Jelentősen növeli kapacitását és létszámát a bútorgyártó Kanizsa Trend Kft.

Wilheim Gábor, a dél-afrikai Steinhoff International Holdings tulajdonában lévő nagykanizsai társaság vezetője elmondta: a 2015-ös adatok alapján a lakberendezési piacon a svéd Ikea, valamint az amerikai Wal Mart és Home Depot után a világon a negyedik, Európában pedig az Ikea után a második legnagyobb cég a dél-afrikai Steinhoff csoport.

A faültetvényektől a feldolgozáson és bútorgyártáson át a kereskedelemig világszerte mintegy 100 ezer embert foglalkoztató cégcsoport egyetlen magyarországi bútorgyára a Kanizsa Trend. Intenzív kereskedelmi fejlesztést követően most a termelést kívánják Európában felfuttatni, s a hét lengyelországi kárpitosbútor-gyártó cég mellett a nagykanizsai gyár is nagy lendületet kap. A magyarországi piacokat megtartva, az eddig jobbára Ausztriába és más környező országokba termelő cég gyártmányainak nagyobb részét - az elkövetkező évek fejlesztéseinek révén - a jövőben Nagy-Britanniában értékesíti. A cégcsoporton belül közössé válik az európai beszerzés és az értékesítés, de a nagykanizsai cég önállósága megmarad, piaca ugyanakkor ezzel jelentősen kiszélesedik és hosszú távon kiszámíthatóvá válik.
 


 

Az ügyvezető hozzátette: lényegesen megváltozik az eddigi termelési és termékstruktúra, ugyanis az igényes, egy-egy kárpitos által kézzel készített bőrgarnitúrák megtartása mellett megkezdik a gyártósorokon történő termelést. Ennek feltételeit Nagykanizsán mintegy egymillió eurós beruházással, a teljes gyártási technológia modernizálásával teremtik meg, így nagyobb darabszámot és hatékonyabban tudnak előállítani, a folyamat az autóipar gyakorlata felé közelít. Jelenleg évente 32-35 ezer ülőgarnitúrát állít elő a Kanizsa Trend, de 3-4 év alatt 45-48 ezerre növeli a darabszámot. Változik a termékek köre is, a mostani 180 modell helyett 80 különféle ülőgarnitúrát gyártanak majd, s az igények változásával együtt csökken a bőr és növekszik a szövetes kivitelű bútorok aránya.

Egyre kisebb az igény az exkluzív termékek, de növekszik az olcsóbb, gyakrabban cserélhető ülőgarnitúrák iránt, s a cégcsoporton belüli új, brit piacon - más európai országoktól eltérően - a nagyméretű, puha, süppedős ülőgarnitúrákra élénk a kereslet, Nagykanizsán ezért ezt az igényt fogják kielégíteni - jelezte Wilheim Gábor. A Kanizsa Trend mostani éves bevétele a terveknek megfelelően várhatóan 22 millió euró - a dél-afrikai tőzsdei szabályokhoz igazodóan június 30-val zárják az üzleti évet -, de ezt az összeget 3-4 éven belül 30-32 millió euróra tervezik növelni. A most 430 dolgozót foglalkoztató gyárban a bővítés miatt újabb 100-120 asztalosnak, kárpitosnak és varrónak kínálnak munkahelyet, de gyáron belül egy képzési központot is kialakítanak, így a más szakmával vagy érettségivel érkezőket is oktatni tudják majd - fűzte hozzá az ügyvezető.


Tetszett a cikk?hirdetés