Bailey profi simítógyaluk (videóval)

A Stanley cég több mint 120 éve gyárt gyalukat és ebben a bő évszázadban számos típus került ki a Stanley angliai műhelyeiből a felhasználók, asztalosok, barkácsolók nagy megelégedésére. A fémgyaluk kategóriájában (a Stanley főképp ilyeneket gyárt) jelenleg is kapható és keresett a Stanley Bailey sorozata, amely több méretben áll rendelkezésre. A legkisebb Bailey (12-003-as) talphossza 240 mm és cirka 1750 grammot nyom, míg a 12-007-es, a No 7-es több mint fél méteres, pontosan 560 mm-es talphosszal és 3850 grammos súllyal büszkélkedhet, a késszélesség: 45, 50, 60 mm, a gyalu típusától függően. A Stanley által gyártott és elérhető gyaluk választéka letölthető: innen (pdf: 2,87 MB).
Másik fontos jellemzője e kézi szerszámoknak a kés elhelyezkedése, a Bailey sorozatnál a kés 45 fokot zár be a gyalu talpával és ebből következően a függőlegessel is. Tehát a Bailey gyalukések homlokszöge 45 fok, és a metszőszög szintén 45 fok, könnyen utánaszámolható.


A Stanley Bailey sorozatának két tagja a No 3-as és a No-7-es fémgyalu

 


Egy Bailey gyalu felépítése, a szerkezet átgondolt,
a funkciónak alárendelt

Az egyes gyaluk felépítése azonos: egy öntöttvas köszörült talp adja a gyalu alapját, amire jön a felépítmény. Az emberi kapcsolatot a megmunkálásnál a gyalu elején található polisztirén gomb ("gyaluszarv") és a gyalu hátulján található szintén polisztirén tömör nyél biztosítja. Nem mondom, a gyalu elegánsabb volna egy szép rózsafa nyéllel és gombbal, de a fekete kellemes fogású műanyag nyél is megteszi. Mind a gomb, mind a nyél egy csavarhúzóval oldható, bár nem tudom minek, hacsak nem az esetleges sérülések után a gomb vagy a nyél cseréje okán nem.
A gyalu lelke, vagy "motorja" azonban a középrészen található. A késnyílás mögött a gyalutesten kialakított tartókengyelhez rögzíthető a csavarral oldható gyalutőke, a késtámasz, amelyre támaszkodik fel a gyalukés. Az angolok mindenre gondoltak, a gyalutőke mozgatható, pozícionálható és így a forgácsrés a leválasztandó forgács minőségéhez hozzáállítható. A gyalu talpán a nyitott forgácsrés 6 mm szélességűnek tűnik. Finom asztalosmunkákhoz azonban kis forgácsrés dukál, durvább leválasztáshoz viszont kell a széles forgácsrés. A beállítás egyszerű: először meg kell oldani a tőkét rögzítő két csavart, majd a vízszintesen mozgó állítócsavar elforgatásával meghatározható a pozíció, a forgácsrés és fixálható az új helyzet.




Forgácsrés és a talp felülrőla pozicionáló csavar a núttalés a nútba ülő kengyel


A gyalukés csavarral - egy gyalukéscsavarral - csatlakozik a forgácstörőhöz, amelynek görbült orr-része a kés felett dolgozik, funkciója a leválasztott, legyalult forgács törése és kifordítása. A forgácstörő visszaállása általában 0,5 mm, ami a legtöbb munkához megfelelő, de akár 2,0 mm-ig is visszaállítható, ha a munka jellege megkívánja. Helyzete a késhez természetesen állítható. A forgácstörő vas beállításához csavarhúzóval meg kell lazítani a rögzítő csavart, majd pozícionálni kell a gyalukéshez és újra rögzíteni a csavar meghúzásával.
 




A kés és a forgácstörőa gyalukéscsavarékkel, tönkkel összerakva


Ha a forgácstörő helyes pozícióban van és rögzítve van a gyalukéshez újra behelyezhető a gyaluba úgy hogy a forgácstörő pozicionáló rése a késtámasz, a gyalutőke állító csapjába üljön bele. A gyalutőke hátoldalán található egy nagy rovátkolt sárgaréz tárcsa, amelynek mozgatásával a kés és a hozzá rögzített forgácstörő finoman mozgatható és a késkiállás beállítható. Vonalzóval elvégzett méréseink alapján a beállító csavar két véghelyzete a kés pozíciójában 4 mm különbséget jelent az él hosszirányában, tehát cirka 4 mm-t lehetséges a gyalu "bontása" nélkül csak a beállítócsavar forgatásával a késkiálláson módosítani, ami átszámolva úgy 2,8 mm-t jelent forgácsvastagságban.
 


A No 3-as a teraszon a napfényben és a késkiállást szabályozó menetes tárcsa


Az optimális késkiállás mindig több tényező függvénye, függ a fafajtól, a megmunkálás módjától, az elérendő felület minőségétől, értéke 0,1 mm és 2 mm között szokott lenni átlagos földi kihívások esetén. A kés mögött közvetlenül elhelyezkedő oldalbeállító kar a kés élének a gyalu talpához, illetve a kés tengelyének a gyalu tengelyéhez viszonyított oldalirányú beállításra szolgál. A kar tulajdonképpen egy kis emelő, amely a kés tengelyén kialakított nútba kapaszkodva jobbra-balra tudja "ráncigálni" a gyalukés felső végét elvégzendő a kés finomhangolását.
Fejjel lefelé tartva a gyalut, végig nézve a gyalu talpán, az állítókar mozgatásával egyenesbe, a talppal párhuzamba állítható a kés éle, majd ezt követően beállítható a kés kiállása.
 

A kés pozicionáló eszközei: ékfeszítő csavar,
kés mozgató csap és az oldalbeállító
A Bailey gyalukések 25 fokos élszöggel
kerülnek forgalomba


A Stanley gyalukései 25 fokos alap élszöggel(Ebből következően a metszőszög: 45°, élszög: 25°, hátszög: 20°, homlokszög: 45° ) kerülnek forgalomba, de a gyártó a jobb teljesítmény érdekében ajánlja egy rövid szakaszon 30 fokra beállítani az élszöget, másodlagos élet kialakítva, ami egy fenőkő vagy a Stanley direkt e célra ajánlott fenőszettje segítségével könnyedén beállítható. Ha a kés, a forgácstörő a helyén van, már csak a stabil rögzítés van hátra, az ékvasat némi logikai játék után a helyére tesszük, majd egy excenteres fül meghúzásával rögzítjük és a gyalu innen felkészült a munkára. A késkiállás a kés-forgácstörő páros rögzítése után is szabadon új pozícióba mozgatható a beállító tárcsa elforgatásával.

(hőbör)

Stanley gyaluk a woodshopon: innen!



Tetszett a cikk?