Lapszél: Grafikonok hullámain

A számok tanulsága szerint, ha az elmúlt években tapasztalt gazdasági folyamataink követték is az EU-s trendeket, nálunk a változások sokkal nagyobb kilengésekkel, élesebb fordulatokkal, mélyebb visszaesésekkel zajlottak, ami az idén sem volt másképp.



A fafeldolgozásban a tavalyi első félévben elért kiugró exportnövekedés, illetve az ezzel párosuló 21,4%-os termelésnövekedés után az idei első félévben erőteljes fordulattal visszarendeződés következett be 10,2%-os termeléscsökkenéssel. Ebben szerepet játszik egyrészt a fafeldolgozó-ipari termelés egynegyedét adó falemezgyártás 15,3%-os visszaesése, amelyet közvetlenül a számadatokban is befolyásolt az Interspan vásárosnaményi termelésének leállítása. Másrészt a szintén a fafeldolgozás alá sorolt, annak 4/10-ét kitevő épületasztalos-ipari termékek gyártása, amely a lakásépítések és lakásfelújítások drasztikus csökkenése miatt évről évre nagy veszteségeket szenved el (idén a belföldi értékesítésben 30,4%-ot).
A bútoriparra vonatkozó korábbi bizakodó előrejelzések nem igazolódtak be, a helyzet azonban itt kevésbé borús. A statisztika szerint a bútoripari termelés bevételének már 2/3-a exportból származik, amelynek enyhe növekedése pozitívba fordította az eredményeket. A belföldi értékesítés még továbbra is csökkent, de az előző évek mélyrepülése lassulni látszik.

A Milei Olga által készített 80 oldalas „Gazdaságelemzés, különös tekintettel a fa- és bútoripar helyzetére” című dokumentum itt megtekinthető.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?