COP26 eredmények

Az elmúlt napokban Glasgow-ra figyelt a világ és a COP26-ra (26. Conference de Parties, United Nations Climate Change Conference – Egyesült Nemzetek Klímaváltozással Kapcsolatos Konferenciája), ahol a klímaváltozással kapcsolatos problémákra próbáltak megoldást találni a küldöttek.

Az ENSZ összes tagállama képviseltette magát, s rajtuk kívül még olyan országok is, amelyek aláírták az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményét. Így Glasgow-ban ott volt Palesztina és a Cook-szigetek küldöttsége is. A Vatikán megfigyelőként vett részt a konferencián. Összesen 197 ország volt jelen.

A továbbra is növekvő emisszió közepette a 1,5 fokos cél elérése sokkal keményebb áldozatokat követel az emberiségtől, miközben a jelenleg valószínű szcenárió a 2,7 fokos hőmérsékletemelkedés. Johan Rockström vezető klímakutató szerint a 1,5 fok a bolygó határértéke, a még egy kis töredékkel magasabb érték is veszélyes lehet, mert visszafordíthatatlan változásokat okozhat az éghajlatban

Viszont nem olyan egyszerű egy nemzetközi együttműködést létrehozni, ha a fő széndioxid-kibocsátónk számító Kína és a negyedik helyen álló, fosszilis tüzelőanyag-exportőr Oroszország meg sem jelent a klímacsúcson. Ám mindkét ország karbonsemleges akar lenni 2060-ra – de csak tíz évvel az EU saját határideje után.

A zéró emisszió elérése, a zöld energia fejlesztése és erre szánt keretösszegek bővítésére, az erdőgazdálkodások fontosságára, a zöld teherszállítás fejlesztésének fontosságára, a mezőgazdaság fejlesztésére hívták fel a figyelmet.Magyarországot leginkább az erdőgazdálkodásokkal, erdősítésekkel kapcsolatos ígéretek érintik.

Sajnos, a konferenciát ismét a politikai érdekek és egymásra mutogatás, a felelősséghárítás jellemezte.

 

Forrás:
Inforstart.hu
ukcop26.org


Tetszett a cikk?