A fafaragás kezdeti lépései (2. rész)


Alap késkészlet a faragás elkezdéséhez

A famegmunkálás legősibb szerszámait kövekből alakították, csiszolták, és az ily módon előállított szerszámokkal forgácsolták, alakítgatták a fát. A nem túl távoli múltban pásztor és földműves őseink bicskával hoztak létre csodálatra méltó remekműveket. Napjainkban fel sem lehet mérni, hogy hány fajta faragókés, faragóvéső, fabunkó, tuffolóeszköz és gépi célszerszám áll rendelkezésünkre.
A kezdeti lépéseknél 3–5 darab faragókés elegendő. Ezek használatánál arra vigyázzunk, hogy nagyon éles szerszámokról lévén szó könnyen vágott sérüléseket okoznak. A faragókések, vésők anyagkiválasztásánál nem a rozsdamentesség az elsődleges szempont, ezért ezek lényegesen keményebb, éltartóbb szerszámok, mint a konyhában alkalmazott kések. A faragókésekkel történő faragás legfontosabb tanítása a fa szálirányának megismerése és a szerszámok élezésének megtanulása. Nagyon megkönnyíti, meggyorsítja és pontossá teszi a faragást a megfelelő anyag- és szerszámismeret. Ha tudjuk, hogy milyen faanyaghoz, milyen motívumhoz milyen szerszám a legalkalmasabb. Kezdőknek legelőnyösebb a hársfa mindenfajta dísztárgy készítéséhez, függetlenül az alkalmazott motívumoktól. Az élmintákhoz egy rövid egyenes alapkés a legmegfelelőbb. Ez a kés a leggyakrabban használt faragószerszám. Ezzel a csipkedíszítések, bemetszések, ferde vágások, sorminták könnyen faraghatóak. Ezzel a késsel az íves forgók, ékrovás faragványok is kifaraghatóak, de alkalmasabb egy enyhén íves élű alapkés.


Balos kanalas kés

Fordított kanalas véső

Csipkézőkés

A cakkos ékek, darázsfészkek faragásához legalkalmasabb a csipkézőkés. Üzletekben nem nagyon található ez a kés, de aki kipróbálta, nagyon tudja értékelni. A többi faragókés vagy rövidebb, vagy hosszabb, illetve vékonyabb és hegyesebb változatokat jelent. Igazán faragás közben alakul ki az igény, hogy az adott feladathoz melyik a legkézhezállóbb szerszám.Természetesen a fenti készlet csak egy nagyon alap készlet, legalább 30 fajta faragókést ismerünk, használunk.
A kopjafák faragásához nem szükséges sokfajta véső. A minták bonyolultságától függően 5–7 vésővel el lehet boldogulni.
A faragókések, faragóvésők nyelét lehetőleg száraz gyertyánfából készítsük, és ne alkalmazzunk semmilyen felületkezelést, hogy ne csússzon rajta a kezünk. Legfontosabb egy 5–6 cm széles és 10–12 cm hosszú véső a pihenők faragásához. Kell egy 2 mm vastag kétoldalról összeélezett beütő véső, ami 5 cm széles és 4-5 cm hosszú. Kell egy rövid, egyenes, 5-6 cm hosszú és 5 cm széles alapvéső. Szükséges egy 45–65°-os kecskelábvéső a feliratozáshoz. Egy-két íves és egy 120°-os kecskeláb. Ezekkel a szerszámokkal a kopjafák nagy része kifaragható. A bútorok díszítésénél alkalmazott ékfaragás, alapszedéses faragás, barokk vagy ónémet díszítésekhez sokkal többféle faragóvésőre van szükség.


