Rendszerető és rendszerformáló


Matyóföld. A térség néphagyományait, formavilágát büszkén őrzi a Bükk déli lábánál elterülő kis vidék lakossága. Viszont nem ragaszkodnak kizárólag a formákhoz: képesek a XXI. századi turistaáradat szükségleteit is kielégíteni. „Fővárosának”, Mezőkövesdnek a határában található az a bútorgyártó vállalkozás is, amely a háború utáni alapítása óta szintén vigyázza az asztalosszakma kézművestudását – mindig valami újat belecsempészve. Ismerkedjenek meg dr. Persze Lászlóval és a Mezőkövesdi Bútoripari Kft. történetével!

Bár előtte sosem találkoztunk, dr. Persze László személyében mégis egy megjelenésében jól szituált, csendes fiatalembert képzeltem el – az ehhez tartozó konformitásokkal. Amikor azonban meglátogattam, bár még mindig megállta a helyét a bennem kialakult kép, a konformitásnak nyoma sem volt. Helyette egy küzdelmeket felvállaló ’70-es fiatalembert láttam, aki az édesapja által létrehozott bútoripari alapokra bátran építgeti a saját maga megálmodta bástyákat. Lefogadom, hogy vízöntő típus – ezt mondjuk nem kérdeztem meg tőle. Ám sok egyéb más kérdésre adott válaszait most önök is megtudhatják.

– Vágjunk is a közepébe: idefelé jövet egy pályázati kiírást hirdető táblát láttam a cég irodaházának homlokzatán, miszerint a Széchenyi 2020 program keretében 60 millió Ft fejlesztési támogatást kapott a Mezőkövesdi Bútoripari Kft…A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.