Favázas kerékpár: Kőris XC

Manapság nem mondhatjuk, hogy egy fából készült kerékpár egyedi ötlet, ugyanis az interneten keresgélve rengeteg ilyen terméket találhatunk, egyre nagyobb divat lett a fa használata különböző járművek építésére. Ez a kerékpár azért különleges, mert első ránézésre mindenki biztosan azt mondja, hogy egy ilyen nekem is kell! Semmi extra, csak egy „egyszerű” váz, az viszont tökéletesen megmunkálva és megtervezve.

A tervező/gyártó Scultéty Dániel 25 éves, 2009-ben szerezte meg a technikusi képesítést a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában, az OSZTV-n elért 3. helyezésével. Az év őszén megkapta az Év Ifjú Asztalosa címet is. Az interneten látott már több különböző cikket fából készült biciklivázakról. Fával dolgozó emberként és amatőr hegyikerékpárosként egyből arra gondolt, hogy elkészíti a saját fa biciklivázát, melyet teljes egészében ő tervezett és kivitelezett. Az anyagválasztásnál egyből a kőrisfára gondolt, a jó fizikai tulajdonságai miatt. Díszítésként kerti diót használt. A fa alapanyag mellett a fém alkatrészekkel való találkozásoknál alumíniumperselyezést alkalmazott, amelyeket a tervezés után legyártatott.

A későbbiekben az anyagválasztásnál arra szeretne törekedni, hogy minden elkészült váz valamilyen szinten egyedi legyen. A tervek között szerepel a cseresznye, dió, mahagóni, és egyéb hazai és egzóta faj. Az egyedi vagy sorozatgyártást valószínűleg inkább a kereslet fogja meghatározni, de Dani terve, hogy akár a megrendelőt is belevonva a tervezésbe (anyagválasztás tekintetében) készíti majd a vázakat. Egyetlen váz elkészítése kb. 2 hétig tart, persze, ha egyszerre több darabbal foglalkozik, ez az idő lecsökken.

A kész vázak felszerelése teljes mértékben a megrendelő kívánságától függ. Akár egy versenyekre tervezett szettel is fel lehet szerelni a kerékpárt. Egy teljes bicikli ára körülbelül hatszázezertől másfél-két millió forintig terjed, felszereltségtől függően, persze a vázat önmagában is meg lehet majd venni. Az eddigi visszajelzések alapján sikeresnek mondható a projekt, sem az utcán, sem egy kiállításon nem mennek el mellette szó nélkül az emberek. A későbbiekben az interneten (weblap, közösségi oldalak stb.) és más médiumokban (sajtó, videók, esetleg tv) is szeretne megjelenni.

Scultéty Dániel
e-mail: scultetyd89@gmail.com
Tel.: 06-20/503-8357.


Tetszett a cikk?