Tavasztól elérhető a CNC-vezérlésű felsőmaró

A Shaper Origin névre hallgató, számítógépes vezérléssel ellátott felsőmaró kézigép idén tavasztól Európában is elérhető lesz. Pontosabban a technológiát kifejlesztő és gyártó amerikai tech cég márciusi előrendeléssel, május végi szállítással már most kínálja a számos automatikus funkcióval bíró „okos-felsőmarót.”

A kaliforniai székhelyű Shaper Tools LLC által fejlesztett CNC-vezérlésű kézi okos-felsőmaró (erre jobb szót jelenleg nem tudott találni szerkesztőségünk) már másfél–két éve elérhető az államokban – Shaper Origin néven. A készülék a cég legutóbbi bejelentése nyomán már Európában is kapható. Március 17-én volt ugyanis a nagy online- indulás napja, innentől kezdve lehet megrendelni a faipari gépet a gyártó német leányvállalatán keresztül. Pontosabban előrendelni, ugyanis az első rendeléseket legkorábban csak május végi szállítással ígéri a gyártó.

Nyilván sokakban felmerül a kérdés: valóban nagy durranásra kell számítani ezzel a – digitalizációt és a klasszikus műhelymunkát összekapcsoló – precíziós felsőmarásra alkalmas kézi géppel kapcsolatban? Szerintem igen, de ez csak az én véleményem. Volt szerencsém kipróbálni a cuccot a 2018-as nürnbergi Holz Handwerk kiállításon, ott nagy sikert aratott a látogatók körében. Akit közelebbről érdekel a téma, annak ajánljuk figyelmébe egy korábbi írásunkat a gépről (a cikk a 2017. augusztusi Magyar Asztalos és Faipar szaklapban is megjelent), valamint a gyártó számos gyakorlati videóval teletűzdelt honlapját (angol nyelven).

A fejlesztők elmondása szerint mindvégig az volt a szempont a tervezés során, hogy a készülék egyesítse a számítógép által vezérelt pontosságot a kézzel végzett munkával. A felsőmaró képes arra, hogy pozicionálja saját magát a munkadarabon és folyamatos, valós idejű szabályozással irányítsa a forgácsoló szerszámot, miközben a felhasználó dolgozik vele. Például miközben a gépet kézben tartó ember egyenes vonalban tolja a készüléket, a megmunkálóegység hullámvonalakat mar a munkadarab felszínébe, egy előre betáplált alakzat részeként. A végeredmény: páratlan pontosságú vágás – rugalmasan és nagy hatékonysággal.

Kép: reddit.com


Kapcsolódó dokumentum:


tavasztol-elerheto-a-cnc-vezerlesu-felsomaro


Tetszett a cikk?