A világ leghosszabb, szabadon lebegő tömörfa lépcsője

A lépcső a norvégiai Stavangerben található és a SpareBank harmadik emeletéről vezet a hetedik emeletre.

A bank eredeti célja az volt, hogy egy épületen belül tudja elhelyezni 600 alkalmazottját, s mindeközben energiatakarékos épületet hozzanak létre, mely így az elvárások szerint jelentősen csökkenti az épület fenntartási költségeit.

Az átriumban található, szobornak is beillő lépcső 5 tonna súlyú, 21,5 m hosszú és szintenként 4 m magas. A legtöbb terhelést érő részek BauBuche-ból (Bükk LVL anyag) készültek. A többi részt rétegelt ragasztott lucfenyőből, hossz- és keresztirányú merevítéssel készítették.

A lépcső- és emelvény burkolatok bükkből, míg a lépcső szélei füstölt tölgyfából készültek, felületüket kemény viasszal kezelték (Remmers HWS-112), s R10 minősített csúszásállósággal látták el.

A lépcső íves rétegelt gerendáit a Hasslacher Holz Bauteile faipari cég készítette el Németországban, melyek között akadt 22 m hosszú darab is. A lépcsőt elemeire bontva szállították teherautókon Norvégiába. Azt a helyszínen, a még nyitott tetejű bankba, daruk segítségével emelték be és építették össze.

A mérnöki precizitással készült lépcső első felépített szakasza összesen 4 mm eltérést mutatott a tervrajzokhoz képest, míg az utána következőek mindösszesen 1 mm-es tűréshatáron voltak.

Az előkészítés és tervezés fontosságát jól mutatja, hogy a kirakodással együtt összesen 5 órára volt szükség szintenként, hogy összeszereljék a lépcső elemeit.

Az impozáns lépcsőt Easy Glass Slim és Easy Glass Pro üvegkorláttal egészítették ki, ezzel együtt egy nagyon friss és modern átriumot kaptak a bankban dolgozók és a látogatók.

A lépcsőt a Hokon cég generál-kivitelezte és 2019-ben adták át. Minden új ügyfelük számára, akik a saját megrendelésüket bonyolultnak hiszik, referenciaként megmutatják a SpareBank 1. terveit, onnantól kezdve persze a kétségek teljesen megszűnnek.

Az épületben nem csak a lépcső készült fából, hanem maga az épület szerkezete is, ennek is köszönhetően Európában az egyik legnagyobb könnyűszerkezetes kereskedelmi épületnek számít.

 

 

Forrás:
Dds-online.de
Pollmeier.com
q-railing.com


Tetszett a cikk?