VI. Faipari Szakmai Verseny a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem csapata első helyezést ért el a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar által rendezett VI. Faipari Szakmai Versenyen!

2015 óta immár hagyományosan rendezi meg a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara faipari szakmai versenyét. A verseny és a bázisiskolákkal való együttműködés célja, hogy az egyetem hozzájáruljon a faipari technikumok és szakképző iskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a bázisiskolák bekapcsolódhassanak az intézményünk életébe. Fontosnak érezzük, hogy az iskolák és az egyetem közti együttműködést terjesszük ki a középiskolai diákokra és az egyetemi hallgatókra is. E célnak az eredménye az évente immár hagyományosan megrendezésre kerülő faipari szakmai verseny, ahol a középiskolák csapatai és az egyetem csapata mérik össze szakmai tudásukat elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. A versenyen 14 iskola tanulói vettek részt az ország minden részéről.

A kétnapos programot Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott még dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem rektorhelyettese, prof. dr. Magoss Endre, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja, valamint Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Az elméleti, valamint a támogató cégek által ös - szeállított szóbeli feladatok után a verseny másnapján már gyakorlati próbatétel várt a résztvevőkre. Az idei asztalosipari verseny feladata – Tóth György tanüzemvezető javaslatára –, egy bár- vagy kabinetszekrényke elkészítése volt.

A bútor megtervezésére a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézete kapott megbízást. Prof. dr. Márkus Gábor belsőépítész, az Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi tanára a növendékeket arra kérte, hogy tömörfa tekintetében gondolkozhatnak egy sötétebb, vagy egy világosabb tónusú anyagban, a színfurnérok struktúrájának vonatkozásában pedig egy frízes, egy homogén és egy rajzos felületben, itt is mindegyiknél egy világosabb vagy egy sötétebb színállás-alternatívával. Ezek a tervek formatervek, ezért a csomópontok végleges műszaki megoldásainak meghatározása a tanüzem kompetenciája volt. A feladat be lett illesztve a III. éves építőművészet BA szakos hallgatók félévi tervezési munkái közé, melyre érdemjegyet is kaptak a hallgatók. A konzultációk során a tervezést vezető tanár arra törekedett, hogy a hallgatók saját, egyéni ötleteléseit tiszteletben tartva, minden létrejött kisbútor funkcionális, formai és konstrukciós egységben, szintézisben legyen.

A faipari szakmai versenyen nagyon gyorsan és eseménydúsan telt el a két versenynap. Idén is tartalmas, izgalmas, eredményes versenyt tudhatunk magunk mögött. Felemelő érzés volt látni, hogy a versenyző tanulók szakmailag milyen felkészülten és kreatívan oldották meg a feladatokat. Igazán kiemelkedő produktumok készültek, ezért a zsűrinek nem volt könnyű dolga.

VÉGEREDMÉNY:
1. helyezett: Soproni Egyetem
2. helyezett: BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3. helyezett: Vas Megyei SzC Hefele Menyhért Szakképző Iskola

KÜLÖNDÍJAK:
Leitz-Hungária Kft. különdíja:
Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum
Soproni Kereskedelmi és Iparkamara különdíja: BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Vizer díj: Soproni Egyetem A zsűri elnöke Tóth György, a Soproni Egyetem Faipari Tanüzem vezetője volt. A zsűri további tagjai: Baranyai Pál asztalosmester, Csercsics Antal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosa, Mátyás Csaba, a Sárga Fagyöngy Bt. tulajdonosa, Szili József asztalosmester és Sajtos Dániel faipari mérnök hallgató, EuroSkills 2021 harmadik helyezett.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2111


Tetszett a cikk?