Kopjafafaragó szerszámok

Nagyjából az alábbi szempontok alapján osztályozzuk a faragóvésőket:
Egyenes alapvésők. Ezek 2–60 mm között általában 2 mm-enkénti eltéréssel követik egymást. A hosszúságuk 100–120 mm.
Ékvésők vagy kecskelábvésők. Számomra ezek a legfontosabb alapvésők. Fellelhetőek 30–45–60–90–110–120 fokos élnyílással és 3–25 mm élmagassággal.A 30–45–60 fokos vésőket a kontúrok, minták körbeütéséhez használjuk. A 90–110–120 fokos vésőket sorminták, zabszemezések készítésénél, illetve az ékfaragásnál a levelek, virágszirmok kiszedésénél használjuk. Ezeknek a speciális élezésével következő cikkünkben foglalkozunk.
Íves vésők. Ezeknek a leggazdagabb a változatossága. Először szélességükben változnak, majd az éllenyomatuk mélysége is széles skálán helyezkedik el. Beszerezhetőek 3–4 mm szélestől 40 mm szélesig. Az íveltségük az enyhén ívestől a félkörívig változik. Az alig íveseket az alapszedéshez, szobrászmunkákhoz használjuk. Az enyhén íves és félköríves közti méret a szegélydíszítéseknél, sziromkiszedéseknél és szilvamag díszítésnél kap fontos szerepet. A teljes készletre főleg a stílbútor restaurálásával foglalkozó fafaragóknak van szükségük.
Nagyon fontos szerszámok a kanalas és fordított kanalas vésők. Ezek méreteikben és lenyomatukban követik az íves vésők méreteit és lenyomatait. Ezek speciális, de nagyon fontos célszerszámok. Legalább 3-3 fajtáját érdemes tartani a készletben. A fordított kanalas vésők a domborított faragásnál, a legömbölyítéseknél teszik kényelmessé a munkát.
Vannak még egész speciális nyílhegy és ferde élű hajlított vésők. Ezek a nagyon keskeny, elhegyesedő minták kiszedésénél segítenek.


Kanalas véső

Íves körtenyelű véső

A kanálfaragó kés egy nagyon praktikus faragószerszám azok részére, akik csónakot, kanalakat faragnak. Megkülönböztetünk jobb- és balkezes késeket. Ezen belül 12-16-18 mm átmérőjűeket. Főleg női faragók vagy kezdők részére nagyon hasznos a dupla nyélhosszúságú faragókés. A gyengébb fizikumú faragó lerögzíti a faragandó tárgyat a faragópadhoz vagy asztalhoz, és két kézzel fogja és vezeti a faragókést. A vonalak, mélyítések faragásánál nagy segítség. Az eddig ismertetett vésők egy részét fabunkóval ütjük. Fabunkók különböző méretben, általában gyertyánfából készülnek, és érdemes Palmafixszel körberagasztani egy textilcsíkot. Ezzel növeljük a fabunkó élettartamát és puhábbakat ütünk a vésőre. A fent ismertetett profilokkal, lenyomatokkal vannak még rövidebb körtenyelű vésők. Ezek az apróbb méretű tárgyak díszítésénél kapnak szerepet. A körtenyél kényelmessé teszi, hogy a tenyerünk belsejével tudjuk nyomni őket a fába. Még különböző alakú és méretű tuffolószerszámokat használunk az alapszedéses faragásoknál vagy a barokk faragásnál is. Ezek kör, négyzet, téglalap, háromszög profilúak lehetnek. Ezeket kalapáccsal ütjük.
Székelyföldön a székelykapuk faragásánál használnak íves vésőket a legszélesebb skálával. Ezekkel az életfa és virágok kontúrját vésik körbe kalapács segítségével. Ezeknek nincs fanyelük. Általában hengeres vagy lapos rugóacélból készülnek. A székelykapuk mintái faragásának másik módja, hogy 45–60 fokos kecskelábvésővel körbeütik a kontúrt. Mivel ez tölgyfából készül és a minta akkor szép, ha legalább 8–10 mm mélyen van faragva, esetenként 2–3-szor is körbemennek. A vésők, faragószerszámok tárolását érdemes egy erős vitorlavászon vagy farmeranyagból varrott tokban megoldani. Kis helyen elfér, átlátható és az élszalagok nem érnek össze.

Ambrus Aladár

(Folytatjuk!)


Forrás: http://kreativ.tudos.info


Tetszett a cikk?