Milánói Bútorvásár 2021

A 60. Milánói Bútorvásárt már többször elhalasztották a 2021-es évben a járványhelyzet miatt – szeptemberben mégis megtartották.

A Salone del Mobile speciális formátumú Supersalone-ja 2021 szeptemberében kezdeményezte a vásár újraindítását 425 márkakiállítóval (16 százaléka külföldről), 22 ország 170 tervező hallgatójával (The Lost Graduation Show) és 39 független tervezővel (The Makers Show). A vásár hat napján több mint 60 000 látogatót számoltak. 

A Supersalone, mint a Salone del Mobile különleges formátuma és Stefano Boeri építész szigorú vásárkoncepciója uralta idén a milánói bútorvásárt.


Adam Goodrum színes ülőcsodája, a Big Talk. A Tête-à-tête ülőgarnitúra-típus tudatosan retró hatású! A Blå Station moduláris bútorai friss színkombinációkkal kedveskednek, amelyek egy szövetlegyezőre emlékeztetnek. Fotó: Blå Station

Sokat beszéltek a rendezvény egészéről, mint az iparág hajtó erejéről, de kevésbé hangsúlyozták a különböző tervezők, cégek egyéniségét.

Szerencsére azért egyedi márkák is meg tudtak jelenni és ügyesen bemutatni innovációikat. Sokakat azonban egyszerűen bekorlátozott az egységesen meghatározott kiállítási standok koncepciója. Úgy tűnt, hogy sok vállalat inkább a meglévő terveik áttanulmányozására koncentrál, ahelyett, hogy a megkezdett új fejlesztéseket erőltette volna. Mint minden válság után, a cégek először a gyűjtemény karbantartásával és újraeladásával foglalkoznak.

Nagyobb volt a változatosság a tervező stúdiókkal és a készítőkkel, az úgynevezett Makers-ekkel. A Makers Show-t a többé-kevésbé bejáratott márkák között lehetett felfedezni. Izgalmas cégpáros volt itt a japán barkács bútormárka, az Ishinomaki Laboratory berlini gyártó partnerével, a HLZFR-rel. A márka eredetileg egy közösségi műhely volt a kelet-japán szökőár által elpusztított Ishinomaki tengerparti övezet lakói számára.

 


A Keiji Ashizawa által tervezett Ishinomaki pad az első késztermék az Ishinomaki Lab műhelyeiből, amelyet közösségi műhelyként alapítottak a szökőár által elpusztított kelet-japán tengerpart lakói számára. A Torafu Architects AA Stool sorozata pragmatikusan szabványos keresztmetszeteken alapul. Mindkét termék most helyi lucfenyőből készül a berlini HLZFR kezdeményezésével. Fényképek: Ishinomaki Lab

Összességében a piac konzervatívabbnak tűnik, mint a 2008-as pénzügyi válság óta volt. A kereskedők és az értékesítési képviselők továbbra is elégedettek a meglévő kollekciókkal. A valódi termékinnovációk hiánya azonban kevésbé meglepő, ha tudjuk, hogy különösen olasz márkákat kértek fel a rendezvényre.

Majd kiderül, mikor lesz újra merészebb a piac. Hogy a 2022-es év mivel lep majd meg minket, arra januárban az IMM Köln adhat választ.


A francia tervezőtestvérek, Ronan és Erwan Bouroullec tervezték Mattiazzi számára a pácolt bükkfából készült Filo széket: a keretet az 1960-as évek kerti székeihez hasonlóan rugalmas kötéllel tekerték. A rugalmasság viszonylag alacsony, és szoros üléskomfortot teremt.Fotók: Mattiazzi


A viaszos juharfából és lenvászonból készült Ospite kanapéágy a Campeggi-től könnyedén és helytakarékosan összecsukható, akár egy mozdulattal, mint egy rendezői szék! Vico Magistretti 1996-ban tervezte a bennfentes tippet kis lakások és városi nomádok számára. Fotók: Campeggi Design


A Tank szoborszerű bárszék David Thulstrup első terve az e15-höz. A tartály két magasságban kapható, és tömör európai tölgyből készül. Fotók: Ingmar Kurth


Pavone szék, amit Marc Ange tervezett a Visionnaire-től. Egy pávára emlékeztető ülőalkalmatosság. Alapanyaga bronz, bársony és bőr. Színeit szintén a retro design ihlette.


Forrás
Dds-online.de
salonemilano.it


Tetszett a cikk?