játéknak számít a felületkezelés nélkül, különböző színű értékes fafajokból (wenge, mahagóni stb.) készült kirakóA „mérges ember”Az egyszerűbb összerakójátékok kellemes időtöltést jelentenek a legfiatalabb korosztály számára is

Tetszett a cikk?