A spanyol cédrus és a humidorok

A Karib térségben még manapság is kézzel sodort szivarokat árulnak, ennek tárolására alkalmas a humidor. A szó a latin humidus szóból származik, jelentése nedves. Ezek a tárolók biztosítják a szivarnak a megfelelő hőmérsékletet.

Vannak praktikus utazó humidorok és több száz szivar tárolására alkalmas szivarszekrények is.

A prémium szivarokat még nedvesen sodorják és ahhoz, hogy megőrizzék eredeti ízüket meg kell tartaniuk bizonyos mennyiségű nedvességet. Ez a hosszú töltelék levelekkel rendelkező szivarok esetében 68–75% relatív páratartalmat jelent.
A Karib-térségben egész évben biztosított ez a páratartalom, a humidoroknak a szállításban van szerepük, hiszen északabbra, főleg télen ez akár 30% alá is eset. A nem megfelelő tárolás miatt akár pár nap alatt is tönkremehetnek.

A humidorok tehát ezt az ideális klímát hivatottak biztosítani a szivarok számára. Általában egy párásító rendszerrel és egy nedvességmérővel is el vannak látva.

A humidorok különböző anyagokból készíthetők, viszont igazán csak a humidor belsejében lévő faburkolat az, ami igazán meghatározó. Majdnem minden tároló, minden árkategóriában rendelkezik egy MDF maggal, amelynek belseje fa furnérral bélelt. A szakértők számára mégis a legfontosabb tényező a belső faanyag típusa és vastagsága. A szivarok könnyen magukba szívják a környezetük illatait és ízeit, így mindig külön kell tárolni őket, távol más erős szagú termékektől.

Ezen dobozokat előszeretettel gyártják spanyol cédrusból, több oknál fogva is. Az egyik ilyen ok, hogy a spanyol cédrus illóolajai jól illeszkednek a dohány aromájához. Aztán pedig nagy mennyiségű nedvességet tudnak tárolni és visszaengedni a környezetükbe, így egyenletes klímát biztosítanak a szivarok számára. És nem utolsósorban a spanyol cédrus remek rovarriasztó hatású faanyag, így csökkenti a kockázatát annak, hogy a dohánybogár megtámadja az élvezeti termékeket.

A fát jól kiszárítják hatalmas sütőkben és csak ezután lesznek alkalmasak humidornak. 1 mm-nél vékonyabb furnér nem alkalmas arra, hogy a spanyol cédrus jó tulajdonságait előhozzák. Mivel szabad szemmel nem észrevehető a furnér vastagságából adódó különbség, ezért a készítők sokszor próbálnak ilyen módon árat optimalizálni. Illetve a neve miatt nagyon hasonló vörös cédrussal helyettesítik, de ez erős aromája miatt egyáltalán nem alkalmas a feladatra, mert tönkreteszi a dohány aromáját. Ezért érdemes mindig megbízható kereskedőtől vásárolni.

 

Forrás:
humidordiscount.com


Tetszett a cikk?